VirkeVirke

Viktig sommerhandel for Østfold

Del

Sommerhandelen i Østfold trues av økt grensehandel, men reddes av turister og hyttefolk i de typiske ferieområdene.

Sommeren er viktig for norsk handel, men det er store forskjeller mellom fylkene. I Østfold fikk butikkene 17,6 prosent av omsetningen sin i juli og august i 2017, viser tall fra Hovedorganisasjonen Virke. Det er omtrent som landsgjennomsnittet for norske fylker.

Hvaler har høyest hyttetetthet i landet

– Likevel er det store lokale forskjeller innad i fylket. I typiske hytte- og turistkommuner er sommeren enormt viktig for årsomsetningen forteller Bror William Stende, direktør for Faghandel i Virke.

– Hvaler, med 4 300 hytter og den kommunen i landet med størst hyttetetthet, er det fremste eksempelet. Her kom 29,1 prosent av fjorårets omsetning i juli og august, opplyser Stende.

Også i Aremark og Råde er sommersesongen viktig. I 2017 kom henholdsvis 23,2 prosent og 20,0 prosent av årsomsetningen i juli og august.

2,7 milliarder til grensehandel i juli og august

Østfoldsbutikkene er likevel særlig utsatt for konkurranse fra Sverige. Spesielt taper dagligvarebutikkene mye penger til grensehandelen, også om sommeren, forteller direktør for Virke Dagligvare, Ingvill Størksen.

– Vi anslår at nordmenn kommer til å bruke 2,7 milliarder kroner på dagsturer til utlandet i juli og august, sier Størksen

Den økende grensehandelen stjeler en betydelig del av omsetningen i norske dagligvarebutikker, særlig i kommuner langs svenskegrensen. i 2017 førte den til at seks prosent av norske dagligvarekroner havnet i Sverige.

- Sverige er nå Norges fjerde største dagligvareaktør og omsetter for mer enn Bunnpris-kjeden, som har 250 butikker rundt omkring i Norge, sier Størksen.

- Østfold har klart lavest omsetning per innbygger når det gjelder kjøp av mat og drikke. Her omsatte dagligvarebutikker for 26 393 kroner per innbygger i 2017, drøyt 6 600 kroner under landsgjennomsnittet. Til sammenligning omsatte dagligvarebutikkene for 39 173 kroner per innbygger i Sogn og Fjordane, forteller Størksen.

Tallene er utarbeidet av Kvarud analyse, på vegne av Hovedorganisasjonen Virke.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Om Virke

Virke
Virke
Henrik Ibsens gate 90
0255 Oslo

22 54 17 00http://www.virke.no

Virke er den ledende hovedorganisasjonen for handels- tjenestenæringen i Norge, og representerer over 21 000 virksomheter. Vi jobber for bedre rammevilkår for våre medlemmer, og et Norge som verdsetter og satser på de som driver virksomhet. 

Følg saker fra Virke

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Virke på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Virke

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom