Ta et brøddøgn i uka!
Redd verden bit for bit
Ikke spise kjøtt på mandager. Ikke spise sukker på torsdager. Ikke spise oppdrettslaks … De fleste kostholdsfilosofiene som hevder å bygge på bærekraft og helse har et element av pekefinger i seg med alt du ikke skal gjøre. I korn- og brødbransjen snur vi på flisa og anbefaler å velge en dag i uken der du spiser mer av noe: Nemlig brød!
Et klimatiltak som passer for både travle hverdager og slank lommebok: Gjør én dag i uka til et brøddøgn!
– Bruk grovt brød og spis for eksempel arme riddere til frokost, klimasmarte blingser til lunsj, bruschetta mellom slagene, grillet baconskive til middag og salat med brødkrutonger til kvelds, oppfordrer Nordbø.
Brøddøgnet tjener to formål: Det ene er å sørge for at det blir mindre matsvinn, ettersom du får spist opp alle brødrestene du sitter igjen med i løpet av en uke. Det andre er at når du spiser brød, spiser du mat som setter et lavere klimaavtrykk enn de fleste grønnsaker, kjøtt og fisk.
Redd brødet fra søplebøtta
350 000 tonn mat kastes hvert år i Norge, og brød har lenge vært en av matvarene som vi kaster mye av. Heldigvis har både forbrukere og bransjen tatt tak.
– Matsvinn er et unødvendig miljøproblem som har en enkel løsning; å spise opp maten. Brødrester kan bli til mettende middager eller fristende desserter passende til enhver anledning, mener Nordbø. Vi har samlet de beste oppskriftene for å gjenbruke brødet til både middag og dessert på brodogkorn.no.
Essensielt i et plantebasert kosthold
Grovt brød og grove kornprodukter er næringsrike matvarer som gir god energi fra karbohydrater og proteiner uten å måtte spise store porsjoner. Samtidig tilfører korn kroppen nødvendige vitaminer og mineraler, og kostfiber metter godt. Brød og kornprodukter er også matvarer de aller fleste liker, samt enkle og raske å tilberede og billige.
Korn er fremtidens mat
I et globalt perspektiv er et høyere inntak av korn å foretrekke. Ifølge FN må matproduksjonen økes med 70 % for å brødfø verden i 2050. Korn er den eneste matvaren med nok vekstpotensial til å brødfø fremtidens befolkning.
– Ved å dyrke og spise mer korn selv fremmer vi både vår egen og andres matsikkerhet. Vi bør ikke belage oss på å spise andres mat i en verden hvor det antas å bli knapphet på mat, avslutter Nordbø.
Korn er klimamat
1. Korn er noe av det mest bærekraftige du kan spise. En enkel håndterlig måte å bidra til økt bærekraft er derfor nettopp å spise mer brød og kornvarer!
2. Kornproduksjon setter små avtrykk på jordkloden, et grovt brød tilsvarer et CO2-avtrykk på 0,9 kg, hvilket er betydelig mindre enn de fleste andre matvarene vi spiser.
3. Korn står for rundt 50 % av folks energiinntak på verdensbasis. I Norge kommer ca. 30 % av kaloriene vi spiser fra brød og korn, mens de store proteinkildene som fisk og kjøtt ligger tilsvarende over verdensgjennomsnittet. Det er med andre ord potensiale for langt mer kornspising.
Nøkkelord
Kontakter
Torunn NordbøDaglig leder
Tel:952 89 666torunn@brodogkorn.noBilder
Lenker
Om Opplysningskontoret for brød og korn
Opplysningskontoret for brød og korn (OBK) ble etablert høsten 2007 for å drive merkenøytral opplysningsvirksomhet på vegne av alle aktørene i verdikjeden. Formålet er å bidra til økt forbruk av og verdiskaping for norsk matkorn, brød og andre kornprodukter.
OBK har som mål å bidra til økt kunnskap om viktigheten av norskproduserte brød og andre kornprodukter i kostholdet i tråd med myndighetenes kostsråd.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for brød og korn på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn
Grovt dominerer påskefrokosten21.3.2024 14:03:19 CET | Pressemelding
I en ny undersøkelse sier over halvparten av befolkningen at de velger grovt til påskefrokosten. – En grov start på dagen gir kroppen viktig og riktig næring i en høytid med mye kosemat og godteri, sier ernæringsfysiolog.
Ikke la julekakene ende i søpla: Her er smarte måter å bruke dem på14.12.2023 07:30:00 CET | Pressemelding
2 av 10 kaster mer mat i løpet av desember enn ellers i året. Det viser en ny undersøkelse utført av Opinion for MatPrat og Opplysningskontoret for brød og korn. Hovedgrunnene til at maten går rett i søpla er at mange lager for mye mat, har ikke plass til å oppbevare rester og baker for mye.
Ny rapport: Små grove grep gir store helsegevinster6.12.2023 14:58:07 CET | Pressemelding
Utviklingen i det norske kostholdet går feil vei. Det slår Helsedirektoratet fast i sin ferske rapport om tilstanden i matvareforbruket i Norge som ble offentliggjort onsdag 6. desember 2023. Tre enkle grep kan gjøre maten du spiser mer næringsrik.
Lys opp med Lucia på jobben5.12.2023 07:30:00 CET | Pressemelding
13. desember er det Luciadagen, en dag som mange barnehager og skoler markerer med Luciatog og lussekatter. Men hvorfor ikke ta med denne tradisjonen inn på arbeidsplasser også?
Krumkakene har klatret øverst på lista over de sju slag igjen24.11.2023 11:40:26 CET | Pressemelding
Krumkakene har kjempet seg tilbake til toppen på listen over favorittkakene til folket. Og vi baker dem gjerne selv.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom