Dyrevernalliansen

Stortingsmeldingen er en gavepakke til pelsindustrien

Del

Pelsdyrmeldingen konkluderer med at det er fullt mulig juridisk og praktisk å avvikle pelsnæringen. Likevel velger regjeringen å gi pelsindustrien en ufortjent belønning. – Det hjelper lite å forsøke å få kontroll på skadene. Det er selve burholdet som er problemet, og det er også stortingsmeldingen enig i, sier kommunikasjonsleder i Dyrevernalliansen, Live Kleveland.

De fleste tiltakene er rent kosmetiske, og vil ikke løse de grunnleggende problemene.

Departementet har fortsatt tillit til at næringen skal rydde opp selv. De nye kravene baserer seg på oppdretternes egenkontroll, og er kun mindre modifiseringer av gjeldende krav.

– De nye reglene regjeringen foreslår er til beste for næringen, men ikke for dyrene. Forslagene er også i stor grad basert på tillit, noe som næringen for lengst har mistet. De endringene som kunne hatt en viss effekt blir ikke foreslått, sier Kleveland.

Presenterer myter

Landbruksminister Jon Georg Dale påsto i sin redegjørelse at ved forbud vil produksjonen skyves ut av Norge og inn i land med svakere regelverk.

– Dette er en myte som er tilbakevist. Vi er overrasket over at Landbruksministeren fremhever et så usaklig argument. Stortingsmeldingen viser heller ikke til dokumentasjon for en slik påstand.

Det er nordisk pelsbransje som har bygget opp og opprettholder markedet for pels i Asia. Etterspørselen etter pels har de skapt selv gjennom årelang markedsføring.

– Det er en logisk brist i landbruksministerens argument: Norge kan ikke la være å gå foran som et foregangsland fordi andre land velger å fortsette med pelsdyroppdrett, påpeker Kleveland.

Overser krav som nytter

Dyrevernalliansen mener at det som minimum må innføres en konsesjonsgrense for pelsdyroppdrett.

– Det er ingen grenser for hvor mange dyr det kan være på en farm. Det sier seg selv at denne industrien må begrenses, sier Kleveland.

Kilometervis med rovdyr i små nettingbur er tidkrevende arbeid. Men i gjennomsnitt bruker en pelsdyrfarmer kun 11 sekunder per rev per dag, og for mink helt ned i 3,2 sekunder per dag.I dag er det heller ingen krav til minimumsbemanning på pelsdyrfarmene.

KONTAKTINFO

Kommunikasjonsleder Live Kleveland, mob 90 68 57 38

Kommunikasjonsrådgiver Kaja Efskind, mob 986 13 340

Bilder (krediteres Iselin L. Hauge/Dyrevernalliansen, kan brukes fritt):
Kaja Efskind, portrett:https://www.flickr.com/photos/dyrevern/14765536825/
Live Kleveland, portrett:https://www.flickr.com/photos/dyrevern/12949868263/

Kontakter

Informasjonsrådgiver Kaja Efskind, M: 986.13.340
Informasjonsleder Live Kleveland, M: 906.85.738

Bilder

Om Dyrevernalliansen

Dyrevernalliansen
Dyrevernalliansen
Brenneriveien 7
0182 Oslo

22 20 16 50http://www.dyrevern.no

Dyrevernalliansen ble grunnlagt i 2001 og er en nasjonal organisasjon for dyrevern i Norge. Dyrevernalliansen hjelper dyrene som trenger det aller mest, i intensivt landbruk, pelsindustrien og dyreforsøk.

Følg saker fra Dyrevernalliansen

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Dyrevernalliansen på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Dyrevernalliansen

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom