Mattilsynet

Unngå stappfullt kjøleskap til jul

Del

Før julehøytiden handler vi ofte store mengder mat. Jo fullere kjøleskapet ditt er, jo større er sjansen for at maten blir for varm. For høy temperatur kan føre til bakterievekst i matvarene, og normalt bør temperaturene i kjøleskapet være 4º celsius, eller lavere.

Et stappfullt kjøleskap gir mindre luftgjennomstrømning og temperaturen kan lett bli for høy. Foto: Mattilsynet
Et stappfullt kjøleskap gir mindre luftgjennomstrømning og temperaturen kan lett bli for høy. Foto: Mattilsynet

Et stappfullt kjøleskap gir mindre luftgjennomstrømning og temperaturen kan lett bli for høy.
For å ha god kontroll med temperaturen i kjøleskapet er det lurt å plassere et lett synlig termometer inne i kjøleskapet.

Kjøtt nederst
I tillegg er det viktig å holde god orden i kjøleskapet og plassere lett bedervelige matvarer som kjøtt og fisk nederst i skapet, som gjerne er den kaldeste delen.
Matvarer uten emballasje og matrester bør ikke ligge åpent, men pakkes inn eller puttes i bokser med lokk, slik at de ikke forurenser annen mat i kjøleskapet, tar smak eller tørker ut. Det er spesielt viktig å unngå kontakt mellom rå og ferdiglaget mat.

Ikke sett varm mat i kjøleskapet
Kjøleskapet har begrenset kapasitet til å kjøle ned mat. Plasserer du varm mat i kjøleskapet, vil temperaturen stige og kondens gir gode vekstmuligheter for bakterier. Nylig varmebehandlet mat som skal oppbevares eller spises kaldt, skal derfor avkjøles før den settes i kjøleskapet.
Langsom avkjøling øker også faren for vekst av bakterier i maten, så avkjølingen bør skje så raskt som mulig. Sett gjerne gryten ned i kaldt vann eller i et rom med lav temperatur og god luftsirkulering. Maten avkjøles også raskere om den deles opp i mindre porsjoner. Husk at emballasjen er varmeisolerende, slik at nedkjølingen bør skje før maten pakkes inn eller emballeres.

Usikker på lagring? Se i butikken
Dersom du er usikker på hvordan maten du kjøper skal lagres, er det lurt å se hvordan de er oppbevart i butikken. Du bør også sjekke informasjonen på emballasjen.

Kontakter

Bilder

Et stappfullt kjøleskap gir mindre luftgjennomstrømning og temperaturen kan lett bli for høy. Foto: Mattilsynet
Et stappfullt kjøleskap gir mindre luftgjennomstrømning og temperaturen kan lett bli for høy. Foto: Mattilsynet
Last ned bilde

Lenker

Om Mattilsynet

Mattilsynet
Mattilsynet
Felles postmottak - postboks 383
2381 Brumunddal

22 40 00 00http://www.mattilsynet.no

Mattilsynet er eit statleg, landsdekkjande forvaltingsorgan som er med på å sikre forbrukarane trygg mat og trygt drikkevatn. Vi skal fremje folke-, plante- , fiske- og dyrehelse, miljøvennleg produksjon og etisk forsvarleg hald av fisk og dyr. Mattilsynet har også oppgåver i høve til kosmetikk og legemiddel og fører tilsyn med dyrehelsepersonell.

Mattilsynet sine roller er å utarbeide framlegg til, forvalte og rettleie om regelverk, føre eit risikobasert tilsyn, formidle informasjon og kunnskap og ha beredskap. Mattilsynet skal gi faglege råd til Landbruks- og matdepartementet, Nærings-og fiskeridepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet.

Følg saker fra Mattilsynet

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Mattilsynet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Mattilsynet

Listeriose-utbrudd: Mattilsynet gjentar råd til utsatte grupper9.1.2019 16:54Pressemelding

Folkehelseinstituttet har siden midten av november sett en økning i rapporterte tilfeller av personer smittet med bakterien Listeria monocytogenes. De fleste av pasientene har spist rakfisk før de ble syke, men det er for tidlig å konkludere om dette er kilden til utbruddet. Mattilsynet gjentar derfor rådet om at eldre med svekket helse, gravide og personer med nedsatt immunforsvar bør unngå matvarer som kan inneholde listeria.

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom