Bryggeri- og drikkevareforeningen

Sukkerfri brus-sommer

Del

I august passerte det norske folk en magisk grense: For første gang i norsk brushistorie var over halvparten av brusen vi drakk uten sukker, nærmere bestemt 53 %.

I sommermånedene, mai til august, var ganske nøyaktig halvparten av brusforbruket sukkerfritt. Til sammenligning var andelen under en fjerdedel for femten år siden, i 2001.

- Det er svært gledelig og utviklingen går nesten raskere enn vi hadde ventet, sier Petter Nome, direktør i Bryggeri- og Drikkevareforeningen.

Brusprodusentene deltar i helseminister Bent Høies kampanje for å få ned sukkerforbruket, og har store ambisjoner om å nå enda lenger.

- Gjennomsnittsnordmannen får i seg 38 prosent mindre sukker i dag enn for 15 år siden. Det skyldes i stor grad overgang fra sukkerholdig til sukkerfri brus. Vi er veldig fornøyd med utviklingen, men har ikke tenkt å gi oss med dette, sier Nome.

Han peker på at sukkerholdig brus nå bare utgjør to prosent at det sukkeret folk får i seg.

- Dette er resultat av en felles dugnad mellom folk flest og brusindustrien. Folk etterspør flere sukkerfrie drikker og produsentene svarer med å sende stadig nye varianter ut på markedet. Valgfriheten når det gjelder sukkerfrie tørsteslukkere har aldri vært større.

Nome mener at skepsisen mot søtningsmidlene begynner å bli borte og at dette er en viktig årsak til at salget av sukkerfri brus øker.

- Det er ingen tilsetningsstoffer i verden som er mer grundig undersøkt enn de som brukes i brus og andre søte produkter. Over 200 uavhengige studier gjennom 30 år viser at de er helt harmløse og helsetilsyn i hele verden har godkjent dem, sier direktøren i Bryggeri- og Drikkevareforeningen.

Han spår at 2016 blir det første året der sukkerfri brus selger mer enn brus med sukker i Norge.

- I så fall er vi antagelig det første landet i verden som når det målet. Det er bra, både for folkehelsa, helseministeren og norske brusprodusenter, sier han.

Kontakter

Om Bryggeri- og drikkevareforeningen

Bryggeri- og drikkevareforeningen
Bryggeri- og drikkevareforeningen
Middelthunsgate 27
0306 Oslo

23 08 86 94http://www.drikkeglede.no

Bryggeri- og drikkevareforeningens (BROD) formål er å ivareta medlemmenes felles interesser overfor myndigheter, forbrukere, kunder, nasjonale og internasjonale institusjoner/organisasjoner og samfunnet forøvrig.

Følg saker fra Bryggeri- og drikkevareforeningen

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Bryggeri- og drikkevareforeningen på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Bryggeri- og drikkevareforeningen

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom