Huseiernes Landsforbund

Ulovlig eiendomsskatt i Oslo?

Del

– Vi mener eiendomsskatten i Oslo er ulovlig. Derfor vil vi prøve saken for retten, sier administrerende direktør Peter Batta. Huseiernes Landsforbund har varslet Oslo kommune om at det vurderer å ta ut gruppesøksmål om eiendomsskatten og har engasjert skatteadvokat Bettina Banoun til å føre saken.

Grunnlaget for søksmålet er at Oslo kommune har innført eiendomsskatt på boliger med en takstverdi på over 4 millioner kroner. Bunnfradraget på 4 millioner kroner gjør at et stort flertall av boligene i Oslo kommune er fritatt for eiendomsskatt.
– Vi mener dette er ulovlig. Eiendomsskatt må gjelde alle eller ingen i det området kommunen vil beskatte. Slik er loven, sier administrerende direktør Peter Batta i Huseiernes Landsforbund. Oslo kommune oppgir at bare 32 prosent av byens boliger er rammet av eiendomsskatten.

Eiendomsskatten tar ikke hensyn til gjeld
Huseiernes Landsforbund har i en årrekke hatt kampen mot eiendomsskatt som en av sine fanesaker. Eiendomsskatten er usosial og rammer blindt, fordi den ikke tar hensyn til folks gjeld, inntekt eller betalingsevne.
– Vi mener det å eie sin egen bolig er et velferdsgode. Primærboligen skal ikke beskattes med en særskatt, sier Peter Batta.

Kan ha betydning for resten av landet
270 av landets 428 kommuner har innført eiendomsskatt på bolig, men ingen andre kommuner har et så høyt bunnfradrag som Oslo. Huseiernes Landsforbund mener søksmålet mot Oslo kommune har betydning for alle boligeiere i Norge.
– Veldig høye bunnfradrag som fritar mange fra å betale, gjør det lettere å få velgerne med seg på å innføre eiendomsskatt i en kommune. Når eiendomsskatten først er innført, kan kommunestyret ganske fritt til å øke skatten ved å redusere bunnfradraget og øke skattesatsen, sier Batta.
Boligeiere i Oslo som er ilagt eiendomsskatt kan melde seg på gruppesøksmålet på hjemmesiden til Huseiernes Landsforbund, www.huseierne.no/rettssak. Huseiernes Landsforbund dekker alle saksomkostninger, uansett utfall.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Last ned bilde
Administrerende direktør Peter Batta i Huseiernes Landsforbund går til gruppesøksmål mot Oslo kommune.
Administrerende direktør Peter Batta i Huseiernes Landsforbund går til gruppesøksmål mot Oslo kommune.
Last ned bilde

Dokumenter

Om Huseiernes Landsforbund

Huseiernes Landsforbund
Huseiernes Landsforbund
Fred Olsens gate 5
0152 Oslo

22 47 75 00http://www.huseierne.no

Huseiernes Landsforbund (HL) er en landsomfattende interesseorganisasjon for eiere av hus, leiligheter, sameier, borettslag og gårdeiere, med 220 000 medlemmer. HL ivaretar huseiernes lokale og rikspolitiske bolig- og eiendomsinteresser. Forbundet yter juridisk, byggteknisk og økonomisk rådgivning til medlemmene.

For mer informasjon: besøk vår nettside og følg oss på Twitter og Facebook.

Følg saker fra Huseiernes Landsforbund

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Huseiernes Landsforbund på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Huseiernes Landsforbund

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom