Stor stas for Lyngenlam i Berlin
Det er 21 sauebønder i produsentforeningen Lyngenlam SA som står bak søknaden om "Beskyttet geografisk betegnelse" for Lyngenlam. Produsentforeningen arbeider for å styrke saueholdet i Lyngen og har ambisjoner om å bygge en sterk merkevare for Lyngenlam.
- Selvsagt skal Lyngenlam, en av våre fineste råvarer, fra et av våre vakreste områder spille i samme liga som Champagne og Parma. Med Lyngenlam har vi nå 30 Beskyttede betegnelser i Norge, det gjør oss best i Norden. Som lover godt for matnasjonen Norge, sier administrerende direktør i Matmerk Nina Sundqvist.
- Det er ikke mange norske mat- og drikkeprodukter som klarer å kvalifisere seg til dette merket. Dette er det strengeste vernet mot juks og kopiering man kan få. Og du får det bare hvis du kan dokumentere en klar sammenheng mellom kvalitet, produksjonsmetode og geografi, forstetter Sundqvist.
- Dette fortjener Lyngenbøndene, og jeg gleder meg til å se hvordan utviklingen fremover for merkevaren Lyngenlam blir. Dette er en stor merkedag for både oss og dem. Velkommen som nasjonal matskatt nummer 30!, avslutter Sundqvist.
En smak av Lyngsalpan
Lyngsalpan landskapsvernområde utgjør store deler av Lyngenhalvøya.
Mineralrikt jordsmonn sammen med «sol døgnet rundt» og arktisk klima, gir næringsrikt gras og smakfulle urter. Dette er unike beiter som også er dokumentert ved beitekartlegging i området. Her beiter sau og lam, i lavlandet på våren- og de følger snøsmeltinga opp til høgfjellet og breene utover høsten. Dermed får de tilgang til fersk og saftig beite gjennom hele sesongen. Det gir helt spesiell kvalitet på kjøttet.
- Dette var stor stas, sa Runo Berglund fra Lyngenlam SA, han mottok diplomer og plakett som bevis for at Lyngenlam nå er en del av Norges nasjonale matskatter.
- Vi har et sterkt ønske om å gjøre Lyngenlam sporbart og tilgjengelig til forbruker. Det ligger mye arbeid bak konseptet Lyngenlam. Mange år med markedsføring og arbeid med dokumentasjon av konseptet. Derfor er det viktig for oss produsenter å få merkevarebeskyttelse en Beskyttet geografisk betegnelse gir. Nå unngår vi at andre plagierer merkevaren, sier Berglund.
- Vi som sauebønder ønsker å være bevist på at sauen er en av de beste «slåttekarene» i utmarka. Vi driver en matproduksjon på unike utmarksressurser i Lyngsalpan, og det er ikke rart Lyngenlam smaker fortreffelig, avslutter Runo Berglund fra Lyngenlam SA.
Les forskriftsteksten for Lyngenlam her.
Hva er Beskyttede Betegnelser?
Beskyttede Betegnelser er en offentlig merkeordning som sikrer at norske matskatter får den beskyttelsen og anerkjennelse de fortjener. Formålet med Beskyttede Betegnelser er større matmangfold og økt verdiskaping ved å stimulere til regional og lokal matproduksjon. En tildeling av Beskyttede Betegnelse er med på å sikre forbrukeren pålitelig informasjon om produktets geografiske tilhørighet, tradisjon og særegne kvaliteter.
Nøkkelord
Kontakter
Nina SundqvistAdministrerende direktør
Tel:+47 917 85 620nina.sundqvist@matmerk.noAnne Mette JohnsenKommunikasjonssjef
Tel:+47 909 61 602anne.mette.johnsen@matmerk.noBilder
Lenker
Om Stiftelsen Norsk Mat
Stiftelsen Norsk Mat er en uavhengig stiftelse og vårt formål er å styrke konkurranseevnen til norsk matproduksjon. Dette gjør vi gjennom å arbeide med kvalitetsstyring og kompetanseutvikling i norsk matproduksjon og synliggjøre opprinnelse og kvalitet på norske matprodukter.
Våre kjerneområder er merkeordningene Nyt Norge, Spesialitet og Beskyttet Betegenelse og Kvalitetssystemet i landbruket.
Følg pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Stiftelsen Norsk Mat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
20 år som ridder av norsk mat- og drikkekultur19.3.2024 14:32:35 CET | Pressemelding
Landbruks- og matminister Geir Pollestad hyllet merkeordningen Beskyttede betegnelser på 20-årsdagen. - Det er en ære å gratulere de som har vært en del av denne utrolige reisen. En spesiell takk går til Rørosmeieriet og «Økologisk Tjukkmjølk fra Røros», pioneren fra 2004, sa Pollestad på Kokke-EMs åpningsdag i Trondheim.
Hardanger, Telemark, Gloppen og Sunnmøre med lokal drikke i særklasse15.3.2024 15:15:04 CET | Pressemelding
- At 9 produkter har kommet gjennom nåløyet til det drikkefaglig sterke dommerpanelet vitner om det svært høye nivået innenfor norsk drikke, sier adm. dir. i Stiftelsen Norsk Mat Nina Sundqvist under utdelingen av Spesialitetsmerket under Norges Beste Drikke på Rampen i Oslo.
Margit Dale fra Valle i Setesdal vinner Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris15.2.2024 16:16:32 CET | Pressemelding
- Skal vi bevare norske mattradisjoner er vi helt avhengige av brobyggere mellom generasjoner. Årets vinner er nettopp en slik brobygger, sa landbruks- og matminister Geir Pollestad da han delte ut Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris på Sentralen i Oslo.
Unik havrekjeks fra Trøndelag hedret med Spesialitetsmerket i Berlin19.1.2024 13:00:00 CET | Pressemelding
– Å bruke eget korn i eget bakeri gir en helt spesiell kvalitet og dette er virkelig et produkt å være stolt av, sa landbruks- og matminister Geir Pollestad da han delte ut Spesialitetsmerket for lokalmat i særklasse til «Havrekjeks» fra Røra bakeri, under åpningen av Internationale Grüne Woche i Berlin.
Dette er finalistene til Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris21.12.2023 10:30:32 CET | Pressemelding
Blir det en kandidat fra Valle i Setesdal, Jølster, Sandefjord eller Oslo som vinner Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris i år? Nå kan publikum stemme på sin favoritt.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom