Den norske kirke

Utfordrende økonomisk risiko for kirken

Del
- Vi registrerer at Regjeringen ikke har foreslått ytterligere tilskudd til egenkapital, og er urolige for dette. Vi vurderer den økonomiske risikoen det nye rettssubjektet må håndtere, som vesentlig mer utfordrende enn Regjeringen, sier direktøren i Kirkerådet, Jens-Petter Johnsen.

- Det blir krevende å måtte sette av midler til å bygge egenkapital. Dette skjer i en tid hvor behovet for ressurser til å være kirke lokalt er stort, sier Kirkerådets direktør i en kommentar Revidert nasjonalbudsjett 2017 som Regjeringen la fram 11. mai.

Fra årsskriftet ble myndighet og arbeidsoppgaver overført fra staten til kirken. Drøyt 1600 prester og andre kirkelige medarbeidere som var statsansatte, fikk fra 1. januar 2017 kirken som arbeidsgiver. Kirkerådet og bispedømmerådene er ikke lenger statlige forvaltningsorganer. Kirkemøtet har overtatt mye av den myndigheten som tidligere lå i statsforvaltningen, og er det øverste representative organet for det nye rettssubjektet Den norske kirke. Ved opprettingen av Den norske kirke som eget rettssubjekt har Kirkerådet utarbeidet en oversikt over dette rettssubjektets eiendeler, egenkapital og gjeld. Dette kalles en åpningsbalanse. Kirkerådet er tilfreds med at arbeidet med åpningsbalanse har landet på en god måte.

- Det har vært et krevende arbeid og vi er glad for at Kulturdepartementet gir sin støtte vår fremstilling. Dette gir et godt utgangspunkt for å stå på egne ben, sier Jens-Petter Johnsen.

Stortingets Kirke-, utdannings- og forskningskomite har bedt regjeringen komme tilbake til Stortinget med «en oppdatering av situasjonen og vurdering av egenkapitalbehovet i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett for 2017». På nyåret 2017 ba Kulturdepartementet om at Kirkerådet ga sin vurdering av den økonomiske situasjonen for det nye rettsubjektet og av egenkapitalspørsmålet.
Kirkerådet mener at statsbudsjettets egenkapitaltilskudd på 100 mill. kroner burde økes til 400 mill. kroner. Dette har Kulturdepartementet ikke etterkommet i Prop. 129 S (2016 – 2017) Tilleggsbevilgninger og omprioriteringer i statsbudsjettet 2017 (Revidert nasjonalbudsjett 2017).


Kontakter

Om Den norske kirke

Den norske kirke
Den norske kirke
Kirkens hus – Rådhusgata 1–3
0151 Oslo

23 08 12 00https://kirken.no

62,6 prosent av befolkningen er medlemmer av Den norske kirke. Kirken tilhører den evangelisk-lutherske kirkefamilien. Kirkens ledelse er samlet i Kirkemøtet som består av medlemmene av elleve regionale bispedømmeråd og alle biskopene.

Kirken er inndelt i 1174 menigheter som disponerer 1635 kirkebygg. Mer enn 8000 mennesker arbeider i kirken og over 75.000 er frivillige medarbeidere.

Den norske kirkes virksomhet finansieres over kommunebudsjettene, statsbudsjettet og gjennom gaver og frivillig innsats.

kirken.no

 

Følg pressemeldinger fra Den norske kirke

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Den norske kirke på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Den norske kirke

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye