Virke

Vi trenger en sommerjobbdugnad

Del

Færre unge tar sommerjobb, og en fersk undersøkelse viser at den nedadgående trenden ikke vil snu. Virke mener at flere norske ungdommer bør få erfaring som sommervikar og inviterer til sommerjobbdugnad.

– De unge må ikke bli jobbsnobber. All arbeidserfaring teller positivt, og en sommerjobb kan være inngangsporten til arbeidslivet, sier administrerende direktør Vibeke Hammer Madsen i Hovedorganisasjonen Virke.

Hun mener også bedriftene må tenke langsiktig, og innse at en sommervikar kan være et talent for fremtiden.

– Dagens ungdommer er mer ambisiøse enn noensinne. De kan bidra positivt i din virksomhet i dag, og de kan bli en kritisk ressurs for din virksomhet i fremtiden, sier Madsen.

Snur ikke nedadgående trend

Virkes medlemsundersøkelse viser at fire av ti virksomheter i tjenestenæringene har planer om å ansette sommervikarer denne sesongen. 55 prosent skal ikke ansette noen i sommerjobb.

Resultatene fra medlemsundersøkelsen ble presentert på Virkes konjunkturseminar i dag.

– Vi skulle gjerne sett at pilene pekte oppover og at flere unge fikk arbeidserfaring fra sommerjobb. Men det er ingen tegn til at den negative trenden vil snu. Dette bekymrer meg fordi arbeidslivet er den beste og viktigste læringsarenaen. Det er flott at de unge tar mer utdanning, men det hjelper lite å ha lest alle bøker i verden hvis du har null jobberfaring, sier Madsen.

Økte kompetansekrav

Det er spesielt i tjenestenæringene, hos Virkes medlemmer, at unge får sitt første møte med arbeidslivet, slik som handel, service og reiseliv.

– Sommerjobber har vært utbredt i bransjer med lavere kompetansekrav, men fremover vil også disse bransjene kreve høyere kompetanse. Mange unge har hatt sitt første møte med arbeidslivet som sommervikar i en butikk. Men digitalisering, automatisering og økt netthandel kan gjøre det vanskeligere, sier Madsen.

– Min påstand er at de fleste virksomheter likevel har oppgaver unge kan få bryne seg på. Her bør alle ta ansvar for å ruste morgendagens arbeidstakere med relevant erfaring, sier Madsen.

Får støtte av Høyre

Høyres arbeidspolitiske talsperson Heidi Nordby Lunde mener også at sommerjobb er en kjempemulighet til å få arbeidserfaring og at sommervikarer kan være merkevarebygging for bedriftene.

– Handel og dagligvare er allerede veldig gode på å gi folk mulighet, flere bransjer burde lære av dem, sier Nordby Lunde.

Kontakter

Bilder

Om Virke

Virke
Virke
Henrik Ibsensgate 90
0230 Oslo

22 54 17 00http://www.virke.no

Virke er den ledende hovedorganisasjonen for tjenestenæringene i Norge, og representerer over 21 000 virksomheter. Vi jobber for bedre rammevilkår for våre medlemmer, og et Norge som verdsetter og satser på de som driver virksomhet. 

Følg saker fra Virke

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Virke på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Virke

RETTELSE I TEKSTEN Virke er glad for at sysselsettingsutvalget åpner for endret sykelønnsordning!28.3.2019 10:59:49 CETPressemelding

– Virke har stått i front for å kreve at vi som samfunn må ta sykelønnsdebatten, og vi mener det er positivt at det nå foreslås konkrete endringer i sykelønnsordningen. Norge har verdens høyeste sykefravær og 32 millioner tapte dagsverk hvert eneste år. Bare i detaljhandelen var det nesten en halv million tapte dagsverk i 3 kvartal 2018, sier Ivar Horneland Kristensen administrerende direktør i Virke.

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom