Suksess med mors oppskrift
- Dette er veldig gøy og en veldig viktig anerkjennelse, sier et strålende fornøyd ektepar, Pernille Vea og Gunnar Sagstuen.
Under konferansen Sjømat på Sørlandet i Lyngdal i går ble paret kalt opp på scenen til full applaus. Familiebedrifta deres, Røyland Gård, er hedret med hele tre offisielle Spesialitet-merker for forskjellige geleer som lages på gården.
- Spesialitet-merkene er synlige bevis på at produktene våre er av høy kvalitet. Å få tre på en gang er nesten overveldende, sier Sagstuen.
- Et lite stykke slektshistorie
Ekteparet tok over driften på Røyland gård, som ligger i bygda Engesland i Birkenes kommune, i 2012. I tårnet på gården har de anlagt produksjonskjøkken hvor det lages egne syltetøy og geleer. De tre geleene som er tildelt Spesialitet-merker er: Gele av eple med granskudd, gele av rips med vanilje og gele av krekling og tyttebær.
Den siste er laget etter oppskrift fra Gunnars mor Marit. Ripsvarianten har Pernille hentet fra eget hode - og den med eple og granskudd har de to damene laget sammen.
- Ja, det stemmer, så slik sett er det nesten snakk om et lite stykke slektshistorie her, ja, ler Vea.
- Husker smaken fra farmors hage
- Eple og granskudd utviklet vi fordi vi ville lage noe av epler, gjerne en gele til ost. Granskudd ville jeg gjerne bruke fordi det er et mål for produksjonen vår å utnytte ressursene rundt og på gården i størst mulig grad, og granskudd har vi jo mye av, sier Pernille.
Rips og vanilje-gele har hun komponert ut fra barndomsminner.
- Ja, jeg har så gode minner fra farmors hage, den var bugnende full av ripsbusker. Samtidig er jeg opptatt av å bruke rips, det er jo dessverre ikke så vanlig lenger å bruke disse gode bærene, sier hun.
Godkjent av juryen
Spesialitet er den offisielle merkeordningen som skal vise forbrukere vegen til god lokalmat og lokalt drikke. Ordningen forvaltes av stiftelsen Matmerk med støtte fra Landbruks- og Matdepartmentet. Målet er å fremme mangfoldet av lokalmat- og drikke i Norge.
Hvilke mat- og drikkevarer som kommer gjennom nåløyet, bestemmes av en uavhengig fagjury som gjør en grundig vurdering av kvalitet, smak og produkthistorie. Produktene skal være produsert i Norge, laget av lokale og norske råvarer, gjerne også basert på lokale oppskrifter. De skal også være blant de aller beste i sin kategori. Juryen ledes av Lars Sponheim.
Nøkkelord
Kontakter
Marit StrandFagsjef
Marit har ansvaret for merkeordningen Spesialitet. Hun har ansvaret for søknadsbehandling og godkjenningsprosessen sammen med fagjuryen.
Nina SundqvistAdministrerende direktør
Tel:+47 917 85 620nina.sundqvist@matmerk.noAnne Mette JohnsenKommunikasjonssjef
Tel:+47 909 61 602anne.mette.johnsen@matmerk.noBilder
Om Stiftelsen Norsk Mat
Stiftelsen Norsk Mat er en uavhengig stiftelse og vårt formål er å styrke konkurranseevnen til norsk matproduksjon. Dette gjør vi gjennom å arbeide med kvalitetsstyring og kompetanseutvikling i norsk matproduksjon og synliggjøre opprinnelse og kvalitet på norske matprodukter.
Våre kjerneområder er merkeordningene Nyt Norge, Spesialitet og Beskyttet Betegenelse og Kvalitetssystemet i landbruket.
Følg pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Stiftelsen Norsk Mat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
20 år som ridder av norsk mat- og drikkekultur19.3.2024 14:32:35 CET | Pressemelding
Landbruks- og matminister Geir Pollestad hyllet merkeordningen Beskyttede betegnelser på 20-årsdagen. - Det er en ære å gratulere de som har vært en del av denne utrolige reisen. En spesiell takk går til Rørosmeieriet og «Økologisk Tjukkmjølk fra Røros», pioneren fra 2004, sa Pollestad på Kokke-EMs åpningsdag i Trondheim.
Hardanger, Telemark, Gloppen og Sunnmøre med lokal drikke i særklasse15.3.2024 15:15:04 CET | Pressemelding
- At 9 produkter har kommet gjennom nåløyet til det drikkefaglig sterke dommerpanelet vitner om det svært høye nivået innenfor norsk drikke, sier adm. dir. i Stiftelsen Norsk Mat Nina Sundqvist under utdelingen av Spesialitetsmerket under Norges Beste Drikke på Rampen i Oslo.
Margit Dale fra Valle i Setesdal vinner Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris15.2.2024 16:16:32 CET | Pressemelding
- Skal vi bevare norske mattradisjoner er vi helt avhengige av brobyggere mellom generasjoner. Årets vinner er nettopp en slik brobygger, sa landbruks- og matminister Geir Pollestad da han delte ut Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris på Sentralen i Oslo.
Unik havrekjeks fra Trøndelag hedret med Spesialitetsmerket i Berlin19.1.2024 13:00:00 CET | Pressemelding
– Å bruke eget korn i eget bakeri gir en helt spesiell kvalitet og dette er virkelig et produkt å være stolt av, sa landbruks- og matminister Geir Pollestad da han delte ut Spesialitetsmerket for lokalmat i særklasse til «Havrekjeks» fra Røra bakeri, under åpningen av Internationale Grüne Woche i Berlin.
Dette er finalistene til Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris21.12.2023 10:30:32 CET | Pressemelding
Blir det en kandidat fra Valle i Setesdal, Jølster, Sandefjord eller Oslo som vinner Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris i år? Nå kan publikum stemme på sin favoritt.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom