Dramatikkens hus

Dramatiske stemmer fra sør

Del

Mer enn én million nordmenn reiser til Spania hvert år. Vi kjenner tapas og sangria, Don Quixote, flamenco og fotball, men hva vet vi om spansk dramatikk i dag?

Stemmer fra sør er et utvekslingsprosjekt mellom Dramatikkens hus og det spanske teatret Draft Inn, der norske og spanske dramatikere setter hverandre i stevne, først i Oslo, deretter i Madrid. Fredag den 7. mars byr vi på et møte med spansksamtidsdramatikk i det to spanske dramatikere gjester Norge med hver sin scenetekst. Det blir lesning av stykkene på norsk samt intervju med dramatikerne ved Hans Petter Blad.

I Ana Fernández Valbuenas symbolsterke drama Mery Monark krysser fire kvinner hverandres livsveier i Tijuana. I den mexikanske grensebyen flykter alle mennene nordover, og narkobaronenes brutale vold  holder den gjenværende befolkningen i angstens jerngrep. Valbuena skildrer kvinnenes fortvilelse, dilemmaer og lengsler i et rått og billedrikt teaterspråk.

Regi: Kate Pendry
Skuespillere: Mai Lise Rasmussen, Marthe Engebrigtsen, Hanne Skille Reitan, Siv Svendsen og Ivar Furre Aam

José Manuel Mora maner i sitt stykke fram bilder av et steinhus, en olivenlund, et solbrent landskap i Sør-Spania. Vi møter to menn, to kvinner, ett barn – og en flokk med gamle og syke villhunder; ti år med tett sammenvevde skjebner, i en familie bygget på alt annet enn kjærlighetens bånd. «Det er mulig å leve med vekten av en mørk fortid og likevel skape noe vakkert - for skjønnhet kan være både bisarr og smertefull», sier Mora om Min sjel et annet sted.

Regi: Line Rosvoll
Skuespillere: Agnes Kiittelsen, Håkon Ramstad, Trini Lund, Morten Svartveit og Lea Fedida Claussen

Dramatikkens hus, Tøyenbekken 34, Oslo

fredag 7. mars kl. 17.00.

Ana Fernández Valbuena(1962) er høgskolelektor ved Royal Drama School i Madrid og dramatiker med doktorgrad i italiensk samtidsteater. Hun er også skribent i det italienske teatermagasinet Sipario. Hennes dramatikk har blitt oversatt til arabisk og italiensk, og premiert med en rekke priser i Spania. Hun er også prosjektleder for den spanske delen av utvekslingsprosjektet i Spania.

Jóse Manuel Mora (1978) arbeider som forfatter, dramaturg, spaltist i avisa El Mundo, underviser i dramaturgi ved Performing Arts School of Castile and León i Spania og er kunstnerisk leder ved Draft Inn. Han har også doktorgrad i dramaturgi fra Amsterdam School of Arts. Hans dramatiske verker har blitt oversatt til flere språk og spilt  både i Spania, Tyskland og USA.

Stemmer fra sør er det norske navnet på samarbeidsprosjektet Contemporary Theater Speaking (CTS). Prosjektet er initiert av Draft Inn i Madrid, i partnerskap med Dramatikkens hus i Oslo. Formålet er å knytte Nord- og Sør-Europa nærmere hverandre gjennom teaterspråk. Prosjektet har fått støtte fra EØS-midlene EEA (European Economic Area) Grants, administrert av Den norske ambassaden i Madrid. Prosjektet ble valgt ut i sterk konkurranse med flere enn 140 andre søkere.

Kontakter

Lenker

Om Dramatikkens hus

Dramatikkens hus
Dramatikkens hus
Tøyenbekken 34
0188 Oslo

22 05 90 60http://www.dramatikkenshus.no
Dramatikkens hus er et kompetanse- og utviklingssenter for ny dramatikk og scenetekst. Vi gir støtte og faglig bistand til skriveprosesser og praktisk utviklingsarbeid, tilpasset den enkelte forfatter eller scenekunstner. Prosjekter i prosess blir jevnlig presentert for publikum på våre to scener. Dramatikkens hus skal også å være et sted for faglig utveksling, utprøving, og forskning.

Følg saker fra Dramatikkens hus

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Dramatikkens hus på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Dramatikkens hus

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom