Parat

Farmasiforbundet mener Legemiddelverket opptrer uansvarlig

Del

Leder i Farmasiforbundet Irene Hope mener økt forbruket av paracetamol har en klar sammenheng med tilgjengeligheten og at det i Norge er for lett å ta med seg en pakke med piller når man står i kassakø i matbutikken.

Forbundet mener Legemiddelverket i Norge bør følge svenskene og få legemidlene tilbake på apoteket.
– Medisin i butikk er ufarliggjøring og bivirkningene er mye større enn man tidligere har trodd. Norske foreldre gir barna sine dobbelt så mye Paracet i dag som for 25 år
Siden, noe som er skremmende, sier Hope.

I en nylig publisert studie har forskere samlet data fra åtte kohortstudier, der konklusjonen ifølge Hope er at paracetamol har flere bivirkninger enn tidligere antatt.
– Studien viser en høyere risiko for hjerteinfarkt, hjerneslag og høyt blodtrykk blant dem som tok paracetamol sammenlignet med dem som ikke gjorde det. Det kan også være sammenheng mellom paracetamolbruk og nedsatt nyrefunksjon, i tillegg til bivirkninger i mage-tarmkanalen, som magesår og blødninger. To av studiene viste en økning i dødelighet
blant folk som brukte dette smertedempende middelet, sier lederen i Farmasiforbundet.

Hope etterlyser tiltak og oppfølging fra Legemiddelverket i Norge, lik det som er utført i Sverige.
– På ti år er antallet paracetamolforgiftninger doblet i Sverige, På samme måte som i Norge ble det åpnet for salg av paracetamol utenfor apotek i 2009. I perioden 2006–2013 steg antallet henvendelser fra helsepersonell som behandlet pasienter for paracetamolforgiftning fra 529 til 1161. Jeg er redd realitetene kan være de samme i Norge, sier hun.

Bladet Farmasiliv har skrevet en sak om utfordringene med salg av paracetamol som dagligvare i siste utgave der lege og stortingsrepresentant Kjersti Toppe (Sp) er intervjuet.
– Jeg mener hele problemstillingen med salg av legemidler i dagligvare blir bagatellisert. Legemiddelverket sier at det ikke er farlig, selv om undersøkelser viser et klart overforbruk og bruken av reseptfrie smertestillende har eksplodert, sier Toppe til bladet.

Nøkkelord

Kontakter

Irene Hope
Leder i Farmasiforbundet
E-post: irene.hope@parat.com
Telefon: 958 00 766

Om Parat

Parat
Parat
Lakkegata 19-23
0133 Oslo

21 01 36 00http://www.parat.com
Farmasiforbundet er et forbund i Parat

Følg saker fra Parat

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Parat på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Parat

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom