Fineart

Per Fronth åpner utstilling REPLIKA hos Galleri Fineart torsdag 6. november.

Del

Per Fronth har i sitt kunstnerskap tematisk kommet hjem til Norge. Med seg i kofferten til Tjuvholmen har han 15 tonn betong og en solid utfordring til det norske selvbildet; skulpturen ED. To norske flagg på 220 x 160 x 160 cm er støpt i armert betong, og danner en utfordrende ramme for en utstilling i hjertet av vår moderne hovedstad i selve jubileumsåret for grunnloven. De er symboliserer originalen, de er replika, men de har også en bakside. Og det er denne baksiden av den norske nasjonalismen Per Fronth drar frem i lyset gjennom sin utstilling på Galleri Fineart.

«Vi er en fredselskende nasjon som årlig eksporterer våpen for over 2600 millioner kroner.
Vi er stolte av å vise frem landet vårt, men gjester får helst bare komme på midlertidige besøk.
Vårt selvbilde er fullt av paradokser» sier Fronth.

Fronth uttrykker gjennom denne utstillingen en samfunnskritisk understrøm innen norsk billedkunst som strekker seg tilbake til Christianiabohemen, slik vi så den på 30-tallet gjennom Arne Ekelands sosialistiske realisme, og opp til 60 og 70-tallet gjennom Kjartan Slettemarks Vietnam-kritikk som noen eksempler. Fronth ønsker gjennom utstillingen REPLIKA å stille spørsmål ved måten vi som nasjon forteller historien om oss selv på.

Per Fronth er hovedsaklig kjent for sine arbeider hvor han bearbeider fotografi som maleri,
men kunstneren fra Kristiansand har også gjort seg bemerket med installasjoner og bestillingsverk internasjonalt. Blant verkene finnes også en 14 meter lang oppblåsbar missil etter mønster fra Kongsberg Våpenfabrikk og en serie støpte miniatyr-skulpturer inspirert av Kongsbergs Defence NSM missil - som smykkekunst.

Utstillingen på Tjuvholmen rommer ca. 30 verker; originalarbeider, skulptur og vev.
Sentralt i utstillingen ruver også fire brennende stiger, verket Venia / Reservoir / Full Moon, 290 x 230 cm. Her har Fronth har tatt i bruk et nytt virkemiddel som beveger fotografiet enda lenger vekk fra sitt originale uttrykk gjennom å bruke billedvev.

Per Fronth skaper en dramatikk gjennom å bruke kontrastene mellom det brutale og det vakre, fra politikk til poesi, og det er i dette møtet publikum tvinges til å reflektere over Norges eget selvbilde.

Utstillingen åpnes av Stortingspresident Olemic Thommessen med avduking av skulpturen ED sammenfallende med 200 års jubileet for Grunnloven av 4. november 1814.

Shortfacts Per Fronth:


PER FRONTH ( f. 24. november 1963), norsk og internasjonal prisbelønt samtidskunstner
med en rekke kontroversielle og suksessrike utstillinger bak seg. Fronth fremstår i dag også som en av landets mest populære kunstnere.

• Autodidakt. Mentorer: Arild Jakobsen, Kjell Nupen, Bob Blackburn og Odd Nerdrum.

• Verkene hans er representert i samlingene til bl.a Museum of Modern Art, Wakayama, Japan,Bibliotèque Nationale de France, US Library of Congress, Sørlandets Kunstmuseum, NHO, NATO, samt i de private samlingene til bl.a. Sting & Trudy Styler, Helena Christensen og tidligere visepresident Al Gore.I 2013 ble verk fra Afghanistan-serien innkjøpt av Etterretningstjenesten i Norge.

• Er representert ved Dillon Gallery, New York, og har hatt en rekke separatutstillinger, Anderson Stweart, London, Gallery B-15, Copenhagen, Galleri Trafo, Kunstgalleriet Stavanger, Galleri BI-Z, Aalesunds Kunstforening og Martha Schneider Gallery, Chicago.

• Fronth mottar og gjennomfører også en rekke utsmykningsoppdrag i Norge og internasjonalt,
bl.a. Cosmopolitan, Las Vegas; det siste på Grand Hyatt i New York ( 2010 ).

• Nobelkunstner 2009: Første fotografiske kunstner som ble invitert til å
lage Nobel-diplomet, gitt til president Barack Obama.

• Startet kunstkarrieren sin i New York, hvor han bodde i årene 1990–2002.
Fronth debuterte på Høstutstillingen i 1991.

• Prisbelønt filmskaper: Fronths kortfilmer Ode to a Hunter fra the Duke of Beauforts Foxhunt (2000) og Godiva ( 2001) er begge prisbelønte filmer som ble hentet inn til de offisielle programmene på Sundance, Toronto og Berlin filmfestivaler.

• Per Fronth er også engasjert som kunstner i utviklingsprosjekter innefor eiendom, Verftet i Ny-Hellesund 2011, og i 2015 Skigaarden i Hemsedal.

• Press Forlag gav i 2009 ut boken: Per Fronth forfattet av kunsthistoriker Cecilie Tyri Holt ( NO) og professor John August Wood (US), hvor førsteopplaget på 5000 bøker allerede er utsolgt.

Nøkkelord

Kontakter

Tonje Buer / Galleri Fineart / 9367 6798 / tonje@fineart.no

Bilder

Lenker

Om Fineart

Fineart
Fineart
Filipstad Brygge 2
0252 Oslo

22 01 24 20http://www.fineart.no
Fineart AS har Norges største utvalg av kunst. Selskapet består av Galleri Fineart, nettgalleriet fineart.no og magasinet KUNST. Fineart AS omsetter for ca MNOK 40 pr år. Galleri Fineart åpnet i slutten av august sitt nye utvidede galleri med totalt 2000 m2 utstillingsplass og er med dette Nordens største galleri. Galleriet finner du på Filipstad brygge 2, Aker Brygge/Tjuvholmen.

Følg saker fra Fineart

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Fineart på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Fineart

Christian Houge, “Residence of Impermanence”, Galleri Fineart 7/3 – 24/3-194.3.2019 07:00:00 CETPressemelding

Christian Houges siste kunstprosjekt handler om å hylle naturen og livet mer enn det handler om døden. 7. mars åpner den anerkjente fotokunstneren dørene for sin andre separatutstilling i Galleri Fineart. Christian Houge har arbeidet med serien Residence of Impermanence i bortimot et tiår. Ideen til prosjektet fikk han i 2008 da han så det utbrente interiøret og de forkullede dyrerestene etter en brann i en eksklusiv butikk som formidler utstoppede dyr i Paris. Houge ble umiddelbart tiltrukket av symbolikken i møte mellom menneske og natur.

Stolte og begeistret presentere Galleri Fineart utstillingen "Save Me." Torsdag 8. november fylles galleriet med helter og skurker fra Eivind Blakers tegneserieverden.5.11.2018 13:19:36 CETPressemelding

Eivind Blaker er sterkt influert av amerikansk kultur fra han som barn ble sugd inn i en tegnet verden av helter og antihelter via tv, film og tegneserier fra bladkiosken hjemme på Stathelle. Da som nå, var han mest opptatt av det visuelle og han har alltid ønsket å forsterke uttrykket og gi det tegnede mediet enda mer liv!

Ektepar jubilerer og debuterer: Vil la kunsten vise vei i miljøspørsmålet9.10.2018 11:05:43 CESTPressemelding

Kunstneren Gunilla Holm Platou og ektemannen Eivind Stoud Platou deler et brennende engasjement for miljøet, og bruker verdens miljøutfordringer som katalysator for kunsten. Håpet er at kunsten kan inspirere flere til å gjøre de riktige valgene i hverdagen. Torsdag 11. oktober åpner den felles utstillingen «KURIOSA», som markerer Gunillas 15 år som kunstner, og ektemannens debut som kunstner hos Galleri Fineart på Tjuvholmen.

Fly Away - Pushwagner / Galleri Fineart 13.09 - 14.1012.9.2018 15:43:07 CESTPressemelding

«Jeg sparer gullet til slutt», var ett av Pushwagners mottoer når han samtidig minnet sine medarbeidere om at «Vi er ikke framme enda...». 73 av sine 77 år brukte han på at utvikle sin karakteristiske strek. En strek som speilet en livsreise til mange land og kontinenter, opp- og nedturer, indre og ytre landskap, visjoner og skrekkvisjoner - en strek som skapte en rekke uforglemmelige ikoniske verk som nå henger på utallige vegger, fra Nasjonalmuseet til de mange hjem i Norge.

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom