Jotun

Sterkt resultat i utfordrende marked

Del

(Sandefjord, 8. februar 2017) Anført av god vekst i segmentene for dekorative malinger og pulverlakker leverte Jotun sitt nest beste resultat noensinne i 2016. Selskapet omsatte for 15,8 milliarder kroner, og fikk et driftsresultat på 1,8 milliarder kroner.

Segmentet for dekorative malinger leverer tidenes beste resultat, og er med vekst i de fleste regioner den sterkeste bidragsyteren til årets resultat for Jotun. Også segmentet for pulverlakker leverer sitt beste resultat noensinne, mens den vanskelige situasjonen innen skipsbygging og offshore bidrar til nedgang i segmentet for skipsmaling samt nullvekst i segmentet for rusthindrende industrimalinger.

 Innen dekorative malinger til hus og hjem presterer vi svært godt. Drevet av innovasjoner og økt salg av premiumprodukter leverer vi sterke resultater, særlig i Midtøsten og Sørøst-Asia. Det er også gledelig at segmentet for pulverlakker vokser bra og leverer rekordresultater, kommenterer konsernsjef Morten Fon.

Vanskelig verdensmarked

 Situasjonen innen skipsfart og offshore globalt er vanskelig, og som verdens ledende leverandør av skipsmaling er det åpenbart at dette påvirker Jotun. Samtidig bekrefter årets resultat styrken i vår robuste virksomhet, som er bygget for å takle svingninger i de ulike markedene vi opererer i.

Utover året forventer vi fortsatt et vanskelig marked innen skipsmaling, mens vi tror at offshoremarkedet har nådd bunnen og gradvis vil bedre seg, sier Fon.

Valutasituasjonen i Egypt, med devaluering av det egyptiske pundet, påvirker resultatet negativt. Det samme gjør avskrivinger av kundefordringer samt reklamasjoner.

Teknologi for fremtiden

Nedgangen innen salg av skipsmaling motvirkes til en viss grad av innovativ satsing på høykvalitets bunnstoffer og avanserte målesystemer fra Jotun kalt HPS (Hull Performance Solutions), der sensorer foretar nøyaktige målinger av skrogets fart og motstand gjennom vannet. Hittil har over 400 skip fra ledende aktører tatt teknologien i bruk.

Jotun har dokumentert mer enn 10 prosent reduksjon i drivstofforbruk og CO2-utslipp ved bruk av HPS, og har med dette etablert en ny standard innen skipsfart. Det er gledelig at kundene ser verdien av å velge premium løsninger selv i økonomisk utfordrende tider, sier Fon.

 Høyt investeringsnivå

Investeringsnivået øker sammenlignet med i fjor, og totalt investerte Jotun 1 133 millioner kroner i 2016 (2015: 922 mill). Dette utgjør sju prosent av omsetningen. De største investeringene er knyttet til fabrikker og anlegg i Oman, Norge, Filippinene, Myanmar og Malaysia.

 Jotun har høye ambisjoner og investerer for å sikre fortsatt vekst fremover. Vi vil fortsette å dyrke vår organiske vekststrategi, som blant annet innebærer videre satsning i alle fire segmenter. Vi forventer et enda sterkere Jotun i 2017, sier Fon.

Høydepunkter i 2016:

  • Sterk vekst for Decorative Paints som leverer all time high
  • Salgsvekst og god lønnsomhet i Powder Coatings, som også kan vise til beste resultat noensinne
  • Jotun øker investeringene i markedsutvikling og innovasjon

 Finansielle nøkkeltall (millioner kroner)

2016 2015 Endring
Driftsinntekter 15 785 16 282 -3 %
Driftsresultat 1 763 2 064 -15 %
Resultat før skatt 1 594 1 918 -17 %

Nøkkelord

Kontakter

Om Jotun

Jotun
Jotun
Sjølyst plass
0278 Oslo

http://www.jotun.no/

Jotun er en av verdens ledende produsenter av maling og pulverlakker, med 63 selskaper og 37 produksjonsanlegg fordelt på alle kontinent. I tillegg har Jotun agenter, avdelingskontor og distributører i mer enn 100 land. Jotun hadde i 2016 en total omsetning på NOK 15,8 milliarder, og har i dag over 9 800 medarbeidere. Konsernet er organisert med fire segment inndelt i syv regioner. Hovedkontoret ligger i Sandefjord.

Følg saker fra Jotun

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Jotun på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Jotun

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom