Matmerk

Trøndersk lokalmat fikk heder og ære

Del

Osten Høvding Sverre fra Orkladal Ysteri og Perlepoteter fra Vaviher fikk Spesialitetsmerket.

Foto: Vegard Smevoll
Foto: Vegard Smevoll

– Vi har ambisjoner om å være best i landet på lokalmat, og med disse to Spesialitet-merkene for unik smak til to av våre lokalmatprodusenter, så er vi godt i rute! Det var budskapet til fylkesordfører Tore Sandvik da han delte ut heder og ære til Orkladal Ysteri og Perlepoteter fra Vaviher under Trøndelagsmøtet. 

Begge lokalmatprodusentene kom igjennom nåløyet til fagjuryen for Spesialitet-merket, Orkladal Ysteri for tre varianter av osten Høvding Sverre og produsentforeningen Vaviher for sine Perlepoteter.

– Det å få spesialitetsmerket betyr en anerkjennelse av produktet som jeg setter veldig høyt. Jeg har jobbet lenge for å få fram produkter med gode smaker og har de siste tre årene satset på oster som jeg kan lagre litt lenger og få fram gode smaker alt etter hvor lenge ostene modnes. Spesialitetsmerket for meg vil gi en oppsving når det gjelder markedsføring. Jeg har ligget på et minimum der p.g.a. økonomien. Dette igjen vil forhåpentligvis gi økt salg. Jeg går spennende tider i møte og jeg håper bare at jeg har nok ost til de som ønsker det, sier Merethe Landrø fra Orkladalen Ysteri.

– Dette har gått fort! Vi testet markedet under Matfestivalen i Trondheim i fjor sommer, og fikk veldig godt tilbakemeldinger. Både folk og kokker sa at dette var et produkt de har ventet på, et norsk og lokalt produkt som er et godt alternativ til importpotetene. Vi er veldig stolte og inspirerte over å ha fått Spesialitet-merket, det skal vi bruke for alt det er verdt i markedsføringen fremover, vi har spenstige planer for neste sesong, sier Johan Arnt Hernes fra Perlepoteter. 

– Trøndelagsfylkene har alltid ligget i front i den lokalmatbølgen vi ser skylle over Norge. Med disse to Spesialitet-merkene for ost og potet med helt særegen historie og smak, befester dere den lederposisjonen. Spesialitet-merket er en veiviser til unik smak, og gis til de som er i tet i sin kategori når det gjelder smak og kvalitet. Vi gratulerer, dette har dere fortjent, sier Nina Sundqvist, administrerende direktør i Matmerk.

Unik smaksopplevelse og særegen historie
Spesialitet-merket eies av Matmerk og tildeles av en uavhengig fagjury ledet av fylkesmann Lars Sponheim. De gjør en grundig vurdering av kvalitet og smak før de tildeler Spesialitet-merket.

Orkladal Ysteri lager osten Høvding Sverre. Det er en fast kittmodnet ost av kumelk. Den selges i tre modningsvarianter Ung (lagret 3-6 måneder), Lagret (6-12 måneder), XO (12 måneder eller mer). Melken som brukes er lokalprodusert og kommer fra Meland/Skjenald samdrift i Råbygda/Gjølme i Orkdal. Samdriften er også er medeier i ysteriet.  Osten har navnet sitt fra birkebeinerhøvdingen Sverre, som hadde kongsgård på Gjølme på 1100-tallet. 

Fagjuryen mente at denne osten var av høy kvalitet, med særegen smak og historie.

Perlepoteter er små spesialdyrkede gourmetpoteter fra Frosta i Nord-Trøndelag. Ved å bruke et eget gjødselregime modner potetene langsomt og blir skallfaste og fulle av smak. Mye av næring og smak sitter i potetens skall. Perlepoteter blir utvalgt og varsomt behandlet helt fra settepotet frem til forbruker, med manuell håndtering i sortering etter størrelse og utseende, vasking og pakking. 

Fagjuryen mente at Perlepoteter er smakfulle og med en klar lokal tilknytning til Frostahalvøya.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Foto: Vegard Smevoll
Foto: Vegard Smevoll
Last ned bilde

Om Matmerk

Matmerk
Matmerk
Tollbugt. 32
0157 Oslo

24 14 83 00http://www.matmerk.no/

Matmerk er en uavhengig stiftelse og vårt formål er å styrke konkurranseevnen til norsk matproduksjon. Dette gjør vi gjennom å arbeide med kvalitetsstyring og kompetanseutvikling i norsk matproduksjon og synliggjøre opprinnelse og kvalitet på norske matprodukter. 

Våre kjerneområder er merkeordningene Nyt Norge, Spesialitet og Beskyttet Betegenelse. Vi har også ansvar for Kvalitetsystemet i landbruket og Inn på tunet.

Følg saker fra Matmerk

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Matmerk på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Matmerk

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom