Tidligere verdensmester i ost vant Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris
Fredag kunne Landbruks- og matminister Bård Hoksrud annonsere Gunnar Waagen som årets vinner av Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris etter at 4144 stemmer var talt opp. Utdelingen fant sted under Fagdag norsk mat og drikke i forbindelse med Oste-VM i Bergen.
Satte norsk ost på verdenskartet
Gunnar Waagen har lang erfaring innen osteproduksjon, og har gjort en formidabel innsats gjennom en årrekke med å fremme norsk matkultur og norsk ostekultur. Han er en del av det familiedrevne gårdsmeieriet Tingvollost på Saghaug gard på Nordmøre, og har vunnet en rekke priser for sine oster, både nasjonalt og internasjonalt. Blåmuggosten Kraftkar gikk i 2016 helt til topps i World Cheese Awards i San Sebastian, og satte på mange måter ostenasjonen Norge på verdenskartet.
Ost i fokus
Utdelingen fant sted under Fagdag norsk mat og drikke i forbindelse med Oste-VM som ble arrangert i Bergen. Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris deles ut årlig til en person som har utmerket seg spesielt innen området mat, sunt kosthold og matkultur med hovedvekt på det norske. I år var juryen på jakt etter kandidater som har bygget bro mellom gammel og ny tid, og som har bidratt til den norske osterevolusjonen.
- Jeg liker ikke så mye oppmerksomhet rundt meg selv, men jeg liker oppmerksoomhet rundt fellesskapet, så jeg deler denne prisen med de tre andre, sa en ydmyk vinner.
Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris
En jury plukket ut fire sterke kandidater basert på innsendte forslag fra hele Norge. I år var det for første gang åpnet opp for at folket, representert ved 4144 personer, skulle stemme fram sin favoritt.
De øvrige tre kandidatene var:
- Helge Gudheim, har samlet, redigert og forfattet boka "Ysting i Valdres",
- Astrid Aasen, en pioner innen norsk ysting som startet landets første Gårdysteri for kumelk – Gangstad Gårdsysteri,
- Ragnhild Nordbø, driver Grindal Ysteri sammen med sin søster Turid og har skrevet landets første ystelærebok “Ysting”.
Prisen, som er på 30.000 kroner, ble opprettet som en hyllest til Espelid Hovig på hennes 70-årsdag. Blant tidligere vinnere finner du Andreas Viestad, Henry Notaker, Arne Brimi og Wenche Andersen.
Nøkkelord
Kontakter
Nina SundqvistAdministrerende direktør
Tel:+47 917 85 620nina.sundqvist@matmerk.noBilder
Om Stiftelsen Norsk Mat
Stiftelsen Norsk Mat er en uavhengig stiftelse og vårt formål er å styrke konkurranseevnen til norsk matproduksjon. Dette gjør vi gjennom å arbeide med kvalitetsstyring og kompetanseutvikling i norsk matproduksjon og synliggjøre opprinnelse og kvalitet på norske matprodukter.
Våre kjerneområder er merkeordningene Nyt Norge, Spesialitet og Beskyttet Betegenelse og Kvalitetssystemet i landbruket.
Følg pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Stiftelsen Norsk Mat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
20 år som ridder av norsk mat- og drikkekultur19.3.2024 14:32:35 CET | Pressemelding
Landbruks- og matminister Geir Pollestad hyllet merkeordningen Beskyttede betegnelser på 20-årsdagen. - Det er en ære å gratulere de som har vært en del av denne utrolige reisen. En spesiell takk går til Rørosmeieriet og «Økologisk Tjukkmjølk fra Røros», pioneren fra 2004, sa Pollestad på Kokke-EMs åpningsdag i Trondheim.
Hardanger, Telemark, Gloppen og Sunnmøre med lokal drikke i særklasse15.3.2024 15:15:04 CET | Pressemelding
- At 9 produkter har kommet gjennom nåløyet til det drikkefaglig sterke dommerpanelet vitner om det svært høye nivået innenfor norsk drikke, sier adm. dir. i Stiftelsen Norsk Mat Nina Sundqvist under utdelingen av Spesialitetsmerket under Norges Beste Drikke på Rampen i Oslo.
Margit Dale fra Valle i Setesdal vinner Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris15.2.2024 16:16:32 CET | Pressemelding
- Skal vi bevare norske mattradisjoner er vi helt avhengige av brobyggere mellom generasjoner. Årets vinner er nettopp en slik brobygger, sa landbruks- og matminister Geir Pollestad da han delte ut Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris på Sentralen i Oslo.
Unik havrekjeks fra Trøndelag hedret med Spesialitetsmerket i Berlin19.1.2024 13:00:00 CET | Pressemelding
– Å bruke eget korn i eget bakeri gir en helt spesiell kvalitet og dette er virkelig et produkt å være stolt av, sa landbruks- og matminister Geir Pollestad da han delte ut Spesialitetsmerket for lokalmat i særklasse til «Havrekjeks» fra Røra bakeri, under åpningen av Internationale Grüne Woche i Berlin.
Dette er finalistene til Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris21.12.2023 10:30:32 CET | Pressemelding
Blir det en kandidat fra Valle i Setesdal, Jølster, Sandefjord eller Oslo som vinner Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris i år? Nå kan publikum stemme på sin favoritt.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom