Randstad

Synes jobbreiser sliter på privatlivet

Del

Annenhver nordmann i en internasjonal undersøkelse svarer at reisevirksomhet i jobben er en byrde for privatlivet.

Camilla Grana
Camilla Grana

Seks av 10 kvinner, og fir av ti menn bekrefter dette i årets første runde av den globale arbeidsmarkedsanalysen Randstad Work Monitor. Mer enn 26.000 arbeidstagere, i privat sektor, deltar i undersøkelsen.

-Globalisering og internasjonalisering har gjort at flere reiser i jobbsammenheng. Det ikke et ukjent fenomen at ansatte med flere reisedøgn opplever høyere grad av press og konflikt mellom jobb og familie, sier Camilla Grana, administrerende direktør i Randstad Norge.

- Menn har kanskje en tendens til å oppleve lengre reiser som avkobling, men flere kvinner kjenner seg utrygge, ensomme og tenker på familien. Derfor er det ikke overraskende at flere kvinner enn menn ser på jobbreiser som en belastning, sier Grana.

På tross av den opplevde belastningen, er deltagerne i undersøkelsen tydelige på at reisevirksomhet gir en tilleggsverdi i jobben. Hele ni av 10 nordmenn svarer bekreftende på dette, litt over det internasjonale gjennomsnittet.

-Dette illustrerer paradokset og motsetningene mange opplever. Mange ønsker å reise, men for mange innebærer dette også økte stressfaktorer. Arbeidstagerne blir utsatt for stadig større krysspress; man må stå på, yte og produsere mer, omstille seg og henge med – samtidig som det er stadig viktigere å ha et aktivt liv utenom jobben, sier Camilla Grana.

I den samme undersøkelsen, svarer 47 prosent av de norske arbeidstagerne at de ønsker seg en jobb som også omfatter internasjonal reisevirksomhet. Den norske svarprosenten ligger 10 prosent under gjennomsnittet for de 34 landene i undersøkelsen. I Sverige og Danmark svarer henholdsvis 47 og 33 prosent at de ønsker å reise utenlands i jobben, mens over 80 prosent i land som Mexico, India, Tyrkia og Argentina ønsker en slik jobb.

- Bortsett fra Japan, som ligger lavest i undersøkelsen med 32 prosent som ønsker utenlandsreiser, er det arbeidstagere i europeiske land som gjennomgående har minst ønske om internasjonal reisevirksomhet, forteller Grana.

Noen resultater fra undersøkelsen:

88 prosent (globalt snitt) mener reisevirksomhet har en tilleggsverdi i jobben

 

Fem på topp:

Kina                98%

India               98%

Mexico            97%

Malaysia         97%

Spania                        96%

Norge              90%

 

Fem på bunnen:

Sverige           78%

USA                 77%

Danmark        75%

Slovakia          74%

Japan              68%

52 prosent (globalt snitt) mener reiser i jobben er en byrde for privatlivet

 

Fem på topp:

Polen              68%

Italia               67%

Frankrike       66%

Storbritannia 63%

Australia         63%

Sverige            52%

Danmark        50%

Norge              50%

Fem på bunnen:

Mexico            40%

Sveits              38%

Argentina       37%

New Zealand  34%

Hellas              32%

Om undersøkelsen:

Randstad Workmonitor ble lansert i 2003, og dekker nå 34 land verden rundt – i Europa, Asia, Australia og USA/Canada og Sør-Amerika.

Randstad Workmonitor utgis fire ganger i året, noe som gjør både lokale og globale trender innen mobilitet jevnlig synlig over tid. Indexen sporer ansatt tillit og fanger forventninger rundt sannsynligheten for å endre arbeidsgivere innenfor en seks måneders tidsramme, gir en helhetlig forståelse av jobben markedet følelser og ansattes trender. I tillegg til å måle mobilitet, er også medarbeidertilfredshet og personlig motivasjon, samt et roterende sett av temaspørsmål en del av undersøkelsen.

Den kvantitative studien er utført via en elektronisk spørreundersøkelse blant en befolkning i alderen 18-65, som arbeider minst 24 timer i uken i en betalt jobb (ikke selvstendig næringsdrivende). Den minimale størrelsen på utvalget er 500 intervjuer per land, men så mange som 800 respondenter kan være spurt i flere land. Rundt 25000 respondenter deltar i hver kvartalsundersøkelse.

 Om Randstad:

Randstad er en av verdens største aktører innen fleksibel arbeidskraft, med tjenester innenfor rekruttering, bemanning og HR-tjenester. Randstad har mer enn 29000 ansatte i 39 land, og omsatte i 2015 for  19,2 milliarder euro.  Selskapet ble grunnlagt i 1960, og er børsnotert i Nederland og USA, med hovedkontor i Diemen, Nederland. I Norge har selskapet kontorer i Oslo og Stavanger (www.randstad.com / www.randstad.no).

Bilder

Camilla Grana
Camilla Grana
Last ned bilde

Om Randstad

Følg saker fra Randstad

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Randstad på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Randstad

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom