ZEN utvikler nullutslippsområder
Ti måneder etter oppstarten er FME ZEN allerede godt i gang med å planlegge og utvikle områder uten klimagassutslipp.

Forskningssenter for nullutslippsområder i smarte byer (FME ZEN) skal utvikle løsninger for framtidens bygninger og byområder, løsninger som bidrar til at nullutslippssamfunnet kan realiseres.
Fra ZEB til ZEN
ZEN tar opp arven etter ZEB (The Research Centre on Zero Emission Buildings), og vil videreutvikle kunnskapen som har blitt opparbeidet gjennom prosjektets åtte år lange levetid. NTNU er vertsorganisasjon, og leder senteret sammen med SINTEF Byggforsk og SINTEF Energi.
– I ZEB utviklet vi kunnskap, produkter og løsninger for nullutslippsbygg. I FME ZEN ser vi på flere bygg samtidig, og hvordan disse bør utformes for å oppnå nullutslippsambisjonen for et område. Utveksling av energi mellom byggene, interaksjon med elbiler og hvordan byggene kan utnyttes som en ressurs i energisystemet, er noen av temaene vi vil jobbe med fremover, sier senterdirektør Arild Gustavsen.
Etablerer syv nullutslippsområder
Gjennom senteret vil kommuner, næringsliv, myndighetsorgan og forskere samarbeide tett for å planlegge, utvikle og drifte områder uten klimagassutslipp. Mer effektiv energibruk, produksjon og bruk av fornybar energi vil bidra til bedre miljøet lokalt og til å nå nasjonale klimamål.
Et av tiltakene for å nå dit er etablering av syv nullutslippsområder som vil fungere som innovasjonsarena og utprøvingsområde for teknologier og løsninger som utvikles i forskningssenteret. Det første testområdet er allerede etablert på Campus Evenstad.
Flere stipendiater ansatt
Ni stipendiater er allerede ansatt ved senteret, og flere skal ansettes mot slutten av 2017 og i 2018. Disse jobber med alt fra optimal bygningsdesign for fleksible nullutslippsområder til samspill mellom nullutslippsområder og fjernvarmesystemer.
Stian Backe er en av stipendiatene ved FME ZEN. Han ser blant annet på hvordan overgangen til ZEN kan stimuleres på en best mulig måte, og undersøker hvordan kjøp og salg av strøm og varme til bygg i slike områder/nabolag kan foregå for å gjøre overgangen så lett og attraktiv som mulig.
I arbeidet bruker han matematiske modeller for å finne ut hvilke tiltak og energiløsninger det er best å investere i på lengre sikt i ZEN, og søker deretter etter rammebetingelser og ordninger som kan bidra til at disse tiltakene blir utført.
– Resultatene fra dette arbeidet vil kunne brukes til å støtte beslutninger knyttet til valg av energiløsninger i smarte nabolag, til å foreslå effektive salgsmodeller for investeringer i slike løsninger, og til å avgjøre hvilke rammebetingelser som fremmer slike investeringer, sier Backe.
Ph.d.-kandidaten finner det givende å jobbe ved forskningssenteret. – Jeg synes det er viktig å arbeide for miljøvennlige og energibesparende tiltak i bygg og nabolag. Jeg ønsker å bidra til at smarte løsninger relatert til energibruk i bygg kan bli attraktivt og økonomisk gunstig for alle involverte parter, sier Backe.
FAKTA om FME ZEN
FME ZEN (Forskningssenter for nullutslippsområder i smarte byer) er ett av 11 nasjonale forskningssentre for miljøvennlig energi (FME). FME ZEN startet opp i 2017, og er finansiert av Forskningsrådet og 34 partnere. Hovedmålet for ZEN er å utvikle løsninger for framtidens bygninger og byområder som bidrar til at nullutslippssamfunnet kan realiseres. Fakultet for arkitektur og design ved NTNU er vert for senteret og leder det i samarbeid med SINTEF Byggforsk og SINTEF Energi.
Kontakter
Arild GustavsenProfessor, senterleder FME ZEN
99363674arild.gustavsen@ntnu.noTerje JacobsenForskningsdirektør
41664331terje.jacobsen@sintef.noKathrine NitterSenior kommunikasjonsrådgiver
+47 932 00 559 kathrine.nitter@sintef.noBilder


Om SINTEF
Dette er SINTEF
SINTEF er Skandinavias største uavhengige forskningsorganisasjon, med internasjonalt ledende kompetanse innenfor teknologi, naturvitenskap, helse og samfunnsvitenskap. SINTEF sin visjon er: Teknologi for et bedre samfunn.
Dette er NTNU
Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) har hovedansvar for den høyere teknologiutdanningen i Norge. I tillegg til teknologi og naturvitenskap har vi et rikt fagtilbud i samfunnsvitenskap, humanistiske fag, realfag, medisin, lærerutdanning, arkitektur og kunstfag. NTNU sin visjon er: Kunnskap for en bedre verden.
Følg saker fra SINTEF
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra SINTEF på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste saker fra SINTEF
Verdens CCS-eksperter samles i Trondheim for å dele kunnskap21.2.2019 13:13:30 | Pressemelding
17 – 19 juni kommer 500 av de fremste norske og internasjonale CCS-forskerne, beslutningstakerne og representanter fra industrien til konferansen TCCS-10 i Trondheim for å dele, lære og bli inspirert.
Lanserer sjekkliste for klimatilpasning av bygg14.2.2019 07:00:00 | Pressemelding
Hvordan bygge klimatilpasset? Klima 2050 har utarbeidet en sjekkliste som beskriver hvordan man kan gå fram i de ulike byggefasene – fra idé til ferdig bygg.
Slik får du et funksjonelt kjøkken13.2.2019 07:00:00 | Pressemelding
Kjøkkenet kalles ofte boligens hjerte. Tilgang på dagslys, plassering i boligen og utforming av arbeidsdelen er avgjørende for hvor funksjonelt kjøkkenet oppleves.
SINTEF Teknisk Godkjenning for foliemembraner7.2.2019 07:00:00 | Pressemelding
Foliemembraner blir stadig mer vanlig i nye våtrom. SINTEF Byggforsk tilbyr derfor nå SINTEF Teknisk Godkjenning for dette produktet.
Oppfordrar til å utvikle måleutstyr for varmegjenvinnarar6.2.2019 10:44:54 | Pressemelding
Det finnast ikkje eigna måleverktøy for å nøyaktig avgjere reell verknadsgrad for roterande varmegjenvinnarar i ventilasjonsanlegg, viser ein ny SINTEF-rapport.
Ny kommunikasjonssjef i SINTEF Digital5.2.2019 14:49:32 | Pressemelding
Mala Wang-Naveen er ansatt som ny kommunikasjonssjef i SINTEF Digital.
I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom