Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)

Stor utbredelse på svakt lag

Del

I løpet av en snau uke har skredvarslingen fått inn observasjoner av et nylig dannet svakt lag av kantkorn høyt oppe i snødekke i en del regioner. Dette har resultert i en rekke fjernutløsninger, naturlig utløste skred og skiløperutløste skred. - Antallet drønn, skred og størrelsen på de utløste skredene tyder på stor utbredelse av problemet, forteller snøskredvarsler i NVE, Andreas Haslestad.

Vinter og vår på samme tid

For mange er denne tiden av året den fineste tiden for toppturer på ski. Lange dager og mye fint vær gjør det ekstra fint å være i fjellet. Det er på en måte det beste av to verdener, vår og vinter på samme tid, sløsj i sørsider og pudder i nordsider.

- Vanligvis forbinder vi kantkorn med et skredproblem som vi først og fremst har midtvinters, men nå har altså værforholdene skapt dette problemet i april. For å finne ut om problemet finnes i din region bør du sjekke skredvarslet på varsom.no, forteller Haslestad

- Du kan også bidra med observasjoner av dette laget, eller mangel på det, på regobs.no under faretegn, sier Haslestad

Noe av det som er ekstra tricky med denne typen svakt lag er at det ikke er sikkert at du får drønn eller sprekker osv. Det kan skyldes at snøen over det svake laget er for tykt eller hardt til at du klarer å påvirke det. I tillegg kan det være at det ikke finnes i den himmelretningen du går opp, men ligger under snøoverflaten der du skal ned. Det er med andre ord krevende forhold i fjellet mange steder.

Film: https://youtu.be/XnupqM5SO8M?list=PLGkk56CcgqMbBGgNimV4Cv1FqnE0u_6SJ

NVEs snøskredvarsler Markus Landrø viser deg hva vedvarende svake lag er og tar en titt på forskjellig type snøkrystaller som er årsaken til at dette skredproblemet oppstår.

Kontakt

Snøskredvarslingens vakttelefon, mobil: 48 88 01 00

Lenker

Om Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)
Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)
Middelthuns gate 29
0368 Oslo

09575http://www.nve.no

Noregs vassdrags- og energidirektorat (NVE) har ansvar for å forvalte Noregs vatn- og energiressursar. NVE varetek også dei statlege forvaltningsoppgåvene innan skredførebygging. NVE skal sikre ei heilskapleg og miljøvennleg forvaltning av vassdraga, fremje ei effektiv kraftomsetning, kostnadseffektive energisystem og hjelpe til ein effektiv energibruk.

Følg saker fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)

Nye forskrifter sikrer strømforsyning til husholdningene og vil føre til lavere avkastning for nettselskapene28.6.2018 11:56Pressemelding

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) foreslår flere endringer i forskrift om kontroll av nettvirksomhet. Endringene innebærer en reduksjon av referanserenten, økning i KILE for husholdninger og en håndtering av feil i inntektsrammevedtak som ivaretar nettkundene bedre. Forslagene underbygger formålet om en effektiv drift, utnyttelse og utvikling av strømnettet.

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom