Opplysningskontoret for frukt og grønt

Stor variasjon i oppslutning om Skolefrukt i landets fylker

Del

Vårsemesteret 2017 var det i snitt 10 % av grunnskoleelevene som fikk frukt og grønt på skolen gjennom abonnementsordningen Skolefrukt. Andelen varierer fra 4 % i Troms til 17 % i Finnmark.

Alle norske grunnskoler har ved skolestart mulighet for å tilby elevene sine Skolefrukt, enten betalt av foresatte, kommuner, skole eller andre. De fleste skolene med Skolefrukt har i dag en foreldrebetalt ordning, men det er også kommuner og skoler som kjøper inn Skolefrukt slik at det blir gratis for elevene, forteller Tore Angelsen prosjektleder for Skolefrukt. Dersom skolebudsjettet ikke strekker til for gratis frukt hver dag, er det et godt tips å kunne ha Skolefrukt to eller tre dager i uka, fortsetter han.

Det er i fylkene Finnmark og Nordland ordningen med Skolefrukt står aller sterkest. Den siste landsoversikten fra Skolefrukt.no, som gjelder vårsemesteret 2017, viste at henholdsvis 17 % og 15 % av elevene i Finnmark og Nordland fikk Skolefrukt.

Bodø er den av byene (byer/kommuner med mer enn 6000 elever i grunnskolen) som kommer klart best ut når det gjelder oppslutning om Skolefrukt. Her har de fleste skolene en foreldrebetalt skolefruktordning og på barneskolen var det nesten 4 av 10 elever i Bodø som fikk utdelt frukt og grønt i vårsemesteret 2017.

Vårsemesteret 2017 var det 41 kommuner, eller omtrent 10 % av kommunene, hvor alle eller mange av elevene fikk gratis frukt/grønt på skolen.

I en undersøkelse fra mai 2017 blant foresatte som har kjøpt abonnement på Skolefrukt har de svart på viktigheten av ulike utsagn og hvilket som er aller viktigst for at eleven har Skolefrukt. Utsagnet som flest mener er viktigst er: «Frukt og grønt sammen med melk og matpakke er viktig for å sikre energi gjennom en lang skoledag». I tillegg er det mange som vektlegger at Skolefrukt bidrar til å etablere gode vaner, er en kilde til vitaminer og mineraler og at Skolefrukt er godt å spise i løpet av skoledagen.

Om abonnementsordningen Skolefrukt: Alle grunnskoler kan delta i abonnementsordningen som er subsidiert av staten med kr 1,50 pr stk frukt/grønt. Det koster kr 3,- per elev/dag å være med. Elevene får en frisk frukt eller grønnsak hver dag, sort avhenger av sesong. Formålet med Skolefrukt er å stimulere til økt inntak av frukt og grønnsaker blant grunnskoleelever. Skolefrukt er også ett verktøy for å oppfylle deler av Helsedirektoratets retningslinje for mat og måltider i skolen.

Fylkesoversikt

Nøkkelord

Kontakter

Prosjektleder Tore Angelsen, tlf. 477 51 787, e-post: tore.angelsen@frukt.no

Lenker

Om Opplysningskontoret for frukt og grønt

Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt
Håndverksveien 31
1405 LANGHUS

23 24 94 00https://www.frukt.no/

Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å øke forbruket av frisk frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.

Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer eller hvor varene er produsert. Dog ønsker vi å fremheve fordelene ved produksjon av frukt og grønnsaker i Norge. Vår hovedstrategi er å stimulere til økt forbruk av frisk frukt, bær, grønnsaker og poteter ved hjelp av langsiktig holdningspåvirkning.

Matglede, sammen med helse og ernæring står sentralt i vårt budskap. Det er en stor utfordring å få fortalt at et høyt daglig forbruk av frukt og grønnsaker er avgjørende for et sunt levesett. Norske forbrukere i alle aldre er vår viktigste målgruppe.

Følg saker fra Opplysningskontoret for frukt og grønt

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Opplysningskontoret for frukt og grønt

La naturlige vitaminer hjelpe deg gjennom forkjølelsestiden19.11.2018 14:27Pressemelding

Jeg liker alle årstider, bortsett fra november. Den fargerike flotte høsten er over og vinteren lar vente på seg. Det er mørkt, vått og surt ute og forkjølelsesvirus florerer. Hvordan skal vi komme oss gjennom denne tiden uten å bli liggende under dynen? Det finnes ulike råd, og mange sverger til ekstra vitamintilskudd når høstmørket og slappheten kommer. Men trenger vi egentlig vitaminer på boks?

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom