Plan International Norge

Violet (19) fra Malawi er tidenes yngste taler på Oslo Freedom Forum

Del

Violet Banda (19) fra Malawi er hiv-positiv og foreldreløs. Hun jobber som radioreporter og avdekker misbruk og brudd på barns rettigheter. Som tidenes yngste deltaker forteller hun sin historie på Oslo Freedom Forum i dag kl. 14.45.

- Jeg ønsker å avdekke urettferdighet rettet mot barn som misbruk og krenkelser, forteller Violet (19).

Etter at Violet ble foreldreløs som 14 åring begynte hun som radioreporter for ungdomsprogrammet, Radio Timveni, i Malawi. Her intervjuer hun barn og unge som har blitt voldtatt, misbrukt eller blitt utsatt for tvangsekteskap.

I et land hvor mange er analfabeter og TV ikke er særlig utbredt, er radio en svært effektiv kommunikasjonskanal for å nå ut til unge i Malawi. Gjennom radioprogrammet får barn med en sterk historie fortelle om sine opplevelser, og på denne måten blir unge som er utsatt for overgrep og som er hiv-smittet mindre stigmatisert. Violet ble selv intervjuet om hvordan det er å leve med hiv før hun startet karrieren som reporter. Etterpå følte hun at det ble lettere å leve med sykdommen.

Alle barn og unge som blir intervjuet har skjult identitet og får god informasjon om sine rettigheter og hvor de kan henvende seg for å få hjelp. Denne informasjonen får lytterne også. Violet har dekket mange sterke saker og blir ofte følelsesmessig engasjert.

- Saken som gjorde størst inntrykk på meg var da jeg intervjuet en 14-år gammel jente som hadde blitt misbrukt av læreren sin, fikk hiv og ble gravid. Etter at programmet gikk på lufta så ble læreren sparket av utdanningsdepartementet, forteller Violet. 

Unge som endringsagenter
Radio Timveni er drevet av blant annet Plan Malawi, og er i prosessen med å bli en egen TV- og radiokanal drevet av barn og unge. Plan er en internasjonal bistandsorganisasjon som driver utviklingsarbeid for og med barn i 48 land. Oslo Freedom Forum er en årlig internasjonal menneskerettighetskonferanse hvor Plan er offisiell partner. Her er Violet Banda er en av 38 anerkjente talere sammen med blant andre Shirin Ebadi som har vunnet Nobels Fredspris og Hernando de Soto.

- Vi er stolte og glade for at Violet deler sin sterke livshistorie og forteller om sitt viktige arbeid under årets Oslo Freedom Forum. Unge som endringsagenter er en svært viktig del av Plans arbeid, sier Helen Bjørnøy, generalsekretær i Plan Norge.

  • Violet Banda taler på Oslo Freedom Forum, tirsdag 10. mai kl. 14.45 på Christiania Teater i Oslo
  • Hun er tilgjengelig for intervjuer ved nærmere avtale

http://www.oslofreedomforum.com/speakers/violet_banda.html

Pressehenvendelser rettes mot:
Ellen Høvik, senior kommunikasjonsrådgiver Plan Norge, mobil: 918 61 822
Caroline Reinskou, kommunikasjonsrådgiver Plan Norge, mobil: 473 49 391

Om Plan International Norge

Plan International Norge
Plan International Norge
Tullins gate 4C
0166 Oslo

56 09 99 09http://www.plan-norge.no

Plan International er en global bistandsorganisasjon som driver utviklingsarbeid for å gi barn en bedre framtid. Vi jobber i mer enn 50 land for å oppfylle barns rettigheter, blant annet til skolegang, helsetjenester og beskyttelse. Plan har et særlig fokus på jenters rettigheter.

Følg saker fra Plan International Norge

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Plan International Norge på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Plan International Norge

Bistandsbudsjettet: – Ikke glem tenåringsjenter i humanitære kriser8.10.2018 12:24:58 CESTPressemelding

Regjeringen lover en milliardsatsing på kvinners rettigheter og likestilling i bistandsbudsjettet. I tillegg skal innsatsen i humanitære kriser økes med 250 millioner kroner. – Dette er viktige satsinger som særlig må ivareta rettighetene til tenåringsjenter. Unge jenter er en sårbar gruppe som i altfor lang tid har blitt glemt, sier Kari Helene Partapuoli, generalsekretær i Plan International Norge.

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom