Utvid Earth Hour til et helt døgns innsats for miljøet
188 land deltok i fjor i Earth Hour, en symbolsk markering der man slukker lyset en time for å sette fokus på miljøvern.
Mange ønsker å også gjøre noe i hverdagen som har direkte innvirkning på miljøet. Den gode nyheten er at det ikke trenger å være så komplisert: Ved å utvide miljøengasjementet til å ta ett brøddøgn i uka, bidrar man både ved å redusere matsvinn og spise mat som er produsert på en klimavennlig måte.
- Klimasaken er vår tids viktigste sak, og det er heldigvis lett å gjøre mer enn å delta på lysmarkeringen. Noe så enkelt som å redde brødrestene har utrolig nok mye å si, sier Torunn Nordbø, daglig leder i Opplysningskontoret for brød og korn.
Vi kaster nemlig altfor mye mat, mat som egentlig er fullt brukbar. Det kan være brød som er tørt, middagsrester fra i forgårs eller grønnsaker som ser stusslige ut.
Dette er brøddøgnet
I 2017 lanserte Opplysningskontoret for brød og korn et «Brøddøgn» i forbindelse med Verdens brøddag. Hva menes med et brøddøgn? Jo, at kornbasert mat får spille hovedrollen i måltidene gjennom et helt døgn.
Kornmat er nemlig noe av det mest bærekraftige vi kan spise ettersom matproduksjonen er av den mest miljøvennlige som finnes.
- Ett fast brøddøgn i uka betyr 52 dager i løpet av et år med måltider som setter minimale klimamessige fotavtrykk. Dét er et klimatiltak som monner, sier Torunn Nordbø.
Sparer tid og penger
Og så er det opptil flere bonuser ved dette klimatiltaket: Man sparer tid og penger – og kan spise masse velsmakende mat.
- Vi har gode og enkle restematoppskrifter på våre nettsider. Jeg kan for eksempel nevne brødsalat, brødsuppe og arme riddere som velsmakende mat basert på tørt brød, sier Nordbø.
Hennes anbefaling er klar:
– Bli med på å spise mer brød for et bedre klima! Redd brødrestene, og utnytt de verdifulle ressursene som har gått med til å lage brød og annen kornmat. Bruk Earth Hour som et startskudd til nye og bedre vaner med ett brøddøgn i uka, anbefaler Torunn Nordbø.
Har du innspill til flere måter å bruke brødrestene på, tar vi mer i gjerne mot dem på vår facebook-side: https://www.facebook.com/brodogkorn/ eller via e-post: post@brodogkorn.no.
Se også vår «Redd brødrestene» film:
For å se denne videoen, må du gi ditt samtykke øverst på denne siden.Reduser matsvinn med brødresterVideokanal
Nøkkelord
Kontakter
Torunn NordbøDaglig leder
Tel:952 89 666torunn@brodogkorn.noBilder
Lenker
Om Opplysningskontoret for brød og korn
Opplysningskontoret for brød og korn (OBK) ble etablert høsten 2007 for å drive merkenøytral opplysningsvirksomhet på vegne av alle aktørene i verdikjeden. Formålet er å øke kunnskapen om, og fremme forbruket av, korn, mel, brød og andre bakervarer hos forbrukerne og andre målgrupper.
OBK har som mål å øke kunnskapen om hvor viktig sunne bakervarer og kornprodukter er i det daglige kostholdet. OBK forholder seg alltid til de til enhver tid gjeldende offentlige kostholdsråd.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for brød og korn på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn
Grovt dominerer påskefrokosten21.3.2024 14:03:19 CET | Pressemelding
I en ny undersøkelse sier over halvparten av befolkningen at de velger grovt til påskefrokosten. – En grov start på dagen gir kroppen viktig og riktig næring i en høytid med mye kosemat og godteri, sier ernæringsfysiolog.
Ikke la julekakene ende i søpla: Her er smarte måter å bruke dem på14.12.2023 07:30:00 CET | Pressemelding
2 av 10 kaster mer mat i løpet av desember enn ellers i året. Det viser en ny undersøkelse utført av Opinion for MatPrat og Opplysningskontoret for brød og korn. Hovedgrunnene til at maten går rett i søpla er at mange lager for mye mat, har ikke plass til å oppbevare rester og baker for mye.
Ny rapport: Små grove grep gir store helsegevinster6.12.2023 14:58:07 CET | Pressemelding
Utviklingen i det norske kostholdet går feil vei. Det slår Helsedirektoratet fast i sin ferske rapport om tilstanden i matvareforbruket i Norge som ble offentliggjort onsdag 6. desember 2023. Tre enkle grep kan gjøre maten du spiser mer næringsrik.
Lys opp med Lucia på jobben5.12.2023 07:30:00 CET | Pressemelding
13. desember er det Luciadagen, en dag som mange barnehager og skoler markerer med Luciatog og lussekatter. Men hvorfor ikke ta med denne tradisjonen inn på arbeidsplasser også?
Krumkakene har klatret øverst på lista over de sju slag igjen24.11.2023 11:40:26 CET | Pressemelding
Krumkakene har kjempet seg tilbake til toppen på listen over favorittkakene til folket. Og vi baker dem gjerne selv.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom