-Dette er litt julekvelden, sant!
-Hvordan det føles? Jo, du, dette er litt julekvelden, sant!
Det lo en glad Jørn Hafslund etter å ha blitt klappet opp på scenen på Bergen Matfestival i går. Fiskeriminister Per Sandberg, som åpnet festivalen, kunne overrekke Ostegården hele tre Spesialitet-merker, det offisielle merket for utvalgt, norsk lokalmat. Ostegården fikk merket for brie, yoghurt og, ikke minst, "Fana-ost".
- Jeg ser på det som en viktig anerkjennelse å få merkene. Og samtidig er dette bare begynnelsen, sier Hafslund.
- Ingen ostehast
Hafslund startet opp Ostegården på gården sin Breivik i Fana i 2006.
- Jeg får hele tiden ideer i hodet, og da må jeg bare sette i gang. Siden jeg har kyr, tenkte jeg det var en god idé å lage ost, sier Hafslund.
Sjøl tror han at produktene han lager blir gode fordi han "ikke har noen hast, hverken med produksjon eller volum". Ellers tror han både lyngen og graset i Fana er med på å gi kumelka han bruker den gode smaken.
-Kan bli en folkeost
Spesialitet-merkeordningen forvaltes av den uavhengige stiftelsen Matmerk på oppdrag fra Landbruks- og Matdepartementet. Produktene som tildeles Spesialitet-merket må gjennom smakstest og vurdering hos en uavhengig fagjury. Juryen lukter og smaker seg gjennom produktene. Juryen vurderer også bruken av lokale råvarer og særegne oppskrifter. Juryformann er Lars Sponheim. Det er totalt 93 lokalmatbedrifter i Norge som er tildelt Spesialitet-merket for ett eller flere produkter.
Da Ostegårdens produkter ble testet i fagjuryen, vakte de begeistring.
- Fana-osten har potensial til å bli en ny stor folkeost, var tilbakemelding fra jurymedlemmer.
- Vel, jeg vet ikke om produksjonen er stor nok, men vi får prøve, smiler Hafslund.
Nøkkelord
Kontakter
Nina SundqvistAdministrerende direktør
Tel:+47 917 85 620nina.sundqvist@matmerk.noBilder
Lenker
Om Stiftelsen Norsk Mat
Stiftelsen Norsk Mat er en uavhengig stiftelse og vårt formål er å styrke konkurranseevnen til norsk matproduksjon. Dette gjør vi gjennom å arbeide med kvalitetsstyring og kompetanseutvikling i norsk matproduksjon og synliggjøre opprinnelse og kvalitet på norske matprodukter.
Våre kjerneområder er merkeordningene Nyt Norge, Spesialitet og Beskyttet Betegenelse og Kvalitetssystemet i landbruket.
Følg pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Stiftelsen Norsk Mat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
20 år som ridder av norsk mat- og drikkekultur19.3.2024 14:32:35 CET | Pressemelding
Landbruks- og matminister Geir Pollestad hyllet merkeordningen Beskyttede betegnelser på 20-årsdagen. - Det er en ære å gratulere de som har vært en del av denne utrolige reisen. En spesiell takk går til Rørosmeieriet og «Økologisk Tjukkmjølk fra Røros», pioneren fra 2004, sa Pollestad på Kokke-EMs åpningsdag i Trondheim.
Hardanger, Telemark, Gloppen og Sunnmøre med lokal drikke i særklasse15.3.2024 15:15:04 CET | Pressemelding
- At 9 produkter har kommet gjennom nåløyet til det drikkefaglig sterke dommerpanelet vitner om det svært høye nivået innenfor norsk drikke, sier adm. dir. i Stiftelsen Norsk Mat Nina Sundqvist under utdelingen av Spesialitetsmerket under Norges Beste Drikke på Rampen i Oslo.
Margit Dale fra Valle i Setesdal vinner Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris15.2.2024 16:16:32 CET | Pressemelding
- Skal vi bevare norske mattradisjoner er vi helt avhengige av brobyggere mellom generasjoner. Årets vinner er nettopp en slik brobygger, sa landbruks- og matminister Geir Pollestad da han delte ut Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris på Sentralen i Oslo.
Unik havrekjeks fra Trøndelag hedret med Spesialitetsmerket i Berlin19.1.2024 13:00:00 CET | Pressemelding
– Å bruke eget korn i eget bakeri gir en helt spesiell kvalitet og dette er virkelig et produkt å være stolt av, sa landbruks- og matminister Geir Pollestad da han delte ut Spesialitetsmerket for lokalmat i særklasse til «Havrekjeks» fra Røra bakeri, under åpningen av Internationale Grüne Woche i Berlin.
Dette er finalistene til Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris21.12.2023 10:30:32 CET | Pressemelding
Blir det en kandidat fra Valle i Setesdal, Jølster, Sandefjord eller Oslo som vinner Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris i år? Nå kan publikum stemme på sin favoritt.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom