Matmerk

Tidligere verdensmester i ost vant Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris

Del

-All positiv utvikling skjer mellom personer som har ulike idéer. Innovative miljøer skapes ved at personer som har forskjellig syn respekterer hverandre. Det har vi gjort på hjemmebane og det har vi ikke minst gjort i oste-Norge, sa Gunnar Waagen i Tingvollost. Han fikk den ettertraktede prisen som ble delt ut for 25. gang i år.

Statsråd Bård Hoksrud delte ut prisen til Gunnar Waagen
Statsråd Bård Hoksrud delte ut prisen til Gunnar Waagen

Fredag kunne Landbruks- og matminister Bård Hoksrud annonsere Gunnar Waagen som årets vinner av Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris etter at 4144 stemmer var talt opp. Utdelingen fant sted under Fagdag norsk mat og drikke i forbindelse med Oste-VM i Bergen.

Satte norsk ost på verdenskartet

Gunnar Waagen har lang erfaring innen osteproduksjon, og har gjort en formidabel innsats gjennom en årrekke med å fremme norsk matkultur og norsk ostekultur. Han er en del av det familiedrevne gårdsmeieriet Tingvollost på Saghaug gard på Nordmøre, og har vunnet en rekke priser for sine oster, både nasjonalt og internasjonalt. Blåmuggosten Kraftkar gikk i 2016 helt til topps i World Cheese Awards i San Sebastian, og satte på mange måter ostenasjonen Norge på verdenskartet.

Ost i fokus

Utdelingen fant sted under Fagdag norsk mat og drikke i forbindelse med Oste-VM som ble arrangert i Bergen. Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris deles ut årlig til en person som har utmerket seg spesielt innen området mat, sunt kosthold og matkultur med hovedvekt på det norske. I år var juryen på jakt etter kandidater som har bygget bro mellom gammel og ny tid, og som har bidratt til den norske osterevolusjonen.

- Jeg liker ikke så mye oppmerksomhet rundt meg selv, men jeg liker oppmerksoomhet rundt fellesskapet, så jeg deler denne prisen med de tre andre, sa en ydmyk vinner.

Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris

En jury plukket ut fire sterke kandidater basert på innsendte forslag fra hele Norge. I år var det for første gang åpnet opp for at folket, representert ved 4144 personer, skulle stemme fram sin favoritt.

De øvrige tre kandidatene var:

  • Helge Gudheim, har samlet, redigert og forfattet boka "Ysting i Valdres",
  • Astrid Aasen, en pioner innen norsk ysting som startet landets første Gårdysteri for kumelk – Gangstad Gårdsysteri,
  • Ragnhild Nordbø, driver Grindal Ysteri sammen med sin søster Turid og har skrevet landets første ystelærebok “Ysting”.

Prisen, som er på 30.000 kroner, ble opprettet som en hyllest til Espelid Hovig på hennes 70-årsdag. Blant tidligere vinnere finner du Andreas Viestad, Henry Notaker, Arne Brimi og Wenche Andersen.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Statsråd Bård Hoksrud delte ut prisen til Gunnar Waagen
Statsråd Bård Hoksrud delte ut prisen til Gunnar Waagen
Last ned bilde

Om Matmerk

Matmerk
Matmerk
Tollbugt. 32
0157 Oslo

24 14 83 00http://www.matmerk.no/

Matmerk er en uavhengig stiftelse og vårt formål er å styrke konkurranseevnen til norsk matproduksjon. Dette gjør vi gjennom å arbeide med kvalitetsstyring og kompetanseutvikling i norsk matproduksjon og synliggjøre opprinnelse og kvalitet på norske matprodukter. 

Våre kjerneområder er merkeordningene Nyt Norge, Spesialitet og Beskyttet Betegenelse. Vi har også ansvar for Kvalitetsystemet i landbruket og Inn på tunet.

Følg saker fra Matmerk

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Matmerk på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Matmerk

Lokalmat fra Tromsø, Ringerike og Lofoten i sentrum i Berlin18.1.2019 15:20:18 CETPressemelding

- Hva har en pølse fra Tromsø, en tørrfisk fra Lofoten og en spekepølse fra Ringerike til felles? Jo, dette er lokalmat med høy kvalitet, basert på lokale råvarer og oppskrifter som gir verdiskaping i lokalsamfunnet fra produsenter med mot til å satse, sa landbruks- og matminister Bård Hoksrud da han delte ut tre Spesialitet-merker under åpningen av den norske standen på Grüne Woche i Berlin.

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom