Codan Forsikring

Tilkalling av hjelp til sjøs - har du dette livsviktige hjelpemiddelet om bord?

Del

Sommeren er i anmarsj og båtsesongen er i gang. Vi tar båtførerprøven, sørger for at alle bruker redningsvester som fungerer, sjekker brannslukningsapparat ombord og tar hensyn til vind og vær før vi drar på båttur. Og vi har selvfølgelig med oss mobiltelefonen i tilfelle det skjer noe i løpet av turen. Men kan vi egentlig stole på at mobilen er et tilstrekkelige verktøy om vi er nødt til å tilkalle øyeblikkelig hjelp? Høye og lave temperaturer, dårlig batterikapasitet og vannsprut kan resultere i en sort skjerm og du står uten kommunikasjon og mulighet til å tilkalle livsnødvendig hjelp.

Foto: Thomas Røang, båtekspert i Codan Forsikring
Foto: Thomas Røang, båtekspert i Codan Forsikring

Sikkerhet er viktig for oss i Codan Forsikring og VHF-radioen er et utmerket sikkerhets- og kommunikasjonsverktøy til sjøs. Sambandsløsningen som leveres av Telenor Kystradio sender på egne frekvenser som overvåkes døgnet rundt av Kystradioen og gjennom andre båters lytteplikt. I en nødsituasjon er det ingenting som sikrer deg hjelp så raskt som en registrert VHF-radio med nødknapp. Og kanskje enda viktigere, du kan også bidra til å hjelpe andre.

I 2016 var det ifølge tall fra Telenor Kystradio rundt 6500 fritids- og yrkesbåter som fikk hjelp, og bare i sommermånedene i 2016 fikk 3680 fritids- og yrkesbåter hjelp som berget liv og verdier med VHF-sambandet.

- Sommerens «must have» for båteiere er VHF-radiosamband, sier Thomas Røang, båtekspert i Codan Forsikring. Han forteller at snakkisen på båtmessene i år blant annet var VHF, noe han ikke er forundret over. Tenk deg for eksempel at noen om bord i båten trenger akutt legehjelp. Hva gjør du? Ved hjelp av VHF og radio Medico kan du få direkte kontakt med en lege 24 timer i døgnet. Med VHF om bord vet redningsmannskapet nøyaktig hvor båten befinner seg og man kan ha kommunikasjon med hjelpemannskapet helt til hjelpen er på plass, forteller Røang.

I Codan Forsikring ønsker vi å hjelpe våre kunder med å begrense skadeomfanget. Ved motorstopp kan for eksempel store skader forhindres med VHF-samband. Sterk pålandsvind kan føre til at en båt med motorstopp driver raskt til land. Sambandsløsningen varsler umiddelbart andre båter i området, og hjelpen kan være nærmere enn du tror. En motorhavarert båt som slepes til land medfører betraktelig mindre skader enn en båt som hadde gått på grunn.

Sambandsløsningen koster i underkant av 2000 kroner, den kan bidra til å redde liv og forhindre store båtskader.

I Norge er det 30 000 registrerte VHF-radioer ifølge tall fra Redningsselskapet, vi håper og tror mange får øynene opp for denne sambandsløsningen i løpet av båtsesongen, sier Røang.

Fordelene med VHF-radiosamband
Den største fordelen med VHF er at det er et åpent samband.

I en nødsituasjon vil du ved hjelp av VHF få hjelp fra andre fritids- og yrkesbåter som er med i VHF-radiosambandet. Det betyr at hjelpen kan være nærmere enn du tror.

Kystradiostasjonen kan koordinere redningsbistand og kommunisere med deg slik at du er sikret hjelp når du trenger det.

I nødsituasjoner kan du trykke på nød/destressknapp og det sendes en nødalarm til alle båter i din nærhet og til Kystradiostasjonen. Redningstjenester plukker opp koordinatene og vet nøyaktig hvor du befinner deg.

Telenor Kystradio har ansvar for radiosambandet til sjøs og det er liten tvil om at sambandsløsningen er mye tryggere enn kun å ha mobiltelefon til sjøs.

5 tips før du starter båtsesongen
Det er en travel tid for de fleste og mange sjøsetter båten sin før de kanskje har alt på stell, sier Thomas Røang, båtekspert i Codan Forsikring.

Her er en kort sjekkliste:

  1. Båtførerbevis; sjekk at alle som skal være båtførere har lov til å kjøre båten. Reglene tilsier at personer som er født etter 1. januar 1980 som skal føre fritidsbåt med lengde over 8 meter eller som har motor med effekt mer enn 25 HK må ha båtførerbevis.
  2. Båtens stand; sjekk at batteri- og batterikoblingen er i orden, at lensepumpen virker og at lanterner og brannutstyr er i orden.
  3. Sikkerhet om bord; alle som skal ombord i båten din bør vite hvor redningsvestene befinner seg og selvfølgelig helst ha den på. Bytt gjerne ut Co2 patroner til redningsvester, tegn gjerne et medlemsskap hos redningsselskapet link hvis ulykken er ute
  4. Tyveri; sikre båten din mot tyveri. Båten skal alltid være lukket og låst, slik at den ikke innbyr til tyveri. Vurder å få båten/motoren din Securemark-merket.
  5. Lås til fortøyning; sjekk at lås og fortøyningsutstyr er i god stand. 

Les mer om hvordan du kan sikre deg en fin båtsesong på våre nettsider, her finner du en miniguide for båtfolket og informasjon om skadeforebygging. 

Gratis båtkurs
31. mai inviterer Codan Forsikring sine kunder til gratis båtkurs i Oslo og omegn, informasjon ligger på våre nettsider.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Foto: Thomas Røang, båtekspert i Codan Forsikring
Foto: Thomas Røang, båtekspert i Codan Forsikring
Last ned bilde
Foto: lånt av Telenor Kystradio
Foto: lånt av Telenor Kystradio
Last ned bilde

Om Codan Forsikring

Codan Forsikring
Codan Forsikring
Verkstedveien 3
0277 Oslo

06300http://www.codanforsikring.no

Codan Forsikring er en totalleverandør av skadeforsikringer til privatpersoner og næringsliv i Norge. Vi selger forsikringer innen primærområdene bil, hus, innbo og reise. Innenfor næring dekker Codan Forsikring hele bedriftens forsikringsbehov.

I Norge er vi 250 ansatte og ledes av Stefan Langva, Administrerende direktør.

Sammen med Trygg-Hansa i Sverige og Codan i Danmark er vi et av Skandinavias største forsikringsselskap. Codan eies av RSA Group, ett av verdens ledende multinasjonale forsikringsselskaper med 9 millioner kunder i mer enn 100 land.

Følg saker fra Codan Forsikring

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Codan Forsikring på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Codan Forsikring

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom