Mattilsynet

Tips fra Mattilsynet: Forbered hunden på nyttårsfeiringen

Del

Mange hunder er redde for raketter, smell og skuddlyder. Slik forbereder du hunden din på en slitsom nyttårskveld.

Nyttårsaften er ekstra belastende for mange hunder fordi de er redde for høye og skarpe lyder. Mattilsynet anbefaler at arbeidet med å gi hunden en god start på det nye året bør starte noen dager i forveien.

– Godt forarbeid i romjulen kan bidra til en bedre nyttårsfeiring for dyrene. Sørg for å skjerme dyrene i en hektisk atmosfære, for eksempel i familieselskaper. Da får du en roligere og mindre stresset hund på nyttårsaften, sier Torunn Knævelsrud, leder for seksjon dyrevelferd i Mattilsynet.

Hunden bør være mett og trett

En mett og trett hund faller lettere til ro. På selve nyttårsaften kan du gi hunden mat litt sent og gå en lang tur på ettermiddagen. Da er hunden sliten når kvelden kommer og smellene fra rakettene begynner. Pass imidlertid på at hunden ikke stikker av hvis den blir redd.

– Hvert år stikker redde dyr av. Dyrene risikerer å bli skadd i trafikken og utløser leteaksjoner. Luft hunden i bånd, og pass på at hverken hunder eller katter kan komme seg ut av huset når kvelden kommer, sier Knævelsrud.

Vær sammen med hunden

Frykten kan forsterkes dersom hunden er alene på nyttårsaften, derfor bør du ikke la den være igjen hjemme dersom du skal bort.

– Det er viktig at du tar vare på hunden, og ikke lar den være alene hvis den har skrekk for fyrverkeri. Vær sammen med den, gjerne i et rom der den er skjermet for lysblink og lyder, sier Knævelsrud.

En av de viktigste tingene du som eier kan gjøre, er å bidra til å normalisere situasjonen for hunden.

– Det er ikke lurt å gi hunden for mye trøst og vise at du er bekymret. Det kan bidra til å forsterke hundens følelse av at situasjonen er farlig. Lat som ingenting når rakettene skytes opp, sier Knævelsrud.

Avledning fungerer

For mange hunder hjelper det å få noe annet å tenke på. Både innendørs lek og lyder fra radioen kan fungere.

– Prøv å avlede oppmerksomheten. Noen hunder syns at radiolyder kan virke normaliserende, mens andre bare blir mer stresset. Her må du nesten prøve deg fram, sier Knævelsrud.

Ti tips for å gi hunden en mindre stressende nyttårskveld:

  1. Ikke la hunden være alene hjemme dersom den er redd for høye lyder eller fyrverkeri. Det kan forsterke frykten. Hvis du skal reise bort, bør du ta hunden med.
  2. Pass på at hunden (og katten) ikke kommer seg ut og stikker avgårde. Hvert år stikker redde dyr av. De kan bli skadd og utløse leteaksjoner.
  3. Ikke ta med deg hunden ut dersom den er redd.
  4. Dersom hunden ønsker å gjemme seg, kan det være lurt å la den få lov til det.
  5. Vær sammen med hunden, finn et rom hvor det er minst mulig lysblink og lyder. Hvis du har kjellerstue, kan dette være et greit sted. Ellers kan det være fint å ta med hunden til et sted der det ikke er så mye fyrverkeri, f.eks. på hyttetur.
  6. Prøv å avlede oppmerksomheten. Lyd fra radioen kan fungere «normaliserende» for noen hunder, mens andre blir stresset.
  7. Ikke forsterk hundens frykt ved å trøste og vise bekymring. Lat som ingenting.
  8. Aktiviser hunden med innendørs lek, så får den noe annet å tenke på.
  9. En mett og trett hund faller lettere til ro. Gå en lang tur på ettermiddagen, slik at hunden er sliten når kvelden kommer, og gi den gjerne mat litt sent.
  10. Hvis lyder og smell er et stort problem, bør du søke råd hos veterinær eller atferdsterapeut – og det må gjøres i god tid før neste nyttårsaften. Ikke driv «selvmedisinering» med legemidler som er ment for et annet dyr eller annen sammenheng. Gi for all del ikke hunden menneskemedisin! Det er bare veterinærer som kan skrive ut medisiner til dyr, og feil bruk av medikamenter kan forverre situasjonen. 

Nøkkelord

Kontakter

Lenker

Om Mattilsynet

Mattilsynet
Mattilsynet
Felles postmottak - postboks 383
2381 Brumunddal

22 40 00 00http://www.mattilsynet.no

Mattilsynet er eit statleg, landsdekkjande forvaltingsorgan som er med på å sikre forbrukarane trygg mat og trygt drikkevatn. Vi skal fremje folke-, plante- , fiske- og dyrehelse, miljøvennleg produksjon og etisk forsvarleg hald av fisk og dyr. Mattilsynet har også oppgåver i høve til kosmetikk og legemiddel og fører tilsyn med dyrehelsepersonell.

Mattilsynet sine roller er å utarbeide framlegg til, forvalte og rettleie om regelverk, føre eit risikobasert tilsyn, formidle informasjon og kunnskap og ha beredskap. Mattilsynet skal gi faglege råd til Landbruks- og matdepartementet, Nærings-og fiskeridepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet.

Følg saker fra Mattilsynet

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Mattilsynet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Mattilsynet

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom