Opplysningskontoret for brød og korn

Ta et brøddøgn i uka!

Del

Mange er opptatt av å spise både sunt og bærekraftig, men vet du at den enkleste måten å få det til på er å spise mer grove brød og andre grove kornprodukter? Korn har et lite klimaavtrykk på jordkloden og er den råvaren som har potensial til å brødfø en voksende verdensbefolkning. – Verdens brøddag 16. oktober er en god anledning for oss i Opplysningskontoret for brød og korn å sette søkelyset på korn som bærekraftig mat, forteller daglig leder Torunn Nordbø.

Torunn Nordbø, daglig leder i Opplysningskontoret for brød og korn anbefaler klimasmarte blingser til lunsj. Foto: brodogkorn.no
Torunn Nordbø, daglig leder i Opplysningskontoret for brød og korn anbefaler klimasmarte blingser til lunsj. Foto: brodogkorn.no

Redd verden bit for bit

Ikke spise kjøtt på mandager. Ikke spise sukker på torsdager. Ikke spise oppdrettslaks … De fleste kostholdsfilosofiene som hevder å bygge på bærekraft og helse har et element av pekefinger i seg med alt du ikke skal gjøre. I korn- og brødbransjen snur vi på flisa og anbefaler å velge en dag i uken der du spiser mer av noe: Nemlig brød!

Et klimatiltak som passer for både travle hverdager og slank lommebok: Gjør én dag i uka til et brøddøgn!

– Bruk grovt brød og spis for eksempel arme riddere til frokost, klimasmarte blingser til lunsj, bruschetta mellom slagene, grillet baconskive til middag og salat med brødkrutonger til kvelds, oppfordrer Nordbø.

Brøddøgnet tjener to formål: Det ene er å sørge for at det blir mindre matsvinn, ettersom du får spist opp alle brødrestene du sitter igjen med i løpet av en uke. Det andre er at når du spiser brød, spiser du mat som setter et lavere klimaavtrykk enn de fleste grønnsaker, kjøtt og fisk.

Redd brødet fra søplebøtta

350 000 tonn mat kastes hvert år i Norge, og brød har lenge vært en av matvarene som vi kaster mye av. Heldigvis har både forbrukere og bransjen tatt tak.

– Matsvinn er et unødvendig miljøproblem som har en enkel løsning; å spise opp maten. Brødrester kan bli til mettende middager eller fristende desserter passende til enhver anledning, mener Nordbø. Vi har samlet de beste oppskriftene for å gjenbruke brødet til både middag og dessert på brodogkorn.no.

Essensielt i et plantebasert kosthold

Grovt brød og grove kornprodukter er næringsrike matvarer som gir god energi fra karbohydrater og proteiner uten å måtte spise store porsjoner. Samtidig tilfører korn kroppen nødvendige vitaminer og mineraler, og kostfiber metter godt. Brød og kornprodukter er også matvarer de aller fleste liker, samt enkle og raske å tilberede og billige.

Korn er fremtidens mat

I et globalt perspektiv er et høyere inntak av korn å foretrekke. Ifølge FN må matproduksjonen økes med 70 % for å brødfø verden i 2050. Korn er den eneste matvaren med nok vekstpotensial til å brødfø fremtidens befolkning.

– Ved å dyrke og spise mer korn selv fremmer vi både vår egen og andres matsikkerhet. Vi bør ikke belage oss på å spise andres mat i en verden hvor det antas å bli knapphet på mat, avslutter Nordbø.

Korn er klimamat

1. Korn er noe av det mest bærekraftige du kan spise. En enkel håndterlig måte å bidra til økt bærekraft er derfor nettopp å spise mer brød og kornvarer!

2. Kornproduksjon setter små avtrykk på jordkloden, et grovt brød tilsvarer et CO2-avtrykk på 0,9 kg, hvilket er betydelig mindre enn de fleste andre matvarene vi spiser.

3. Korn står for rundt 50 % av folks energiinntak på verdensbasis. I Norge kommer ca. 30 % av kaloriene vi spiser fra brød og korn, mens de store proteinkildene som fisk og kjøtt ligger tilsvarende over verdensgjennomsnittet. Det er med andre ord potensiale for langt mer kornspising.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Torunn Nordbø, daglig leder i Opplysningskontoret for brød og korn anbefaler klimasmarte blingser til lunsj. Foto: brodogkorn.no
Torunn Nordbø, daglig leder i Opplysningskontoret for brød og korn anbefaler klimasmarte blingser til lunsj. Foto: brodogkorn.no
Last ned bilde
Klimasmart mat trenger ikke være smakløst og kjipt. Her er fire klimasmarte blingser som smaker vilt godt. Se oppskriftene her: https://brodogkorn.no/fakta/klimasmarte-blingser/ Foto: brodogkorn.no
Klimasmart mat trenger ikke være smakløst og kjipt. Her er fire klimasmarte blingser som smaker vilt godt. Se oppskriftene her: https://brodogkorn.no/fakta/klimasmarte-blingser/ Foto: brodogkorn.no
Last ned bilde
Her er et klimatiltak som passer for både travle hverdager og slank lommebok: Gjør én dag i uka til et brøddøgn!  Les hva vi mener med et brøddøgn her: https://brodogkorn.no/fakta/hvordan-spise-baerekraftig/
Her er et klimatiltak som passer for både travle hverdager og slank lommebok: Gjør én dag i uka til et brøddøgn! Les hva vi mener med et brøddøgn her: https://brodogkorn.no/fakta/hvordan-spise-baerekraftig/
Last ned bilde

Lenker

Om Opplysningskontoret for brød og korn

Opplysningskontoret for brød og korn
Opplysningskontoret for brød og korn
Lørenveien 40
0585 Oslo

952 89 666http://www.brodogkorn.no

Opplysningskontoret for brød og korn (OBK) ble etablert høsten 2007 for å drive merkenøytral opplysningsvirksomhet på vegne av alle aktørene i verdikjeden. Formålet er å bidra til økt forbruk av og verdiskaping for norsk matkorn, brød og andre kornprodukter.

OBK har som mål å bidra til økt kunnskap om viktigheten av norskproduserte brød og andre kornprodukter i kostholdet i tråd med myndighetenes kostsråd.

Følg saker fra Opplysningskontoret for brød og korn

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for brød og korn på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Opplysningskontoret for brød og korn

Lefsebaking er god demensomsorg19.12.2018 11:28:04 CETPressemelding

Hjemmelagde julekaker har de fleste av oss et nært forhold til. Duften og smaken av julebakst vekker minner fra tidligere julefeiringer – og bakekunnskap. Dette er kanskje spesielt viktig for mennesker hvor minnene holder på å forsvinne, mennesker som er demente. Mange fra den eldre generasjon har vokst opp med takkebakst før jul. Interessen for baking av lefser og flatbrød har de siste årene også vært stigende blant dagens unge.

7 slag havre til jul14.12.2018 09:20:44 CETPressemelding

Havre gir bakverk med god smak og er sunt - bra for hjertet, bra for magen og bra for blodsukkernivået. Fra middelalderen til 2 verdenskrig var faktisk havre det viktigste kornslaget i Norge. I dag er det dessverre ikke like mye brukt. Det er synd gitt havrens gode egenskaper. Og både idrettsfolk og kokker har fått øynene opp for havrens ulike kvaliteter. Nå er det snart jul og da kan du også prøve ut havre. Bak gjerne våre 7 «slag» med havre og kombiner smak og nytte.

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom