Norsk Maritimt Museum

"Torpedert" åpner 8. mai

Del
Norsk Maritimt Museum i Oslo åpner utstillingen «Torpedert. Krigsseilere under første verdenskrig» på veterandagen 8. mai. Her møter publikum glemte, men ytterst dramatiske skjebner. Rundt 2000 sjøfolk mistet livet på norske fartøy under første verdenskrig.
Fra tegneserien "Torpedert - Damskipet Gurres siste ferd", av K. Krohg-Sørensen
Fra tegneserien "Torpedert - Damskipet Gurres siste ferd", av K. Krohg-Sørensen

I den nye utstillingen vises sjeldne gjenstander fra norske og tyske samlinger. Sterke historier er knyttet til dem. Et eksempel er en livbåt fra seilskipet «Castor II» av Lillesand, som ble minesprengt uten overlevende. 

Vi blir også kjent med den spion- og fremmedfrykten som krigen ga opphav til i Norge. Hva kan vi lære av dette i dag?

Den anerkjente tegneserieskaperen Kristian Krohg-Sørensen har laget et hefte spesielt til utstillingen. Den kretser rundt mannskap og passasjerer på dampskipet «Gurre». Skipet seilte ut fra Bergen 28. februar 1917, lastet med stål for England. Messegutt Bernhard C. Bjørvik, 16 år gammel, fikk et brutalt møte med en farlig arbeidsplass.

Gjennom Bernhard og mannskapets skjebner ønsker Norsk Maritimt Museum å stimulere til refleksjon og debatt. Søkelyset er på de sivile som finner veien ut i farlige farvann. Hvorfor tar noen så enorm risiko? Finansfolk og redere kunne ta økonomiske sjanser og i mange tilfelle høste store gevinster, men for sjøfolkene var det livet som stod på spill. Hva våget de livet for?

Det inviteres til en pressevisning av utstillingen på Norsk Maritimt Museum torsdag 4. mai kl. 12. Fagansvarlig Elisabeth Solvang Koren og tegneserieskaper Kristian Krohg-Sørensen orienterer fra sine respektive ståsted. Adressen er Bygdøynesveien 37, Oslo. 

Utstillingen skal stå til 11. november 2018.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Fra tegneserien "Torpedert - Damskipet Gurres siste ferd", av K. Krohg-Sørensen
Fra tegneserien "Torpedert - Damskipet Gurres siste ferd", av K. Krohg-Sørensen
Last ned bilde
Torpedering fotografert fra tysk ubåt, første verdenskrig. Norsk Maritimt Museum.
Torpedering fotografert fra tysk ubåt, første verdenskrig. Norsk Maritimt Museum.
Last ned bilde

Lenker

Om Norsk Maritimt Museum

Norsk Maritimt Museum
Bygdøynesveien 37
0286 Oslo

22 12 37 00http://marmuseum.no

Norsk Maritimt Museum (tidl Norsk Sjøfartsmuseum) er en landsdekkende institusjon som skal skape kunnskap om norsk sjøfart og virksomhet knyttet til kyst, sjø og vassdrag i historiske og samtidige perspektiver. Museet har forvaltningsansvar for kulturminner under vann på strekningen fra Svenskegrensen til Åna-Sira. Siden 2015 er NMM en avdeling i Stiftelsen Norsk Folkemuseum.

Følg pressemeldinger fra Norsk Maritimt Museum

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk Maritimt Museum på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Norsk Maritimt Museum

Fotoutstilling ved Norsk Maritimt Museum: Terra Nullius – Kartleggingen av Svalbard23.6.2020 07:00:00 CEST | Pressemelding

9. februar i 2020 var det hundre år siden Svalbardtraktaten ble signert. Traktaten sikret Norge suverenitet over Svalbard. Norsk Maritimt Museum markerer dette med en helt ny fotoutstilling «Terra Nullius – Kartleggingen av Svalbard» og viser med dette helt unike bilder fra kartleggingsarbeidet. Fotografiene fra Svalbard er fra 1906, tatt av polfarer Gunnar Isachsen. Ikke bare var han en pådriver i forhandlingene av traktaten, men også en pioner i utforskningen av Svalbard. Utforskingen hadde både vitenskapelige og politiske siktemål; de skulle markere norsk interesse for Svalbard. Fotografiene i utstillingen viser det geologiske og topografiske arbeidet som ble foretatt i storslått, uberørt natur. «Vi er stolte av å kunne stille ut disse unike fotografiene på Norsk Maritimt Museum, og på den måten markere Svalbardtraktatens 100årsjubileum og det viktige forskningsarbeidet som ble gjort den gangen» sier avdelingsdirektør ved Norsk Maritimt Museum, Tove Wefald Pedersen. Utstillingen åpn

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye