Codan Forsikring

Syv råd for å unngå vannskader på hytta: Klargjør hytta før det blir frost

Del

Hvert år utbetales over en milliard kroner i vannskadeerstatning på grunn av værrelaterte skader. For å unngå vannskader på hytta må du klargjøre den for vinteren før frosten setter inn.

For å redusere sjansen for vannskader er det viktig å klargjøre hytta for vinteren før man forlater den for året.  Foto: iStock.
For å redusere sjansen for vannskader er det viktig å klargjøre hytta for vinteren før man forlater den for året. Foto: iStock.

Tall fra Finans Norge viser at det i fjor ble utbetalt 3,8 milliarder kroner i vannskadeerstatning. 1,3 milliarder kroner ble utbetalt til værrelaterte skader, som over de siste ti årene har stått for nesten 40 prosent av alle vannskader.

 – For hytter som står tomme vinterstid kan frost føre til store vannskader. For å redusere sjansen for vannskader er det viktig å klargjøre hytta for vinteren før man forlater den for året. Hvor tidlig dette bør gjøres kommer an på klimaet der hytta ligger. En sommerhytte som ligger på fjellet kan det være lurt å stenge ned nå i oktober, sier kommunikasjonssjef Georg Richvoldsen i Codan Forsikring.

Ha på strøm i hytta
Ifølge Vannskadekontoret tilknyttet SINTEF er frostsprengning av vannrør den vanligste formen for vannskade i hytter. For å prøve å unngå dette råder de hytteeiere til å stenge hovedvanntilførselen før de forlater hytta, og å sørge for at temperaturen i hytta ikke blir lavere enn cirka 10 grader, særlig i rom med vannrør.

Det er viktig å også huske på at hvis temperaturen synker betydelig, må varmen i hytta økes for at den skal ligge rundt 10 grader, og at hvis strømmen går vil oppvarmingen stanse. Det kan derfor være lurt å tømme kraner og vannledninger, og fylle vannlåser, sluk og toalettskåler med frostvæske. Hvis hytta ikke har innlagt strøm, er dette ekstra viktig å gjøre.

Uaktsomhet kan bli dyrt
Når en vannskade meldes inn til forsikringsselskapet kan man risikere å ikke få dekket hele beløpet man må ut med for å få utbedret skaden.

– Det kan skje hvis man har vært uaktsom, for eksempel i form av å ikke ha hatt på tilstrekkelig varme, eller stengt av vannet. Da kan erstatningen bli avkortet. Vi ønsker derfor å minne hytteeiere om hva det er viktig å huske på når de forlater hytta før vinteren, sier Richvoldsen. 

Syv råd når du stenger hytta for vinteren

  • Rengjør takrenner, slik at de ikke tetter seg til i løpet av vinteren.
  • Steng alltid hovedstoppekranen når du reiser fra hytta.
  • Hvis hytta har strøm; ha på nok varme til at temperaturen innendørs holder rundt 10 grader også på kalde dager.
  • I hytter med strøm er det mulig å installere utstyr som gjør at man kan sjekke og justere temperaturen på hytta.
  • Hvis hytta ikke har strøm; tøm kraner og vannledninger for vann. Hell frostvæske i avløp, kummer og toalett.
  • Unngå uheldig plassering av rør og sanitærutstyr i kalde rom, yttervegger, gulv og tak.
  • Selv om hytta har strøm er det lurt å ha en plan for hva man skal gjøre ved eventuelle strømbrudd. Her finnes det enkelt utstyr som kan varsle på SMS ved feil. Eller avtal med grunneier eller en nabo som kan følge med og si ifra.

Kilde: Vannskadekontoret/Codan Forsikring

Kontakter

Bilder

For å redusere sjansen for vannskader er det viktig å klargjøre hytta for vinteren før man forlater den for året.  Foto: iStock.
For å redusere sjansen for vannskader er det viktig å klargjøre hytta for vinteren før man forlater den for året. Foto: iStock.
Last ned bilde
En sommerhytte som ligger på fjellet kan det være lurt å stenge ned nå i oktober, sier kommunikasjonssjef Georg Richvoldsen i Codan Forsikring. Foto: Katrine Lunke.
En sommerhytte som ligger på fjellet kan det være lurt å stenge ned nå i oktober, sier kommunikasjonssjef Georg Richvoldsen i Codan Forsikring. Foto: Katrine Lunke.
Last ned bilde

Om Codan Forsikring

Codan Forsikring
Codan Forsikring
Verkstedveien 3
0277 Oslo

06300http://www.codanforsikring.no

Codan Forsikring er en totalleverandør av skadeforsikringer til privatpersoner og næringsliv i Norge. Vi selger forsikringer innen primærområdene bil, hus, innbo og reise. Innenfor næring dekker Codan Forsikring hele bedriftens forsikringsbehov.

I Norge er vi 250 ansatte og ledes av Stefan Langva, Administrerende direktør.

Sammen med Trygg-Hansa i Sverige og Codan i Danmark er vi et av Skandinavias største forsikringsselskap. Codan eies av RSA Group, ett av verdens ledende multinasjonale forsikringsselskaper med 9 millioner kunder i mer enn 100 land.

Følg saker fra Codan Forsikring

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Codan Forsikring på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Codan Forsikring

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom