Unio

Unio: Kommunene må få dekket reelle utgifter til asylmottak

Del
Kommunene må supplere statlige tilskudd med betydelige egenandeler for å gi asylsøkere de kommunale tjenester de har krav på. - Dette har vi advart mot tidligere, sist inn mot statsbudsjettet for 2017. Kommunene har mange lovpålagte oppgaver og må prioritere stramt. Det kan ikke bli sånn at kommunene vegrer seg for å hjelpe asylsøkere av økonomiske årsaker, mener Unio-leder Ragnhild Lied.

Ifølge tall fra Beregningsutvalget for kartlegging av kommunenes utgifter til flyktninger som har foretatt en ny undersøkelse av Utlendingsdirektoratets tilskudd til vertskommuner for asylmottak i 2015, hadde kommuner med asylmottak 1,5 ganger høyere utgifter til asylsøkere enn de fikk refundert. I gjennomsnitt ble 65 prosent av kommunenes utgifter dekket av det generelle tilskuddet i 2015.

En viktig årsak til at utgiftene varierer mellom kommunene, er at beboere med særskilte behov innenfor barnevern og helsetjenester er ulikt fordelt.
- Vi kan ikke ha en situasjon der kommunene tenker penger når de mest sårbare av asylsøkerne skal hjelpes, sier Unio-leder Ragnhild Lied.
- I vår kommentar til statsbudsjettet for 2017 kritiserte vi regjeringen for å ikke å gi kommunene 100 prosent kompensasjon for utgifter knyttet til mindreårige asylsøkere. De nye tallene som nå foreligger, viser at regjeringen må ta en gjennomgang for å sikre at kommunene ikke må takke nei til å avhjelpe asylsituasjonen av økonomiske grunner, poengterer Unio-lederen.

Undersøkelsen viser:
• Tilskuddet som skal dekke kommunenes utgifter til administrasjon, helse, barnevern og tolkeutgifter (vertskommunetilskuddet) dekket 65 prosent av kommunenes utgifter
• Tilskuddet til grunnskole dekket 62 prosent av kommunenes utgifter
• Barnehagetilskuddet dekket 82 prosent av kommunenes utgifter

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Om Unio

Unio
Unio
Stortingsgata 2
0158 Oslo

22 70 88 50http://www.unio.no

Unio er med omlag 400.000 medlemmer i 14 forbund Norges største hovedorganisasjon for arbeidstakere med høyere utdanning.

Vi er partipolitisk uavhengig. Unio vil være hovedorganisasjonen som best ivaretar universitets- og høgskoleutdannedes interesser. 

Vi arbeider for høyere verdsetting og anerkjennelse av kunnskap, forskning, kompetanse og ansvar.

En del av økningen i antall medlemmer kan være et resultat av at arbeidslivet, og særlig offentlig sektor, har hatt et økende behov for ansatte med høyere utdanning, og at organisasjonsgraden i offentlig sektor er høy.

Samtidig kan medlemsøkningen tyde på at flere ser verdien av en hovedorganisasjon som kjemper for høyere anerkjennelse og større verdsetting av høyere utdanning. 

Behovet for ansatte med høyere utdanning er stort. De bidrar til å sikre kvalitet i offentlige tjenester, forskning i verdensklasse og trygghet og tillit i samfunnet.

Ragnhild Lied er Unios leder.

Vi har 14 forbund med medlemmer som er på jobb for Norge hver dag.

https://www.unio.no/forbund/ 

Følg pressemeldinger fra Unio

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Unio på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Unio

En svale gjør ingen sommer16.2.2024 09:35:00 CET | Pressemelding

De foreløpige TBU-tallene viser at offentlig ansatte har kommet bedre ut enn mange andre grupper. - Vi har tidligere sett at lønnsveksten i deler av privat sektor stikker fra, mens offentlig ansatte holdes stramt innenfor frontfagsramma. Unio er derfor fornøyd med å ha forhandlet frem et godt resultat for offentlig sektor etter mange år med en dårlig lønnsutvikling for høyt utdannede. Fjorårets oppgjør har også ført til at likelønnsgapet er noe redusert. Men en svale gjør ingen sommer, sier Unio-leder Ragnhild Lied.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye