Opplysningskontoret for Meieriprodukter

Unngå matsvinn – lag restevafler på vaffeldagen lørdag

Del
Å kaste mindre mat og å redusere matsvinn får stadig mer fokus blant nordmenn. En enkel måte å unngå matsvinn på, er å bruke rester i en vaffelrøre. Melk, yoghurt, syrnet melk eller rømme som har gått ut på dato, kan utmerket godt brukes til vafler. Lørdag 25. mars feirer vi den internasjonale vaffeldagen, og oppfordrer til å lage restevafler av det du har i kjøleskapet.
Foto: Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no)
Foto: Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no)

Undersøkelser viser at en halv million nordmenn ukritisk heller ut melk som har gått ut på dato uten å verken se, lukte eller smake på den. De fleste produkter holder mye lengre enn «best før»-datoen, og å bruke matvarer som nærmer seg utløpsdato i vaffelrøren er en smart måte å unngå å kaste den på.

Restevafler til hverdag og fest
Vafler er en populær tradisjonsrett som kan brukes til både hverdag og fest. Dropper du sukkeret og bruker grovt mel i vaffelrøren, kan du lage sunne hverdagsvafler som en fin variasjon til bla tradisjonelle brødskiver. Vafler kan brukes til frokost og kvelds, i matpakken til barn og voksne, på tur i skogen eller på fjellet og til mange andre anledninger. Det er mange ulike ingredienser som passer godt i vaffelrøren, og på toppen kan du blant annet ha brunost, rømme, bananer, blåmuggost, nær sagt hva som helst på vaflene.

Her finner du massevis av gode tips og oppskrifter i forbindelse med vaffeldagen!

Den internasjonale vaffeldagen
Den offisielle forklaringen på denne dagen er at vi i middelalderen feiret Vår frue (jomfru Maria) den 25. mars. Det var dagen da jomfru Maria fikk budskapet fra engelen Gabriel om at hun skulle føde Jesusbarnet akkurat ni måneder senere. Vaffel-dagen feires i dag over hele verden og markerer et skille mellom vinter og vår. Det synes vi er en koselig tradisjon.

Menn spiser mer vafler enn kvinner
Nordmenn flest er glade i vafler, men det er litt forskjell på menn og kvinner når det gjelder inntaket. Mens nesten halvparten av norske menn (49 %) spiser vafler minst en gang i måneden, er det 43 % av kvinnene som gjør det samme. Det er også flest vaffelspisere blant de godt voksne blant oss, 53 % i gruppen over 60 år spiser vafler en gang per måned eller oftere, mens andelen unge i alderen 15-24 år ligger på 44 %.

Trøndere er de største vaffelelskerne
Tallene viser også at nesten 6 av 10 (57 %) i Midt-Norge spiser vafler så ofte, mens bare 1 av 3 (34 %) Oslo-boere gjør det samme. Den samme tendensen ser vi på pannekakespising, så begge deler er tydeligvis tradisjon som er godt forankret blant trønderne. Men over hele landet har nordmenn ulike tradisjoner og vaner for hva de putter i vaffelrøren og hva de liker å putte oppå vaflene!

Kontakter

Bilder

Foto: Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no)
Foto: Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no)
Last ned bilde
Foto: Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no)
Foto: Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no)
Last ned bilde
Foto: Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no)
Foto: Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no)
Last ned bilde
Foto: Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no)
Foto: Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no)
Last ned bilde

Lenker

Om Opplysningskontoret for Meieriprodukter

Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Borggt. 1
0650 Oslo

+47 23 30 20 10http://www.melk.no

Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) er landets fremste kompetansesenter for merkenøytral informasjon om melk og meieriprodukter. Vårt oppgave er å øke kunnskapen om melk og meieriprodukter basert på et faglig, vitenskapelig grunnlag. Melk.no besitter oppdatert faglig innsikt og analyser av ernæringsforskning, forbruksmønstre og holdninger. På melk.no finner du artikler, tips og råd, fakta og nyttige oppskrifter.

Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye