Universitetet i Oslo

Tyrkisk akademiker får UiOs menneskerettighetspris – risikerer 15 års fengsel

Del

Professor Ishtar Gözaydin er dette årets mottaker av UiOs menneskerettighetspris – Lisl og Leo Eitingers fond. – Professor Gözaydin er en av Tyrkias mest kjente og respekterte akademikere, opplyser leder for utdelingskomitéen, Inga Bostad.

Foto: Ola Sæther/Uniforum
Foto: Ola Sæther/Uniforum

– Professor Gözaydin er en meritert akademiker, med doktorgrad i jus fra Istanbul-universitetet og med forskerpraksis fra NYU Law School og Georgetown University’s International Law Institute. Hun har skrevet artikler og bøker hvor hun særlig fokuserer på forholdet mellom religion og politikk i Tyrkia, sier Inga Bostad, som til daglig er direktør for Norsk senter for menneskerettigheter ved Universitet i Oslo (UiO). 

Gözaydin er også en aktiv samfunnsdebattant og menneskerettighetsforkjemper, og gikk i 1993 sammen med kjente intellektuelle som Murat Belge og Orhan Pamuk for å stifte den tyrkiske Helsinki Citizens’ Assembly, en partipolitisk uavhengig organisasjon som jobber for fred, demokratisering, politisk pluralisme, rettsstat og bærekraftig utvikling. Foreningen er i dag en av Tyrkias eldste menneskerettighetsorganisasjoner. Organisasjonen er i dag kjent under navnet Citizens’Assembly.

Gözaydin ble arrestert i sitt hjem 19. desember i fjor som et ledd i en større aksjon mot tidligere ansatte ved Gediz. I likhet med de fleste av de ca. 100.000 som er blitt arrestert etter kuppforsøket anklages hun for «medlemsskap i en væpnet terrororganisasjon». Påtalemyndighetene har nedlagt påstand om 15 års fengsel.

Gözaydin ble sluppet ut av fengsel i mars i år, men står fortsatt i fare for å dømmes for medvirkning til terror.

Svært verdig vinner

– Ishtar Gözaydin er en svært verdig vinner av UiOs menneskerettighetspris. Hun er en dyktig akademiker, aktiv samfunnsdebattant og en forkjemper for ytringsfrihet og menneskerettigheter. I likhet med mange akademikere i Tyrkia befinner Gözaydin seg nå i en meget krevende situasjon. Jeg håper virkelig at hun får mulighet til å komme til Oslo for å ta i mot prisen i november, sier rektor ved UiO Svein Stølen.

Kontakter

Pressevakt UiO: 930 77 006

Bilder

Foto: Ola Sæther/Uniforum
Foto: Ola Sæther/Uniforum
Last ned bilde

Om Universitetet i Oslo

Universitetet i Oslo
Universitetet i Oslo
Problemveien 7
0316 OSLO

+47 22 85 50 50http://www.uio.no

Universitetet i Oslo er internasjonalt rangert som Norges fremste universitet, og har gitt og gir vesentlige bidrag til landets forskning, innovasjon og utdanning. Med 27 000 studenter og 6 000 tilsatte har UiO 8 fakultet, 2 museum og flere sentre. 

Følg saker fra Universitetet i Oslo

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Universitetet i Oslo på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Universitetet i Oslo

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom