Deloitte

Statsbudsjett 2019 og skatteregler: - Dette vil øke norske selskapers konkurranseevne

Del

- I dag fikk vi en uventet skattesatsendring, det er en gladnyhet for selskaps-Norge, sier Daniel Herde, Partner Tax & Legal i Deloitte Norge. Deloittes skatteeksperter peker også på at forskjellen på beskatningen av bank og finansbransjen og resten av næringslivet øker, og at det kommer strengere rentebegrensningsregler.

Etter to år med forholdsvis få nyheter har vi i år fått et statsbudsjett med åtte til ti forholdsvis store endringer, med tanke på skatt og avgift.

Partner i Tax & Legal i Deloitte, Daniel Herde, mener norsk næringsliv kommer godt ut av statsbudsjettet for 2019. For næringslivet reduseres nemlig skattesatsen fra 23 til 22 prosent - en uventet endring, ifølge Herde.

- Dette er gledelige nyheter for alle selskaper som går med overskudd. Man trodde man var ferdige med skattereduksjonen for næringslivet etter at den ble satt ned til 23 prosent.

- Dette vil øke norske selskapers konkurranseevne, legger Herde til.

De viktigste endringene for selskaper er at skattesatsen går fra 23 prosent til 22 prosent, rentebegrensningsreglene vil omfatte eksterngjeld og det vil bli innført et nytt hjemmehørendebegrep, bestemmende for om et selskap blir globalskattepliktig til Norge. Den reduserte skattesatsen påvirker også privatpersoner, som får justeringer som er ment til å opprettholde den samme effektive beskatningen som før (justeringsfaktor aksjer, trinnskatt mv.).

BEPS og rentebegrensningsregler

De BEPS-endringen som var forventet er innført - blant annet rentebegrensningsreglene er utformet etter BEPS-arbeidet. I tillegg ser vi spor av BEPS-forslaget i hjemmehørendeendringen og i omtalen av Google tax og kildeskatt. Det er fortsatt noen utestående punkter.

- De BEPS-endringene som var forventet er innført, men vi ser ikke noe “BEPS-ras” med dette budsjettet, sier Herde.

Endringer i eiendomsskatten vil påvirke selskaper og privatpersoner. Finanssektoren vil bli påvirket av nye fradragsregler for forsikringsselskaper, regnskapsregler for banker og sektoren vil nyte godt av at aksjesparekontoreglene gjøres mer gunstig ved at utbytte også vil bli omfattet av fritaket. Det jobbes også med finansskatt som skal bli mer løsrevet fra skatten og merverdiavgiften.

Få tilsendt Deloittes gjennomgang av statsbudsjettet

Deloittes skatteeksperter publiserer årets store gjennomgang av statsbudsjettet og konsekvenser for skatteretten i løpet av dagen. Meld deg på Deloittes nyhetsbrev for å få det tilsendt: http://info.deloitte.no/nyheter

For mer informasjon, kontakt:

Rolf Saastad
Partner og leder Tax & Legal Deloitte Norge
+47 907 47 556 
rsaastad@deloitte.no  

Daniel Herde
Partner, Tax & Legal Deloitte Norge
+ 47 482 21 973                                                          
dherde@deloitte.no

Nøkkelord

Kontakter

Om Deloitte

Deloitte
Deloitte
Dronning Eufemias gate 14
0191 Oslo

+47 23 27 90 00http://www.deloitte.no

Deloitte er et markedsledende selskap som leverer revisjon, advokattjenester, finansiell rådgivning, risikoanalyser og konsulenttjenester. Vi etterstreber å hjelpe våre kunder realisere sine ambisjoner, skape en positiv forskjell i samfunnet, og utnytte potensialet i våre medarbeidere.

Vi arbeider for en rekke internasjonale selskaper og norske virksomheter innen alle deler av næringslivet, ideelle organisasjoner, idrett og kommunal- og statlig sektor. Hver klient har tilgang til et tverrfaglig team som kan trekke på erfarne medarbeidere og internasjonal kompetanse på tvers av industrier, sektorer og fagdisipliner. Gjennom dette er vi i stand til å bidra med dyp innsikt og kvalifiserte meninger om problemstillinger i daglig drift, så vel som innspill og vurderinger om fremtidige scenarier. Med 1500 ansatte ved 22 kontorer i Norge har vi kapasitet og kompetanse til å gjennomføre alle typer prosjekter. Vi bidrar til å skape resultater for våre klienter gjennom en strategisk tilnærming til utfordringer, med høy grad av praktisk gjennomføringsevne.

Følg saker fra Deloitte

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Deloitte på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Deloitte

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom