Vestnordisk lokalmatsamarbeid
Nettstedet nordiclocalfood.com er utviklet gjennom prosjektet for å inspirere lokale matprodusenter fra spesielt Færøyene, Grønland, Island og Norge. Islandske Matis har vært prosjektleder.
– Hvert år kommer nye lokalmatprodusenter til, og en sentral oppgave for oss er å gi både nye og eksisterende produsenter mulighet til å tilegne seg kunnskapen de trenger, både via kurs, besøk og ved å delta i nettverk, sier Stine Alm Hersleth i Nofima.
Hun er prosjektleder for Kompetansenettverket for lokalmat, region Øst og Norges representant i dette vestnordiske lokalmatsamarbeidet.
Fisk, får og fermentering
For å oppsummere kunnskapen samlet prosjektdeltakerne seg hos iNOVA i Torshavn på Færøyene. På de karrige øyene er det dårlig vekstgrunnlag for grønnsaker og korn. Det er av fisk og sau de fleste lokalmatprodusenter lager sine matvarer, men det finnes unntak. Tari har utviklet produkter av færøysk sjøgress og Gomagott lager sjokolade med urter fra øyene.
Fisk står for drøyt 90 prosent av eksportinntektene. Øyene har imidlertid fått navn og riksvåpen fra fårene. Den finnes rundt 70.000 sauer på øyene, og de ligner den gammelnorske spælsauen. Både fisken og fåret er viktige deler i det færøyske kjøkken, og tradisjonelt henges så vel torsk som sau til lufttørking i et hjallur, altså et færøysk treskur med luftgjennomstrømning. Været på øyene gir en bakterieflora som sørger for at kjøttet spontanfermenteres og får en helt særegen smak. Nettopp hvilke bakerier og andre mikroorganismer som finnes i den færøyske luften skal forskere nå finne ut av, slik at gamle tradisjonelle håndverk også tilfredsstiller dagens forskriftskrav til mattrygghet.
Verktøykasse for matentreprenørskap
– Den offentlige satsingen på lokalmat er sterkere og mer offensiv i Norge enn på Island og Færøyene. Samtidig kan vi hente inspirasjon fra dem. Fra for eksempel Islands satsing på emballasjedesign og hvordan Torshavn legger til rette og støtter alle typer entreprenørskap, påpeker Stine Alm Hersleth.
Hun har bidratt med erfaringer fra den norske modellen i utviklingen av verktøykassen på nordiclocalfood.com. Målet med verktøykassen er å gjøre det enklere for produsentene å: - strukturere sitt eget arbeid - finne frem til hvilken kunnskap og hjelp de trenger - sette seg realistiske mål og lage utviklingsplaner - ikke minst å finne inspirasjon.
Inspirasjonen finnes først og fremst i historiene fra noen utvalgte lokalmatprodusenter. Eksempler fra Norge er geitekjøttet fra Heidrun og osten fra Stavanger Ysteri.
Sjokolade med smak av Færøyene
Gomagott, med gründer og sjokolademaker Kristin Hammer, har i daglokaler for å både produsere, selge og spise produktene midt i sentrum av Torshavn. Herfra selger hun stadig mer sjokolade. Såpass mye at hun nå sysselsetter fem ansatte.
I starten leide Kristin Hammer seg inn hos Hugskotid. Det er Torshavns StartUpLab og betyr noe ala Idémakeri. Her tilbyr daglig leder Jonhild Rasmussen hjelp til alle som har planer om eller har startet egen virksomhet, uavhengig av bransje.
– Vi gjør det vi kan for å stimulere entreprenørskap i Torshavn, og antallet gründere øker. For selv om arbeidsløsheten på Færøyene er lav, må de som ønsker seg litt utradisjonelle jobber, skape disse jobbene selv. Vi hjelper til med rimelige lokaler, rådgivning og nettverk, og vi ser at vårt bidrag gjør at flere lykkes, forteller Jonhild Rasmussen.
Støtte til tøffe hverdager
Hvordan Hugskotid er bygd opp og fungerer, inspirerer og gir ideer til videreutvikling av lokalmatsatsingen også over landegrensene. Her blir gründere oppmuntret til å jobbe sammen og dele kunnskap. De får hjelp og støtte, og pushes til å være litt tøffere enn hva de føler at de er.
Og et likhetstrekk for alle lokalmatprodusenter i de nordatlantiske områdene (NORA regionen) er at de ofte må være litt tøffere enn hva de føler at de er for å lykkes.
- Det er en tøff hverdag å være liten matprodusent uansett om det er på Island, Grønland, Færøyene eller i Norge. Det er ofte en ensom jobb og man må fylle alle rollene i en tradisjonell bedrift alene. Det er heller ikke alltid så lett å finne frem til de gode hjelperne når man er ny som matprodusent. De som er aktive i nettverk av gode støttespillere og kompetansemiljøer og har stor kontaktflate med andre lokalmatprodusenter er ofte de som lykkes best, sier Stine Alm Hersleth.
Hun håper dette nordiske samarbeidsprosjektet vil bidra til å øke kunnskapen om hvor det finnes hjelp eller hvordan man kan finne en lokal kontaktperson der man holder til. Så blir kanskje veien for den enkelte litt lettere.
– Vi ser at lokalmatsatsingen skaper nye arbeidsplasser og verdiskaping, spesielt i distriktene. For å lykkes er god veiledning og kompetanseheving nødvendig, og i så måte er samarbeid også over landegrensene viktige bidrag, sier Landbruks- og matminister Jon Georg Dale.
Nøkkelord
Bilder
Om Nofima
Nofima er et ledende næringsrettet forskningsinstitutt som driver forskning og utvikling for akvakulturnæringen, fiskerinæringen og matindustrien.
Vi leverer internasjonalt anerkjent forskning og løsninger som gir næringslivet konkurransefortrinn langs hele verdikjeden.
Nofima AS har hovedkontor i Tromsø, og forskningsvirksomhet i Bergen, Stavanger, Sunndalsøra, Tromsø og på Ås.
Instituttet ble etablert 1. januar 2008 og har om lag 390 ansatte
Følg pressemeldinger fra Nofima
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nofima på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Nofima
Nytt torskeprodukt reduserer klimaavtrykket11.4.2024 07:00:00 CEST | Pressemelding
Når torsken pakkes i Vesterålen i ny emballasje, sparer det klimaet. Nye produkter får ned klimagassutslippene med 30 prosent.
Solbærtoddy – perfekt til påsketuren28.3.2024 07:00:00 CET | Pressemelding
En varm kopp solbærtoddy gjør godt, uansett om du tilbringer påsken med skiturer i fjellheimen, fotturer i byen, skogen eller langs kysten. Det er det flere grunner til.
Nå skal også torskens sæd bli til godsaker6.3.2024 08:05:16 CET | Pressemelding
Kan spermien til torsken brukes til noe annet enn å lage nye «torskebabyer»? Å jada! Den kan ved hjelp av moderne utvinningsmetoder bli til nye, verdifulle produkter som olje og proteinpulver – som igjen kan bli til både mat og skjønnhetsprodukter.
Fungerer ferskfiskordningen?6.2.2024 07:00:00 CET | Pressemelding
Fungerer ordningen med kvotebonus for å strekke torskesesongen lenger ut over året? Nofima har på oppdrag fra Nærings- og fiskeridepartementet evaluert ferskfiskordningen ut fra vurderinger om økonomisk, miljømessig og sosial bærekraft.
Oppdrett for å redde havbunnen10.1.2024 07:00:00 CET | Pressemelding
Oppdrett av kråkeboller kan redde tareskogen, samtidig som det kan skape produkter av høy verdi i Norge.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom