Opplysningskontoret for brød og korn

Utvid Earth Hour til et helt døgns innsats for miljøet

Del

Lørdag kveld slukkes lys over hele landet for å markere Earth Hour 2019. Ved å utvide miljøengasjementet til et helt døgn er det enkelt å trappe opp det symbolske miljøengasjementet til en merkbar innsats for kloden.

En deilig grønn brødsuppe med erter gir nytt liv til daggammelt brød. Belgfrukt og gjenbruk av brød, det er klimamat det. Foto: brodogkorn.no
En deilig grønn brødsuppe med erter gir nytt liv til daggammelt brød. Belgfrukt og gjenbruk av brød, det er klimamat det. Foto: brodogkorn.no

188 land deltok i fjor i Earth Hour, en symbolsk markering der man slukker lyset en time for å sette fokus på miljøvern.

Mange ønsker å også gjøre noe i hverdagen som har direkte innvirkning på miljøet. Den gode nyheten er at det ikke trenger å være så komplisert: Ved å utvide miljøengasjementet til å ta ett brøddøgn i uka, bidrar man både ved å redusere matsvinn og spise mat som er produsert på en klimavennlig måte.

- Klimasaken er vår tids viktigste sak, og det er heldigvis lett å gjøre mer enn å delta på lysmarkeringen. Noe så enkelt som å redde brødrestene har utrolig nok mye å si, sier Torunn Nordbø, daglig leder i Opplysningskontoret for brød og korn.

Vi kaster nemlig altfor mye mat, mat som egentlig er fullt brukbar. Det kan være brød som er tørt, middagsrester fra i forgårs eller grønnsaker som ser stusslige ut.

Dette er brøddøgnet

I 2017 lanserte Opplysningskontoret for brød og korn et «Brøddøgn» i forbindelse med Verdens brøddag. Hva menes med et brøddøgn? Jo, at kornbasert mat får spille hovedrollen i måltidene gjennom et helt døgn.

Kornmat er nemlig noe av det mest bærekraftige vi kan spise ettersom matproduksjonen er av den mest miljøvennlige som finnes.

- Ett fast brøddøgn i uka betyr 52 dager i løpet av et år med måltider som setter minimale klimamessige fotavtrykk. Dét er et klimatiltak som monner, sier Torunn Nordbø.

Sparer tid og penger

Og så er det opptil flere bonuser ved dette klimatiltaket: Man sparer tid og penger – og kan spise masse velsmakende mat.

- Vi har gode og enkle restematoppskrifter på våre nettsider. Jeg kan for eksempel nevne brødsalatbrødsuppe og arme riddere som velsmakende mat basert på tørt brød, sier Nordbø.

Hennes anbefaling er klar:

– Bli med på å spise mer brød for et bedre klima! Redd brødrestene, og utnytt de verdifulle ressursene som har gått med til å lage brød og annen kornmat. Bruk Earth Hour som et startskudd til nye og bedre vaner med ett brøddøgn i uka, anbefaler Torunn Nordbø.

Har du innspill til flere måter å bruke brødrestene på, tar vi mer i gjerne mot dem på vår facebook-side: https://www.facebook.com/brodogkorn/ eller via e-post: post@brodogkorn.no.

Se også vår «Redd brødrestene» film:

Reduser matsvinn med brødrester
Videokanal

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

En deilig grønn brødsuppe med erter gir nytt liv til daggammelt brød. Belgfrukt og gjenbruk av brød, det er klimamat det. Foto: brodogkorn.no
En deilig grønn brødsuppe med erter gir nytt liv til daggammelt brød. Belgfrukt og gjenbruk av brød, det er klimamat det. Foto: brodogkorn.no
Last ned bilde
En deilig brødsalat med beter og rugbrød. Server til lunsj eller som tilbehør til middagen. Foto: brodogkorn.no
En deilig brødsalat med beter og rugbrød. Server til lunsj eller som tilbehør til middagen. Foto: brodogkorn.no
Last ned bilde
Arme riddere av grovt brød er en enkel og rask hverdagsdessert og kosemat nr 1. Foto: brodogkorn.no
Arme riddere av grovt brød er en enkel og rask hverdagsdessert og kosemat nr 1. Foto: brodogkorn.no
Last ned bilde

Lenker

Om Opplysningskontoret for brød og korn

Opplysningskontoret for brød og korn
Opplysningskontoret for brød og korn
Lørenveien 40
0585 Oslo

952 89 666http://www.brodogkorn.no

Opplysningskontoret for brød og korn (OBK) ble etablert høsten 2007 for å drive merkenøytral opplysningsvirksomhet på vegne av alle aktørene i verdikjeden. Formålet er å øke kunnskapen om, og fremme forbruket av, korn, mel, brød og andre bakervarer hos forbrukerne og andre målgrupper.

OBK har som mål å øke kunnskapen om hvor viktig sunne bakervarer og kornprodukter er i det daglige kostholdet. OBK forholder seg alltid til de til enhver tid gjeldende offentlige kostholdsråd.

Bildearkivet til Opplysningskontoret for brød og korn

Følg saker fra Opplysningskontoret for brød og korn

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for brød og korn på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Opplysningskontoret for brød og korn

Lefsebaking er god demensomsorg19.12.2018 11:28:04 CETPressemelding

Hjemmelagde julekaker har de fleste av oss et nært forhold til. Duften og smaken av julebakst vekker minner fra tidligere julefeiringer – og bakekunnskap. Dette er kanskje spesielt viktig for mennesker hvor minnene holder på å forsvinne, mennesker som er demente. Mange fra den eldre generasjon har vokst opp med takkebakst før jul. Interessen for baking av lefser og flatbrød har de siste årene også vært stigende blant dagens unge.

7 slag havre til jul14.12.2018 09:20:44 CETPressemelding

Havre gir bakverk med god smak og er sunt - bra for hjertet, bra for magen og bra for blodsukkernivået. Fra middelalderen til 2 verdenskrig var faktisk havre det viktigste kornslaget i Norge. I dag er det dessverre ikke like mye brukt. Det er synd gitt havrens gode egenskaper. Og både idrettsfolk og kokker har fått øynene opp for havrens ulike kvaliteter. Nå er det snart jul og da kan du også prøve ut havre. Bak gjerne våre 7 «slag» med havre og kombiner smak og nytte.

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom