Fonus Begravelsesbyrå

Ta med barna til graven

Del

Det er lang tradisjon å besøke graven til nære og kjære i julen. For de som feirer den første julen uten en nær slektning oppleves dette besøket som en fin måte å holde kontakten med den som har gått bort. Men slike besøk kan også oppleves som vondt og vanskelig. Død kan være særlig vanskelig for barn å forholde seg til fordi det er så abstrakt. Derfor er det viktig at barna får være med på gravplassen.

Julen er en tid for å ta vare på, og være sammen med familien. Det er viktig for barna å få et personlig forhold til gravplassen. For barna kan det være til stor hjelp å gjøre gravplassen mer personlig ved hjelp av pynt, gaver eller egne ritualer.

- Det har stor verdi for barn å få lov til å prege graven. Nordmenn er tradisjonelt sett forsiktige med å sette sitt personlige preg på gravplassen. En gravplass er et offentlig rom der hensynet til andre må respekteres, men i de fleste tilfeller er det fullt mulig å gjøre personlige tilpasninger på og ved graven, sier Eivind Eggen, antropolog og seremonileder i begravelsesbyrået Fonus.

Lag dine egne ritualer

- Gravplassen står sterkt i den norske kulturen. På gravplassen er det ingen seremoniledere, så derfor kan familien selv definere hvordan man vil sørge og minnes avdøde. Legg ned blomster, tenn lys eller bare ha en stille stund. Man kan gjøre så mye eller lite ut av det som man ønsker, sier Eggen. Han oppfordrer til at man lager seg ritualer og tradisjoner som passer for seg og sin familie.

Gi unge gode tradisjoner

Det er stor forskjell på hvor ofte de ulike aldersgruppene besøker en grav. Mens over halvparten av de over 50 år besøker en grav over 6 ganger i året, er det tilsvarende tallet for de under 30 kun 15 prosent. Det å ta med barn og unge til gravstedet er derfor en viktig kulturell oppgave.

- Det er viktig å gi barn gode tradisjoner for å gå på gravplassen. Dessuten er det et sted for å utveksle historier og minner om avdøde som barn og unge kan ta med seg videre. Det vil ofte føles godt for både voksne og barn, sier Eggen.

I tillegg til at de yngre har færre nære pårørende, bruker de også digitale minnesider i sosiale medier mer aktivt. Men det fysiske ved gravplassen er fortsatt viktig for denne gruppen.

- Flere steder arrangeres det også en egen minnegudstjeneste på nyttårsaften, der de som har gått bort det siste året er i fokus, sier Eggen.

Begravelsesbyrået Fonus gir følgende råd til barnefamilier som har mistet noen som står nært:

  • Bruk tid med barnet. Ikke være redd for å snakke om døden og om personen som har gått bort.
  • Vær ærlig. Ikke dekk over døden i metaforer og bilder. Barn er svært konkrete, og forsøk på å snakke abstrakt om død kan gjøre de usikre.
  • Inviter barnet til å bidra til å sette sitt preg på graven. En stein eller en tegning er ofte nok. La barna få tenne sitt eget lys på graven.
  • Bruk gjerne minnestunden til å prate om den avdøde. Fortell for eksempel en historie eller om utvalgte minner. Still barnet spørsmål underveis for å involvere de i situasjonen.
  • Lag gjerne egne tradisjoner rundt gravbesøket. Det trenger ikke være omfattende. Ta for eksempel med en ny stein eller fortell om siste resultatet i kampen til den avdødes favorittlag. Det gir et trygt holdepunkt og noe konkret å forholde seg til for barnet.

Fakta om nordmenn og besøk på gravlunden

En undersøkelse gjennomført av Norstat for Fonus viser at 2 av 3 besøker gravplassen for å minnes en avdød minst en gang i året. 1 av 5 besøker gravplassen mindre enn en gang årlig, mens 10 % aldri besøker en gravplass for å minnes en avdød.

Det er store aldersforskjeller i hvem som besøker en gravplass. I gruppen 50+ er det 51 % som besøker graven 5-6 ganger årlig eller mer. For de under 30 er det kun 15 % som gjør det samme. Eggen forklarer dette med at de i den eldste gruppen ofte vil ha nære relasjoner til noen som har gått bort, enten det er foreldre eller ektemaker. I gruppen under 30 år er det færre som har mistet foreldre eller andre svært nære relasjoner og som dermed har ansvar for et gravsted.

I Oslo er det kun 22 % som besøker gravplassen oftere enn to ganger i året. På Østlandet er det 34%, mens landssnittet er 35 %.

Kontakter

Bilder

Foto: Fonus
Foto: Fonus
Last ned bilde

Om Fonus Begravelsesbyrå

Fonus Begravelsesbyrå
Fonus Begravelsesbyrå
Frysjaveien 40
0884 Oslo

03024http://www.fonus.no

Begravelser har mange elementer, og her har du mulighet til å gjøre dine egne valg – helt eller delvis. Du kan velge ett av våre tre utkast til begravelser som inneholder de viktigste elementene som du kan bygge videre på eller trekke fra, - eller du kan velge elementene helt fritt fra «unik begravelse».

Følg saker fra Fonus Begravelsesbyrå

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Fonus Begravelsesbyrå på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Fonus Begravelsesbyrå

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom