Unngå bakteriar i julematen
Mange av rettene på eit godt julelunsj- eller middagsbord består av mat som er laga på førehand, og som berre skal varmast på nytt før servering. Desse rettene bør serverast rykande varme. Bakteriar veks i temperaturar mellom 20 og 40°, medan dei aller fleste døyr når maten blir varma opp til over 70°. Restar som skal etast dagen etter, må også varmast opp skikkeleg.
Set restar til rask avkjøling
Verken varme eller kalde retter som sild og laks bør stå for lenge på spisebordet. Set maten i kjøleskapet med ein gong maten er servert siste gong.
Skal du arrangere ein større julefrukost, må du truleg ordne i stand maten dagen før. Dersom du til dømes baker leverpostei, koker skinke eller lagar riskrem av risgraut, bør du setje maten rett inn i kjøleskapet etter at han er avkjølt.
Rydd kjøleskapet
Lett bedervelege næringsmiddel som kjøtt og pålegg bør alltid oppbevarast i kjøleskap, der temperaturen bør vere 4° eller lågare.
Rydd og gjer reint i kjøleskapet før du gjer julehandelen. Dersom det likevel knip om plassen, kan du flytte ut hermetikk, mineralvatn, frukt og grønsaker.
I eit overfylt kjøleskap blir det for lite luftsirkulasjon, noko som kan føre til at temperaturen stig. Sjekk difor termostaten, og juster temperaturen om nødvendig.
Hald rå og tillaga mat frå kvarandre
Når du lagar i stand julefrukosten eller julemiddagen, skal du halde råvarene borte frå ferdig mat. Det er spesielt viktig å unngå at rått kjøtt, fjørkre, fisk eller egg kjem i kontakt med mat som skal etast utan at han blir varma opp ytterlegare.
Byt arbeidsreiskap mellom dei forskjellige råvarene og mellom råvarer og ferdiglaga mat – eller vask reiskapane godt mellom kvar oppgåve.
Vask hendene
Sist, men ikkje minst: Du bør alltid vaske hendene før du lagar mat, et mat, mellom handtering av ulike råvarer og sjølvsagt etter toalettbesøk.
Følg råda på Mattilsynets miniplakat "Ikkje nok å vere god kokk" når du lagar mat.
Bilder
Lenker
Om Mattilsynet
Mattilsynet er eit statleg, landsdekkjande forvaltingsorgan som er med på å sikre forbrukarane trygg mat og trygt drikkevatn. Vi skal fremje folke-, plante- , fiske- og dyrehelse, miljøvennleg produksjon og etisk forsvarleg hald av fisk og dyr. Mattilsynet har også oppgåver i høve til kosmetikk og legemiddel og fører tilsyn med dyrehelsepersonell.
Mattilsynet sine roller er å utarbeide framlegg til, forvalte og rettleie om regelverk, føre eit risikobasert tilsyn, formidle informasjon og kunnskap og ha beredskap. Mattilsynet skal gi faglege råd til Landbruks- og matdepartementet, Nærings-og fiskeridepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet.
Følg pressemeldinger fra Mattilsynet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Mattilsynet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Mattilsynet
Dyrehelserapporten 2023: Risikobildet er i endring25.4.2024 12:11:41 CEST | Pressemelding
I mange år har vi sagt at dyrehelsen i Norge er i verdenstoppen. Det er den fortsatt, men Dyrehelserapporten for 2023 viser at risikobildet er i endring. Alle som jobber med dyr, må ta høyde for dette fremover.
Bleke tenner? Da skal du vite hva du gjør12.4.2024 09:21:51 CEST | Pressemelding
Tannblekemidler markedsføres aggressivt på nett, ofte mot barn og unge. Flere slike produkter mangler ofte ingrediensliste eller annen merking, og i verste fall alt for mye av det farlige stoffet hydrogenperoksid. Det viser en kampanje Mattilsynet har gjennomført, og hvor sju ulike tannblekemidler ble trukket fra markedet.
Sirkulær økonomi sentralt i forslag til ny gjødselvareforskrift5.4.2024 09:40:05 CEST | Pressemelding
Mattilsynet har sendt på høring et forslag til ny gjødselvareforskrift. I forskriften legges det mer til rette for at avfall og biprodukter kan brukes i gjødselvarer, samtidig som at matjorden skal tas vare på et i et langsiktig perspektiv.
Mattilsynet opphever alle restriksjoner etter fugleinfluensa i Lund i Rogaland25.3.2024 10:11:02 CET | Pressemelding
Den 18. februar ble det påvist fugleinfluensa i et kommersielt fjørfehold i Lund kommune. Mattilsynet innførte raskt soner med tiltak for å hindre at smitten skulle spre seg.
Mange salmonellapåvisninger hos katt – hold katten ute av fjøset21.3.2024 13:04:07 CET | Pressemelding
Mattilsynet har de siste ukene fått mange meldinger om katter som er smittet av salmonella, nærmere bestemt Salmonella Typhimurium. Det er sannsynlig at smitten kommer fra ville fugler.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom