Mattilsynet

Unngå at kjæledyret ditt tar med seg smittsomme sykdommer hjem fra ferie

Del
Skal du ta med deg kjæledyret ditt på ferie? For å unngå at du tar med deg smittsomme sykdommer som rabies hjem, finnes det flere regler du må følge. Det er lurt å begynne planleggingen av ferien tidlig.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Nylig kom den tragiske beskjeden om at en ung kvinne i Norge har dødd av rabies. Hun ble smittet av en hundevalp funnet på gaten mens hun var på reise i Sørøst-Asia. Dette var det første rabiesdødsfallet hos mennesker i Norge siden begynnelsen av 1800-tallet.

Fastlands-Norge er heldigvis rabiesfritt i dag. Derfor er det ingen fare for å bli smittet med rabies her i landet, men det er ingen selvfølge at vi beholder denne statusen.

– Skal vi fortsette å holde Norge rabiesfritt, er vi avhengige av et godt samarbeid mellom myndighetene, de som importerer dyr og du som reiser med kjæledyret ditt. Får vi til dette samarbeidet, unngår vi forhåpentligvis å innføre nye sykdommer og parasitter til Norge, sier seniorrådgiver i Mattilsynet, Ole-Herman Tronerud.

Kjæledyr må ha både pass og identitetsmerke

Sommeren er høysesong for å reise med kjæledyr. Akkurat som mennesker, må dyr ha de offentlige papirene i orden.

Kjæledyr som kommer fra EØS-land må ha pass. Kjæledyrpass ordner du hos din lokale veterinær i god tid før du reiser. Dersom du kommer til Norge fra land eller områder utenfor EØS skal dyret følges av helsesertifikat i tillegg.  Dette får du hos offentlig veterinær i landet du reiser fra. 

Alle dyr som kommer til Norge skal være identitetsmerket. For dyr som er merket etter 3. juli 2011 er det bare mikrochip som er gyldig identitetsmerking.

– Som dyreeier har du ansvar for at chipen virker, derfor bør du forsikre deg om at den gjør det før du reiser. Dersom chipen ikke virker ved grensepassering, vil dyret ikke være identifiserbart og dermed ikke kunne knyttes til papirene som følger det, sier Tronerud.

Flere krav til rabiesvaksine

Det er svært få land i verden som er rabiesfrie.  Alle kjæledyr som kommer til Norge fra andre land må ha rabiesvaksine. Det eneste unntaket er svenske dyr som ikke har oppholdt seg andre steder enn Sverige. For at vaksinasjonen skal være gyldig, må både vaksinen og vaksinasjonen oppfylle bestemte krav. For eksempel må vaksinen være gitt av en autorisert veterinær, hunden må være minst 12 uker gammel, og det må gå minst 21 dager etter at hunden fikk vaksine før den kan reise.

Kjæledyret må være identitetsmerket før det kan få rabiesvaksine, og dokumentasjon på vaksineringen skal finnes i kjæledyrpasset.

Hunder som reiser til Norge skal også ha fått behandling hos veterinær mot revens dvergbendelorm, med mindre de reiser direkte til Norge fra Finland, Storbritannia, Irland eller Malta.

Det er ikke mulig å ta med seg gatehunder til Norge

I 2018 ble forvaltningen strammet inn, og det er ikke lenger mulig å bringe gatehunder fra utlandet til Norge.

– Innføring av gatehunder medfører en betydelig risiko for at sykdommer innføres til Norge siden det ikke er mulig å gi gode nok helsegarantier for disse hundene med den usikre bakgrunnen de har, sier Tronerud.

– De som importerer dyr med usikker dyrehelsemessig bakgrunn tar på seg et moralsk ansvar for den smitten som eventuelt blir overført til dyr eller mennesker i Norge. En annen side er det forvaltningsmessige, strafferettslige, og økonomiske ansvaret den som importerer dyr har. Dersom man importerer dyr som har falsk dokumentasjon eller som ikke oppfyller vilkårene for å tas inn i Norge risikerer man i det ytterste å ha forhåndsdømt dyret til avliving, fortsetter han.

Tronerud anbefaler også at du og kjæledyret ditt unngår å ha kontakt med gatehunder når du er ute på reise. Dette er fordi hunder kan bli smittet av sykdom under lek og tett kontakt med andre dyr.

Dette skjer om du ikke oppfyller kravene

Dersom du ikke følger reglene når du skal ha med kjæledyret inn i Norge, kan det både bli dyrt og få store konsekvenser for dyret ditt. Mattilsynet kan bestemme at kjæledyret skal: 

  • returneres til opprinnelseslandet,
  • isoleres til innførselsvilkårene er oppfylt, eller
  • avlives

Det er dyreeieren som må dekke kostnadene som påløper ved gjennomføring av slike tiltak.


– Vi oppfordrer deg som skal reise med kjæledyr til å sette deg nøye inn i reglene i god tid før du skal på ferie.  Bruk gjerne kjæledyrkalkulatoren på hjemmesidene våre. Ved å legge inn grunnleggende informasjon om reisen din der, får du vite akkurat hvilke krav som gjelder for din retur til Norge etter reisen, avslutter Tronerud.

Kontakter

Bilder

Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
Last ned bilde

Lenker

Om Mattilsynet

Mattilsynet
Mattilsynet
Felles postmottak - postboks 383
2381 Brumunddal

22 40 00 00https://www.mattilsynet.no

Mattilsynet er eit statleg, landsdekkjande forvaltingsorgan som er med på å sikre forbrukarane trygg mat og trygt drikkevatn. Vi skal fremje folke-, plante- , fiske- og dyrehelse, miljøvennleg produksjon og etisk forsvarleg hald av fisk og dyr. Mattilsynet har også oppgåver i høve til kosmetikk og legemiddel og fører tilsyn med dyrehelsepersonell.

Mattilsynet sine roller er å utarbeide framlegg til, forvalte og rettleie om regelverk, føre eit risikobasert tilsyn, formidle informasjon og kunnskap og ha beredskap. Mattilsynet skal gi faglege råd til Landbruks- og matdepartementet, Nærings-og fiskeridepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet.

Følg pressemeldinger fra Mattilsynet

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Mattilsynet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Mattilsynet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye