NHO Reiseliv

Tipssmell for reiselivet i statsbudsjettet

Del

Regjeringen foreslår i statsbudsjettet at tips til ansatte skal behandles på lik linje med lønn. Konsekvensen kan bli tipsforbud i deler av bransjen, frykter NHO Reiseliv.

NHO Reiseliv-direktør Kristin Krohn Devold.
NHO Reiseliv-direktør Kristin Krohn Devold.

Forslaget innebærer at en restaurant må betale arbeidsgiveravgift av tips, og at tips vil inngå i grunnlaget for feriepenger, sykepenger og pensjonsinnbetalinger på lik linje med tradisjonelle lønnsgoder. NHO Reiseliv er svært kritisk til forslaget.

– Tips er en gave fra gjesten til ansatte som arbeidsgiver nå blir satt til å administrere. I praksis er dette en kraftig avgiftsøkning for bedriftene på et område de ikke har noe som helst ansvar for. Konsekvensen kan bli tipsforbud i deler av bransjen. Andre kan velge å ta all tipsen inn i en fellespott for sosiale tiltak for de ansatte, eller trekke halvparten av tipsen til å dekke avgifter og administrasjon. Resultatet blir mindre penger til de ansatte og mye mer avgifter og byråkrati for bedriftene, sier NHO Reiseliv-direktør Kristin Krohn Devold.

At myndighetene vil ha bedre oversikt over hvor mye tips ansatte mottar, forsterker behovet for kontantfrihet, mener NHO Reiseliv.

– Selv om vi er enige i at tips er skattepliktig inntekt, vil det åpenbart være umulig for arbeidsgiver å ha kontroll på, eller være ansvarlig for, sedler og mynter som legges på bordet til den enkelte servitør og som ikke fremkommer på noen kvittering. Hvis endringen innføres nå, må det bli lovlig for den enkelte serveringsbedrift å nekte å ta imot kontanter, sier Krohn Devold.

– I det minste må regjeringen utsette iverksettelsen til 2020, slik at konsekvensene og alternativer for iverksettelse kan bli skikkelig utredet. Hele NHO-fellesskapet stiller seg bak dette synet, sier NHO Reiseliv-sjefen.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

NHO Reiseliv-direktør Kristin Krohn Devold.
NHO Reiseliv-direktør Kristin Krohn Devold.
Last ned bilde

Lenker

Om NHO Reiseliv

NHO Reiseliv
NHO Reiseliv
Middelthuns gate 27
0368 Oslo

23 08 86 20http://www.nhoreiseliv.no

NHO Reiseliv er den største arbeidsgiver- og næringsorganisasjon for reiselivet i Norge med 3000 medlemsbedrifter.

Følg saker fra NHO Reiseliv

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra NHO Reiseliv på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra NHO Reiseliv

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom