Lendo AS

Varsler gjeldsbombe på 100 milliarder

Del

Nordmenn har over 100 milliarder kroner i «ukjent» kredittkortgjeld. Dette kan koste deg drømmehuset. – Klipp ubrukte kredittkort, er ekspertrådet.

Har du to-tre ekstra kredittkort liggende hjemme eller i bilen, vil disse dukke opp neste gang når banken skal vurdere din lånesøknad, selv om du ikke har brukt en krone av kredittrammen du har på disse ekstrakortene.

- Nå blir det enda viktigere enn før å kvitte seg med de kredittkortene man ikke bruker, sier administrerende direktør Ådne Skjelstad i refinansieringsselskapet Lendo.

Til neste år innføres Gjeldsregisteret, et register som regjeringen står bak og som skal gjøre det lettere å få oversikt over samlet kreditt- og forbruksgjeld til hver enkelt forbruker.
Her vil også samlet kredittramme være oppført, og ikke bare hvor mye du faktisk har lånt, slik ordningen har vært hittil.

Det betyr at om du har et par-tre kredittkort liggende med en kredittramme på 25.000 kroner hver, vil bankene se at du har en tilgjengelig kreditt på 50.000 liggende. Dette vil de ta inn i vurderingen når du søker om lån til for eksempel hus eller leilighet, og kan redusere sjansen for at du får det lånet du ønsker.

- På denne måten kan man si at den ubrukte kredittrammen man sitter på, vil dukke opp som en bombe når gjeldsregisteret kommer til neste år, sier Skjelstad.

Det er omtrent 6,6 millioner kredittkort i Norge, hvor hvert kort i snitt har en estimert kredittramme på 25.000 kroner. Det betyr at vi har en kredittramme på 165 milliarder kroner. 51 milliarder kroner er benyttet kreditt og er rentebærende. Det vil si at det er 114 milliarder kroner i ubrukt kreditt, som nå vil komme ut i lyset med gjeldsregisteret.

- Gjeldsregisteret betyr at norske forbrukere må bli mer bevisst rundt kredittkortvaner- og bruk. I tillegg til å kvitte seg med de kortene man ikke bruker, bør man sette seg ned og se gjennom hvilke vilkår og hvor mye man egentlig betaler i renter og gebyrer, sier Skjelstad.

Om Gjeldsregisteret:

  • Det er Regjeringen som står bak forslaget om å innføre et gjeldsregister, for å sikre forbrukere mot uforsvarlig låneopptak.
  • Pr i dag eksisterer det ingen ordning hvor man får full oversikt over forbrukernes låneopptak.
  • Gjeldsregistrene skal gjøre det mulig for finansforetak å sjekke hvor mye kredittkort og forbruksgjeld forbrukere har.
  • Det er Evry, Experian og Finans Norge som gjennom egne selskap har fått konsesjon til å drive gjeldsregister i Norge.
  • All usikret gjeld skal inn i registeret.
  • Sikret gjeld er gjeld som har pant i bolig eller i bil, dette får finansforetakene informasjon om gjennom Kartverkets grunnbok og løsøreregisteret.


Om Lendo:

  • Norges største sammenligningstjeneste for forbrukslån, refinansiering av kredittkort og smålån.
  • Tilrettelegger slik at over 15 banker konkurrerer om å tilby de beste vilkårene til Lendos kunder.
  • Kundene betaler ikke noe mellomlegg for å benytte seg av Lendos tjenester.
  • Tilbyr personlig hjelp til sine kunder på telefon.

Eid av Schibsted ASA.

Nøkkelord

Kontakter

Ådne Skjelstad, administrerende direktør i Lendo: +47 907 17 102 / adne.skjelstad@lendo.no

Bilder

Ådne Skjelstad, administrerende direktør Lendo AS
Ådne Skjelstad, administrerende direktør Lendo AS
Last ned bilde

Lenker

Om Lendo AS

Lendo AS
Lendo AS
Hagegata 22
0608 Oslo

https://www.lendo.no

Norges største sammenligningstjeneste for forbrukslån, refinansiering av kredittkort og smålån.

Følg saker fra Lendo AS

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Lendo AS på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Lendo AS

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom