Borreliose Centrum Augsburg

Større flåttaktivitet gir økt risiko for borreliose i Norge

Del

Flere europeiske land har registrert en økning i flåttaktivitet og antall påviste tilfeller av flåttbårne sykdommer i 2016. Det kan føre til en økning i borreliasmitte også i Norge.

Den våte sommeren i Europa har ført til en økning i flåttaktivitet i Tyskland, Sveits, Storbritannia, Frankrike og store deler av Øst-Europa. Som en konsekvens advarer leger og forskere nå om «økt risiko for å bli smittet av flåttbårne sykdommer som borrelia».  

En av disse er legen Carsten Nicolaus. Han var den første legen i Europa som spesialiserte seg på sistestadiet (stadie tre) av borreoliose. Han er leder for BCA-klinikken i Augsburg, ikke langt fra München, der en rekke norske og skandinaviske borreilose-pasienter blir behandlet hvert år.

–Dessverre finnes det ikke nok ressurser til å kartlegge infeksjonsraten i flåttbestanden over hele Europa.  Men den overhengende risikoen for å bli smittet av borreliose i Skandinavia, samt at flåtten trekker stadig lengre nordover, er definitivt tilstede, og bør derfor tas svært seriøst av både leger og dem som ferdes i skog og mark, sier dr. Nicolaus.

Tre stadier
Borrelia har tre stadier. Det første stadiet er ofte identifisert ved røde ringer rundt et nylig flåttbitt. Om pasienten blir behandlet med antibiotika allerede i første stadium, er de fleste leger enige om at pasienten vil bli friskmeldt etter kort tid.

– Ikke alle får røde ringer rundt bittet umiddelbart. Enkelte ser først reaksjoner en tid etter selve flåttbittet. Det kan være feber, hodepine, muskelsmerter eller utslett. Det er viktig at også slike reaksjoner undersøkes av lege, understreker Dr. Nicolaus.

Det siste stadiet, også kalt kronisk eller persistent borreliose, medfører store smerter for pasienten. Men fordi symptomene ofte er uspesifiserte, og kan ligne på mange andre plager, er borreliose vanskelig å diagnostisere for en som ikke er spesialist.

–Jeg har behandlet en rekke pasienter som ignorerte de tidlige signalene og ikke søkte hjelp før sykdommen hadde nådd andre eller tredje stadium, konstaterer dr. Nicolaus.

Ikke alle tester gir riktig diagnose
At mange borreoliosetester i tillegg må tas på bestemte tider i sykdomsforløpet, og at mange søker hjelp flere måneder eller år etter det originale flåttbittet, forsterker problemet.  En annen utfordring er at om visse tester tas enten for sent eller for tidlig, kan en mulig infeksjon gå uoppdaget.

–Det er ofte spesifikke kombinasjoner av markører i EliSpot og LymeSpot-testene, samt en struktur i de kliniske symptomene, som påviser en borreliainfeksjon, konstaterer dr. Nicolaus.

 

 

Vedlagte bilder kan fritt benyttes til redaksjonell bruk ved kreditering av BCA.
For mer informasjon eller intervjuavtaler, kontakt

Dr. med. Carsten Nicolaus
info@bca-clinic.de
telefon +49 (0)821 455 471 -0

 
OM BCA
BCA-klinikken, Borreliose Centrum Augsburg, tilbyr behandling av borreliose og andre multisymptom-infeksjoner i henhold til de internasjonale ILDAS-retningslinjene. Klinikken har 34 ansatte, og behandler om lag 600 pasienter årlig. 80 av disse pasientene er norske, og klinikken får daglig inn blodprøver fra norske leger og pasienter. Klinikken tilbyr en kombinasjon av behandling med antibiotika, urter og andre alternative behandlinger. BCA-klinikkenble grunnlagt i 2006 av Dr. Carsten Nicolaus, som også er leder for klinikken i dag. For mer informasjon, se http://www.bca-clinic.de/ og http://www.bca-lab.de

Kontakter

Bilder

Last ned bilde
Dr. med. Carsten Nicolaus
Dr. med. Carsten Nicolaus
Last ned bilde
Testresultater analyseres ved BCA-klinikken
Testresultater analyseres ved BCA-klinikken
Last ned bilde
Omkring 80 norske pasienter blir behandlet ved BCA-klinikken årlig.
Omkring 80 norske pasienter blir behandlet ved BCA-klinikken årlig.
Last ned bilde
Dr.. med. Carsten Nicolaus
Dr.. med. Carsten Nicolaus
Last ned bilde
BCA-klinikken får daglig henvendelser fra pasienter og leger i Norge.
BCA-klinikken får daglig henvendelser fra pasienter og leger i Norge.
Last ned bilde

Dokumenter

Om Borreliose Centrum Augsburg

Borreliose Centrum Augsburg
Borreliose Centrum AugsburgBCA-klinikken, Borreliose Centrum Augsburg, tilbyr behandling av borreliose og andre multisymptom-infeksjoner i henhold til de internasjonale ILDAS-retningslinjene. Klinikken har 34 ansatte, og behandler om lag 600 pasienter årlig. 80 av disse pasientene er norske, og klinikken får daglig inn blodprøver fra norske leger og pasienter. Klinikken tilbyr en kombinasjon av behandling med antibiotika, urter og andre alternative behandlinger. BCA-klinikkenble grunnlagt i 2006 av Dr. Carsten Nicolaus, som også er leder for klinikken i dag. For mer informasjon, se http://www.bca-clinic.de/ og http://www.bca-lab.de

Følg saker fra Borreliose Centrum Augsburg

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Borreliose Centrum Augsburg på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.