Fri Flyt

Toppturfestivaler åpner billettsalget

Del

Å gå opp på fjell for å stå på ski ned igjen i løssnø er en drøm stadig flere realiserer. Arrangøren venter rift om plassene på High Camp, som verdens største toppturfestival og trekker opp mot 1000 skientusiaster til Jotunheimen og Sunnmørsalpene.

Foto: Martin Innerdal Dalen
Foto: Martin Innerdal Dalen

Topptur på ski er blitt vinterens nye folkesport i Norge. Alpint toppturutstyr, som er lett å gå opp med og stødig ned igjen, er viktigere enn både carving, snowboard og twintip i sportsbutikkene for de ivrigste vintersportsentusiastene. Internasjonalt er dette den eneste nisjen innen vintersport som vokser i antall utøvereFri Flyts toppturfestival High Camp, som ble arrangert første gang på Turtagrø i 2001, har ledet an i denne utviklingen. 

– Toppturer på ski er noe av det flotteste Norge kan by på, og vi er stolte av å bidra til at mange flere nordmenn blir kjent med naturen vår, sier daglig leder i Fri Flyt AS, Audun Holmøy Røhrt.

Teltleir ved hotellet

På Turtagrø møtes 400 entusiaster hvert år i starten av mai, for å gå på skiturer i Jotunheimen, delta på kurs, høre foredrag og møte hverandre. Rundt Turtagrø hotell er det teltleir med ivrige skifolk. Selv om toppturfestivaler nå finnes mange steder i Norge, er originalen fortsatt den ledende. Det finnes ikke større sammenlignbare arrangementer noe sted i verden, og festivalen har vært utsolgt år etter år. 

– Turtagrø er utgangspunkt for noen av de flotteste skiturene i Norge, og det å møte våren her er unikt. Suksessen til High Camp handler om at vi har truffet balansen mellom det sosiale og det at folk får hjelp og inspirasjon til å gjennomføre turene de drømmer om, sier Audun Holmøy Røhrt.

Erfarne guider 

2016 fikk High Camp en søsterfestival på Sæbø i Ørsta kommune, ved foten av Sunnmørsalpene. Spisse tinder og ferjeturer med svele er en populær meny. Denne festivalen går i april og har på kort tid blitt så stor at det må settes tak på deltakerantallet. 

– Sunnmørsalpene er norske kystfjell på sitt absolutt beste, og dermed er det perfekt å ha en High Camp med base på havnivå, sier han.

Erfarne guider sørger at det er mulig å være med på organiserte turer. På High Camp Turtagrø er det Bre og Fjell, med base i Sogndal, som tilbyr dette, mens Stranda-baserte Uteguiden som mottok Reiselivsprisen 2018 fra Innovasjon Norge, står for guidingen på High Camp Sunnmøre. 

– Kvalitet i alle ledd er uhyre viktig. Vi har ikke noe mål om å vokse i antall deltakere. Både i Jotunheimen og på Sunnmøre har vi restriksjoner på deltakerantall, både på grunn av infrastrukturen og hensynet til natur og dyreliv. Innholdsmessig satser vi imidlertid på stadig utvikling. Dette skal være den beste og mest inkluderende arenaen, enten du vil prøve topptur for første gang eller drar for å treffe gamle kjente og andre likesinnede, sier Røhrt.

Ski og seil 

Fri Flyt AS startet som utgiver av sportsmagasiner, og de første årene var det redaksjonen som ledet turene under High Camp. Nå er selskapet arrangør blant annet av terrengsykkelfestivalen Utflukt (Trysil), Terrengsykkelrittet (Oslo) og Fjellfilmfestivalen (Gjendesheim, i samarbeid med DNT). En av en de siste nyvinningene er seilturerforskifolk. I april kan skientusiaster dra på tur med selveste Christian Radich i Lyngen og på Sunnmøre.    

– Ski og seil i Norge har vært en slager blant utenlandske skientusiaster, men få nordmenn har egentlig prøvd det. Da vi fikk sjansen til å ta med toppturfolket på tokt med Christian Radich, tenkte vi at dette var perfekt, sier Røhrt.

Turene med Christian Radich ledes av guider fra Fjellsentralen og påmelding skjer via friflytur.no.  

Påmeldingen til High Camp Turtagrø åpner onsdag 12 desember kl 10.00, mens påmeldingen til High Camp Sunnmøre åpner onsdag 19. desember kl 10.00.

Billettene bestilles på friflytbestill.no 

Nøkkelord

Kontakter

Audun Holmøy Røhrt
Daglig leder i Fri Flyt AS
E-post audun@friflyt.no
Telefon 90744818

Bilder

Foto: Martin Innerdal Dalen
Foto: Martin Innerdal Dalen
Last ned bilde
Foto: Martin Innerdal Dalen
Foto: Martin Innerdal Dalen
Last ned bilde
Foto: Håvard Myklebust
Foto: Håvard Myklebust
Last ned bilde
Foto: Martin Innerdal Dalen
Foto: Martin Innerdal Dalen
Last ned bilde
Last ned bilde

Om Fri Flyt

Fri Flyt
Fri Flyt
Postboks 4767, Nydalen
0473 Oslo

22 04 46 00http://www.friflyt.no

Følg saker fra Fri Flyt

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Fri Flyt på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Fri Flyt

Tromsøfilmen «There’s always next season” vises på Nordens største fjellfilmfestival20.8.2019 15:37:53 CESTPressemelding

Nord-Norge blir sterkt representert på den største Fjellfilmfestivalen i Norden. Skaperne bak snowboardfilmen «There’s always next season” som skildrer snowboardmiljøet i Tromsø stiller med spillefilm, dokumentarfilm og liveband. I tillegg skal kjæresteparet Stian Hallèn og Siri Vilberg – bosatt i Harstad, holde foredrag for over 1000 Fjellfilmentusiaster. Kjæresteparet står bak den populære instagramkontoen “Slappavlittda”.

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom