FN-sambandet

Syria-toppmøte i Brussel. Flyulykken i Etiopia preger FNs miljøforsamling. Kvinnekommisjonen samles i NY

Del

DENNE UKA I FN: Hver mandag kl. 14 gir vi deg informasjon om ukas viktigste hendelser i FN.

Denne uka er det Syria-toppmøte i Brussel. Geir O. Pedersen er FNs spesialutsending til Syria.  Dette bildet er fra et møte i Sikkerhetsrådet 28. februar. Foto: UN Photo / Loey Felipe
Denne uka er det Syria-toppmøte i Brussel. Geir O. Pedersen er FNs spesialutsending til Syria. Dette bildet er fra et møte i Sikkerhetsrådet 28. februar. Foto: UN Photo / Loey Felipe

FN-sambandet kondolerer: En grusom flyulykke fant sted i Etiopia i går. Norske Røde Kors-ansatte Karoline Aadland omkom. To ansatte i Flyktninghjelpen er savnet. Rapporter forteller at så mange som 19 FN-ansatte ble drept i ulykken, blant dem flere fra Verdens matvareprogram (WFP) og FNs organisasjon for ernæring og landbruk (FAO). Mange av passasjerene skulle til FNs miljøforsamling i Nairobi, som starter i dag.

- Vi mottok med sorg meldingen om at flere ansatte i Verdens matvareprogram, Røde Kors, Flyktninghjelpen og andre organisasjoner er blant de omkomne i flyulykken i Etiopia. Vår dypeste medfølelse går til alle som er rammet av denne tragiske ulykken, sier FN-sambandets generalsekretær Anne Cathrine da Silva.

Norge i FN

14-15. mars: Klima- og miljøminister Ola Elvestuen deltar på FNs miljøforsamling i Nairobi. Det er ventet mer enn 80 miljøministere til møtet, som er generalforsamlingen for FN miljø (UN Environment).

11-13. mars: Utviklingsminister Dag-Inge Ulstein og likestillingsminister Trine Skei Grande deltar på møte i FNs kvinnekommisjon (CSW), i New York. Mer info om CSW lenger ned.

12-14. mars: FNs spesialutsending til Syria, Geir O. Pedersen, besøker Brussel, Belgia. Detaljer om Syria-toppmøtet i Brussel finner du lenger ned.

FNs sikkerhetsråd

Frankrike har presidentskapet i FNs sikkerhetsråd i mars. 

11. mars: Sikkerhetsrådet brifes om fredsoperasjonen i Afghanistan United Nations Assistance Mission in Afghanistan, etterfulgt av konsultasjoner om samme tema.

12. mars: Sikkerhetsrådet brifes om samarbeidet mellom FN og EU.

13. mars: Sikkerhetsrådet holder et møte med landene som bidrar med tropper til FNs fredsbevarende operasjon i DR Kongo (MONUSCO).

For løpende oppdateringer anbefaler vi månedsrapporten fra Security Council Report.

FNs generalsekretær

13. mars: FNs generalsekretær Antonio Guterres besøker Washington D.C. for bilaterale møter med USAs administrasjon, og medlemmer av Kongressen, som del av sitt pågående engasjement med amerikanske politikere og myndigheter.

EU og FN arrangerer Syria-toppmøte

12-14 mars: EU og FN arrangerer i fellesskap konferansen "Supporting the future of Syria and the region". Dette skjer i Brussel i Belgia.

En rekke FN-topper besøker Brussel i forbindelse med toppmøtet, som IOM-direktør Antonio Vitorina, FNs høykommissær for flyktninger Filippo Grandi, FNs utsending til Syria Geir Pedersen, UNFPA-direktør Laura Londén, FNs nødhjelpskoordinator Mark LowcockUNRIC har hele listen her.

Les mer om konferansen her, og følg på Twitter: #syriaconf2019

FNs miljøforsamling

For fjerde gang samles FNs miljøforsamling (UNEA-4). Dette finner sted i Nairobi 11.-15. mars. Les mer her. 

Fra Norge er klima- og miljøminister Ola Elvestuen tilstede 14-15. mars. Det er ventet over 4000 deltakere og mer enn 80 miljøministere til FNs miljøforsamling, som er hovedforsamlingen for FN miljø (UN Environment).

FNs miljøforsamling er preget av flyulykken i Etiopia, les uttalelse fra UN Environment her.

SE OGSÅ: Global Environmental Outlook 6 lanseres 13. mars i Nairobi i forbindelse med UNEA. Rapporten er allerede lagt ut, du finner den på lenken her.

FNs kvinnekommisjon

FNs 63. kvinnekommisjon finner sted i New York 11-22. mars. 

FNs kvinnekommisjon er det viktigste globale forumet for spørsmål om likestilling og kvinners rettigheter. Kommisjonen er underlagt FNs økonomiske og sosiale råd (Ecosoc). Siden 1995 har kvinnekommisjonen sin viktigste oppgave vært å overvåke og bidra til å gjennomføre handlingsplanen fra FNs kvinnekonferanse i Beijing.

Utviklingsminister Dag-Inge Ulstein og likestillingsminister Trine Skei Grande deltar på høynivådelen 11-13. mars.

UN Women: Your guide to CSW63

Les mer om kvinnekommisjonen på FN.no.

Women in Politics 2019

12. mars lanserer UN Women og Inter-Parliamentary Union (IPU), sin årlig oversikt over kvinenrs deltakelse i parlamenter verden over. 

Talere her er Phumzile Mlambo-Ngcuka (UN Women) og Gabriela Cuevas Barron (IPU).

FNs menneskerettighetsråd

25. februar - 22. mars: Menneskerettighetsrådets 40. sesjon arrangeres denne måneden. Denne uka i MR-rådet skjer dette:

  • Mandag - Spesialrapportør om Myanmar. Spesialrapport om Nord-Korea. Spesialrapportør om Iran. Spesialrapportør om Eritrea. 
  • Tirsdag - FNs høykommissærens rapport om Nord-Korea. Innlegg fra kommisjonen for Sør-Sudan og kommisjonen for Syria.
  • Onsdag - Spesialrapportør om minoriteter. 
  • Torsdag - UPR-konklusjoner om Saudi-Arabia, Senegal, Kongo, Nigeria, Mexico, Mauritius, Jordan, Malaysia, Den sentralafrikanske republikk, Monaco, Belize, Tsjad, Kina og Malta.
  • Fredag - Debatt om hvordan møte nasjonalistisk populisme.

Program og detaljer om møtet her

Fra organisasjoner og sivilsamfunn

13. mars: Global morgen: Etiopia: På vei til demokrati. Velkommen til foredrag ved Sverre Tom Radøy, tidligere NRK-korrespondent i Afrika. Foredragsserien Global morgen er et samarbeid mellom Sølvberget, Internasjonalt kulturnettverk, ICORN og FN-sambandet. Les mer her

Jobb i FN?

Tre spennende praktikantstillinger ute nå, i FNs befolkningsfond (UNFPA), Den norske FN-delegasjonen i Genève og ved Den norske WTO/EFTA-delegasjonen i Genève. Les mer her

Aktuelt

Etiopia og Kenya

Et Ethiopian Airlines-fly styrtet utenfor Addis Abeba, på vei til Nairobi, Kenya søndag.

Les våre landprofiler for Etiopia og Kenya.

Libya

Khalifa Haftar er hærsjef i Libya, og den FN-anerkjente interim-regjeringens største rival. Han kontrollerer nå ⅔ av Libyas territorie, inkludert viktige grenseoverganger og oljefelt. Haftars styrkede posisjon kan komplisere fredsprosessen og mulighetene for å lage et veikart for en fredelig slutt på borgerkrigen.

Les vår landprofil og konfliktprofil.

Malawi

Mer enn 468 000 mennesker er rammet av en flomkatastrofe i Malawi. President Matharika har erklært unntakstilstand i den sørlige regionen.

Les vår landprofil.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Denne uka er det Syria-toppmøte i Brussel. Geir O. Pedersen er FNs spesialutsending til Syria.  Dette bildet er fra et møte i Sikkerhetsrådet 28. februar. Foto: UN Photo / Loey Felipe
Denne uka er det Syria-toppmøte i Brussel. Geir O. Pedersen er FNs spesialutsending til Syria. Dette bildet er fra et møte i Sikkerhetsrådet 28. februar. Foto: UN Photo / Loey Felipe
Last ned bilde
FN-sambandets generalsekretær, Anne Cathrine da Silva. Foto: FN-sambandet / Eivind Oskarson
FN-sambandets generalsekretær, Anne Cathrine da Silva. Foto: FN-sambandet / Eivind Oskarson
Last ned bilde
Last ned bilde
ILO markerer sitt 100-årsjubileum i 2019.
ILO markerer sitt 100-årsjubileum i 2019.
Last ned bilde

Om FN-sambandet

FN-sambandet
FN-sambandet
Storgata 33 A
0184 Oslo

22 86 84 00http://www.fn.no

FN-sambandet jobber for økt kunnskap om FN og internasjonale spørsmål. Vi har seks distriktskontorer som dekker hele landet. Det finnes FN-samband i mer enn hundre land.

Følg saker fra FN-sambandet

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra FN-sambandet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra FN-sambandet

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom