Randstad

To av tre ledere har ansatte de vil bli kvitt

Del

Norske ledere vil sende bedriftene sine på slankekur.

Administrerende direktør i Proffice Norge, Eivind Bøe
Administrerende direktør i Proffice Norge, Eivind Bøe

Dette kommer frem i den nyeste arbeidslivsundersøkelsen til Proffice, PAMA, gjennomført blant 2100 yrkesaktive over hele landet, deriblant 1000 ledere. Undersøkelsen er utført av Respons Analyse AS i september og oktober 2015.

Undersøkelsen har i år kartlagt usikkerheten i arbeidsmarkedet. Ett av funnene er at en klar overvekt av norske ledere har ansatte de fint ville klart seg uten.

– Oppgangstider gjør gjerne at bedrifter eser ut og ansetter litt for raskt. Vi vet hvor krevende det er å finne de riktige ansatte, og når en bedrift opplever rask vekst kan man ende opp med å bli litt mindre nøye med å finne den rette, fordi behovet for større løfteevne blir viktigst. Det straffer seg alltid, og spesielt i nedgangstider, noe undersøkelsen også viser, sier Eivind Bøe, administrerende direktør i Proffice.

Har tatt fram sparekniven

I løpet av 2015 har én av fire ledere sagt opp ansatte. Det er i de største bedriftene kuttene er mest omfattende: Én av tre ledere i bedrifter med over 250 ansatte har sagt opp folk i løpet av 2015, mens kun ni prosent av lederne i mindre bedrifter har sagt opp ansatte i løpet av inneværende år.

– I forbindelse med tøffere økonomiske utsikter er det forståelig at flere bedrifter ser seg nødt til å ta fram sparekniven, sier Eivind Bøe.

Olje eller ikke olje?

At de økonomiske utsiktene har blitt tøffere kommer spesielt fram i oljebransjen.

82 prosent av lederne i olje- og gassbransjen mener at deres bransje er rammet av fallet i verdensøkonomien. Det er nesten dobbelt så mange som snittet blant lederne totalt. Likevel har bransjen stor tro på seg selv; på spørsmål om olje er Norges fremtid, svarer 73 prosent bekreftende på dette, mener kun 38 prosent av lederne i andre sektorer mener det samme.

Vil ikke flytte for å få ny jobb

Men selv om de økonomiske utsiktene strammer seg til og arbeidsledigheten stiger, er ikke nordmenn villige til å gjøre alt for å få ny jobb om de mister jobben.

Ifølge årets PAMA anser kun 18 prosent av de ansatte det å flytte til et annet sted i landet som en mulighet.

– I Norge er vi vant til høy levestandard og et godt arbeidsmarked, som gjør at få blir tvunget til å flytte. Vi har kanskje vært litt bortskjemte, rett og slett. Når arbeidsmarkedet blir mer presset, må flere finne seg i å flytte på grunn av arbeid. Det tror jeg vi kommer til å se mer av framover, sier Eivind Bøe.

Å bytte yrke og bransje er det derimot flere av de ansatte som anser som en mulighet, hele to av tre. En av tre ville også vært villige til å jobbe med redusert lønn i en periode.

Hvis du mister jobben, hva er du villig til å gjøre for å få en ny jobb?
(Svar fra ansatte)

Bytte yrke/bransje

66 %

Omskolere meg

36 %

Jobbe med redusert lønn i en periode

31 %

Starte for meg selv

18 %

Flytte til et annet sted i landet

18 %

Jeg er ikke villig til å gjøre noe annet enn å søke tilsvarende jobber her jeg bor

12 %

Jobbe gratis i en periode

6 %

Annet, vennligst noter:

7 %

 

For mer informasjon og tilgang til hele undersøkelsen og rapporten, kontakt:

Marie Sophie Hahnsson, markedskoordinator

Tel: 400 21 414, marie.sophie.hahnsson@proffice.no

 

Eivind Bøe, adm. direktør

Tel: 909 98 150, eivind.boe@proffice.no

 

Om Proffice
Proffice Group er en av Nordens største spesialister innen personalutleie, rekruttering og omstilling. Gjennom engasjement og lydhørhet hjelper vi mennesker og bedrifter med å finne løsninger for å utvikle seg. Proffice Group består av Proffice, Dfind og Antenn og har oppunder 10 000 medarbeidere. Proffice er børsnotert på Nasdaq OMX Stockholm, Mid Cap. www.proffice.com

Bilder

Administrerende direktør i Proffice Norge, Eivind Bøe
Administrerende direktør i Proffice Norge, Eivind Bøe
Last ned bilde

Om Randstad

Randstad
Randstad
Haakon VIIs gate 5
0161 Oslo

400 21 400https://www.randstad.no/

Følg saker fra Randstad

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Randstad på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Randstad

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom