TINE SA

Statsministeren sprengte i gang meieribygging i Bergen

Del

Tirsdag 15. august markerte statsminister Erna Solberg at byggingen av TINEs nye meieri på Flesland er i gang med en sprengladning. Det nye meieriet blir Nordens mest energieffektive.

Statsminister Erna Solberg under dagens markering på Flesland, Bergen.
Statsminister Erna Solberg under dagens markering på Flesland, Bergen.

- Jeg er imponert over de fremtidsrettede løsningene dere velger på energi og miljø, sa statsminister Erna Solberg, som ønsket TINE lykke til med byggingen av det nye meieriet.

Meieriet til over 800 millioner kroner vil ha moderne og energieffektive løsninger basert på fornybar energi. Dette innebærer tilkobling til fjernvarmenettet på Flesland og 6000 kvadratmeter solceller på taket for egenproduksjon av strøm. På tomta bygger TINE egen fyllestasjon for biodrivstoff til lastebilene - og ladestasjoner for elektriske privatbiler. TINE legger også til rette for gradvis overgang til elektrisk drevne distribusjonsbiler.


Innovativt meieri
I selve produksjonsprosessen er det lagt opp til energieffektive løsninger som er bedre for miljøet. En varmepumpe som gjenvinner varme fra kjølelager og produserer damp for bruk i produksjonen, er ett eksempel. Meieriet på Flesland blir det første med en slik teknologi. Videre skal overskuddsvarme fra produksjonen gjenvinnes og brukes til gulvvarme, snøsmelting, varmtvann og oppvarming. I tillegg blir det energieffektive løsninger med LED-belysning, og annet teknisk utstyr som reduserer energiforbruket.

- På industrisiden har TINE identifisert ulike prosjekter som vil redusere klimagassutslippet fra meieriproduksjonen betydelig. Halvparten av våre anlegg er allerede over på fornybar energi, og i 2020 har vi en fornybar andel på 85 prosent. Vi jobber for at innen 2023 skal alle våre meierier kunne driftes 100 prosent på fornybar energi, sier konsernsjef i TINE, Hanne Refsholt.

I sum vil TINEs nye anlegg spare og produsere egen energi som tilsvarer nesten 270 husholdninger og nærmere 1500 elbiler sitt årlige energiforbruk.


6 produksjonslinjer
Meieriet vil ha seks moderne produksjonslinjer hvor det årlig skal produseres 36,2 millioner liter melk, 1,6 millioner liter fløte og 5,7 millioner liter juice. Meieriet skal distribuere ferske meieriprodukter direkte til butikker, skole og barnehager i Hordaland og store deler av Sogn og Fjordane.


Fra Minde til Flesland
Allerede i februar 2010 kjøpte TINE tomten på 75 dekar til sitt framtidige meierianlegg på Espehaugen industriområdet på Flesland. Bakgrunnen var at meieriet på Minde ble bygget i perioden 1957-1959 og er påbygd og ombygd en rekke ganger. Den siste store rehabiliteringen var i 1992-95. Meieriet er nå ganske nedslitt, og en gammeldags konstruksjon betyr at anlegget er lite fleksibelt for en ny runde med ombygging.


Snart 6 milliarder i investeringer
TINE har de siste årene satset på å utvikle industrien gjennom flere store utbyggingsprosjekter. Nå er turen kommet til Bergen. Men denne utbyggingen vil investeringene i utbyggingsprosjekter passere 6 milliarder kroner. For TINE er meieriet på Flesland en illustrasjon på at vi har et langsiktig perspektiv på vår industrielle satsing og investerer i norske arbeidsplasser.

Kontaktperson:
Kommunikasjonsdirektør Lars Galtung, mobil: 98 21 48 12

Kontakter

Bilder

Statsminister Erna Solberg under dagens markering på Flesland, Bergen.
Statsminister Erna Solberg under dagens markering på Flesland, Bergen.
Last ned bilde

Om TINE SA

TINE SA
TINE SA
Lakkegata 23
0187 Oslo

03080http://www.tine.no

TINE SA er et næringsmiddelkonsern som foredler rene og naturlige råvarer til god og sunn mat. Morselskapet TINE SA er et samvirkeselskap som eies av melkeprodusenter som leverer melk til selskapet. På den måten skaper TINE verdier i et nært samspill mellom norsk natur, landbruk og marked.

Følg saker fra TINE SA

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra TINE SA på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra TINE SA

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom