Platekompaniet

Vinyl i vinden

Del

Nylig annonserte Adele at hennes siste album ikke vil være tilgjengelig på digitale streamingtjenester. Stadig flere store artister gjør som Adele, og velger å satse på fysiske utgivelser. Det gjør også vi som lytter til musikk. Det gjør vinyl og platespillere til en ettertraktet julegave.

Vinylplater har tidoblet salget i løpet av de siste fire årene, og har økt med 51 % sammenlignet med samme periode i fjor. Steinar Storløkken, produktsjef i Platekompaniet mener man ser tilsvarende tendenser også på platespillere.

- Desember er den viktigste måneden for salg av vinyl og platespillere. I hele fjor ble det solgt 9000 vinylspillere i Norge. Vi startet salget av platespiller først i sommer, og kommer alene til å selge rundt 4500 spillere år. De endelige salgstall for 2015 av platespillere vil vise en formidabel vekst, sier Storløkken.

Sosiolog Frid Erika Evensen skrev sin masteroppgave om vinyl, og mener at det ikke er noen tilfeldighet at forkjærligheten for vinyl har kommet akkurat nå. Hun mener at den store interessen er en motreaksjon til streaming og det digitale.

- Vinyl er noe utover bare musikken – den representerer en annen type opplevelse. For de samlerne jeg studerte ble vinylsamlingen en viktig del av identiteten. Jeg mener man kan se at den nye og yngre gruppen kjøpere også tiltrekkes den ekstra opplevelsesdimensjonen og identitetsaspektet. Vinyl har blitt status, forteller Evensen.

Norges mest solgte platespiller

Steinar Storløkken hos Platekompaniet er enig med Evensen i at yngre grupper nå har oppdaget vinyl.

- Vinyl er ikke lenger for spesielt interesserte, og spesielt ungdommen har kommet sterkt. Mange av de yngre investerer nå i sin første platespiller. Da er det gledelig at det igjen har kommet en del rimeligere spillere på markedet de siste årene, forteller Storløkken.

Mye av økningen i salget av spillere i Norge står platespilleren Crosley Cruiser for. Den er med sitt amerikanske opphav blitt verdens mest solgte platespiller, og ble lansert i Norge i sommer.

- Vi forventer å selge rundt 3000 Crosley Cruiser i år. Det gjør den til Norges mest solgte. Vinyl var lenge forbeholdt profesjonelle DJs, men spillere som Crosley Cruiser gjør vinyl tilgjengelig for alle, sier Storløkken.

Om Platekompaniet

Platekompaniet er Norges ledende musikk-, film- og spilldetaljist. Platekompaniet har 18 butikker spredt over hele landet, fra Kristiansand til Trondheim, i tillegg til en av Norges største internettbutikker; Platekompaniet.no.

Kontakter

Bilder

Foto: Platekompaniet
Foto: Platekompaniet
Last ned bilde

Om Platekompaniet

Platekompaniet
Platekompaniet
Akersbakken 10
0172 Oslo

http://www.platekompaniet.no
Platekompaniet etablerte seg i et hjørnelokale på Grønland T-banestasjon i Oslo i 1992, og er i dag en av Norges ledende musikk-, film- og spilldetaljister. Vi har 25 butikker spredt over hele landet, fra Tromsø i nord til Kristiansand i sør, i tillegg til internettbutikken Platekompaniet.no.

Følg saker fra Platekompaniet

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Platekompaniet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Platekompaniet

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom