Opplysningskontoret for Meieriprodukter

Stor usikkerhet rundt barneyoghurt

Del

Mange foreldre tror at barneyoghurt er sukkerverstingen på markedet. Dette er ikke riktig. I motsetning til hva mange tror kan barneyoghurt være det beste valget med tanke på sukkerinnhold.

En undersøkelse gjennomført for Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) viser at 43 % av foreldre med hjemmeboende barn er enige i påstanden «Barneyoghurter har et høyere innhold av tilsatt sukker enn de fleste andre yoghurter». Kun 25 % er uenig i påstanden, og så mange som en tredjedel (32 %) svarer at de ikke vet om påstanden er riktig eller ei.

Mindre sukker i barneyoghurt enn «voksenyoghurt»
De fleste barneyoghurtene på markedet inneholder rundt 4 % tilsatt sukker. Dette er det laveste innholdet av tilsatt sukker i fruktyoghurtene på markedet, bortsett fra yoghurtene som er kunstig søtet.

– Ett beger barneyoghurt bidrar med rundt 5 gram tilsatt sukker. I kostholdet til små barn er det plass til inntil 30 gram tilsatt sukker, basert på Helsedirektoratets anbefalinger, forklarer Kaja Helland-Kigen, klinisk ernæringsfysiolog i Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no).

Yoghurt har høyt næringsinnhold
Tall fra norske kostholdsundersøkelser viser at små barn får mesteparten av sukkeret i kostholdet fra matvarer som bidrar med ellers lite næringsstoffer, som kjeks, saft, godteri og brus. Yoghurt bidrar med en liten del av sukkeret i barnas kosthold sammenliknet med disse matvarene.

– Litt sukker fra en yoghurt kan være greit, fordi yoghurten også bidrar ned flere næringsstoffer som kroppen trenger, som proteiner, kalsium, jod, B-vitaminer, fosfor og magnesium sier Helland-Kigen. Vi må huske på at sukker ikke er farlig i små mengder, og det er plass til litt sukker i barnas kosthold.

Bra for småspiste barn
Forvirringen rundt sukkerinnhold i yoghurt kan kanskje skyldes at yoghurten med jevne mellomrom blir fremhevet som syndebukken når det er snakk om sukker i barns kosthold.

– At så mange tror det er mye sukker i barneyoghurt, viser at det er stor usikkerhet og lite kunnskap blant foreldre om hvor mye sukker det er i yoghurt, sier ernæringsfysiologen.
Noen foreldre lar kanskje være å gi barna yoghurt fordi de er redde for at de skal få i seg for mye sukker. Små barn har stort behov for næringsstoffer, men kan i perioder har dårlig matlyst.

– Barn er ofte glad i yoghurt, og det kan derfor bidra med kjærkommen energi og næringsstoffer i perioder som barna spiser lite, avslutter Helland-Kigen i Melk.no.

Undersøkelsen er gjennomført for Melk.no av Norstat. Det er foretatt 1000 intervjuer totalt i et landsrepresentativt utvalg 15 år +. Undersøkelsen er gjennomført i mai 2015.

For mer informasjon, vennligst ta kontakt med:

Kaja Helland-Kigen, klinisk ernæringsfysiolog Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no),
e-post: kaja@melk.no tlf: 976 85 234

Terese Glemminge Arnesen, ernærings- og kommunikasjonsrådgiver Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no),
e-post: terese@melk.no tlf: 951 951 29

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Om Opplysningskontoret for Meieriprodukter

Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Borggt. 1
0650 Oslo

+47 23 30 20 10http://www.melk.no

Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) er landets fremste kompetansesenter for merkenøytral informasjon om melk og meieriprodukter. Vårt oppgave er å øke kunnskapen om melk og meieriprodukter basert på et faglig, vitenskapelig grunnlag. Melk.no besitter oppdatert faglig innsikt og analyser av ernæringsforskning, forbruksmønstre og holdninger. På melk.no finner du artikler, tips og råd, fakta og nyttige oppskrifter.

Følg saker fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter

Slik feirer Norge Verdens melkedag31.5.2017 15:53Pressemelding

Norske bønder skåler i melk Leder i Norges Bondelag, Lars Petter Bartnes, deltar gjerne i markeringen av Verdens melkedag torsdag 1. juni. -Jeg er stolt av å kunne si at den norske melken er i en særstilling når det gjelder god smak og kvalitet. I tillegg ligger vi i verdenstoppen når det gjelder dyrehelse og lavt antibiotikabruk, som gir trygghet for forbrukeren i den andre enden. - Jeg er sikker på at jeg har de norske bøndene med meg når jeg utbringer en skål for Verdens melkedag, sier han. Og det har han. Bønder over hele landet vil poste bilder der de skåler i melk i løpet av torsdagen. Også industrien er med og markerer dagen med fellesskåler i kantinene og ansatte som poster bilder der de skåler i melk. Dette er Verdens melkedag Verdens melkedag er en internasjonal merkedag som ble etablert 1. juni 2001 av FNs mat- og landbruksorganisasjon FAO (Food and Agriculture Organization). -Dagen skal bidra til mer fokus på det positive ved melk og meieriprodukter. Bakgrunnen er at disse

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom