UiO - Det medisinske fakultet

Stamcellesenteret lanserer "The Neuron Factory"

Del

3D-printing av menneskevev er ikke lenger Science Fiction, det er fakta. Nasjonalt senter for stamcelleforskning lanserer nå en ny plattform som kan produsere menneskelige nerveceller til forskningsformål.

Helt nye muligheter

The Neuron Factory er en forskningsplattform som kan produsere mange ulike typer menneskelige nevroner. Plattformen er utviklet av Stamcellesenteret og den gir mulighet til helt nye typer studier av helse og sykdom hos mennesker.

Stamcellesenteret driver den nasjonale kjernefasiliteten for produksjon og karakterisering av humane pluripotente stamceller. Her genereres og vedlikeholdes menneskelige embryonale stamceller (hESCs) og induserte pluripotente stamceller (hiPSCs) og det er arbeidet som gjøres her gir grunnlag for den nye teknologien.

Stamcellene (hESCs og hiPSCs) brukes til å produsere nevrale forløperceller og forskjellige typer av nevroner og gliaceller, inkludert motoriske nerveceller og glutamat-, GABA-, serotonin, og dopaminproduserende nerveceller. Disse nevronene kan anvendes i en rekke tilnærminger for å undersøke både normale og patologiske prosesser på molekylært, cellulært og nevralt nettverksnivå.

Celleprinting

I tillegg til å generere ulike typer menneskelige nevroner og gliaceller gjennom The Neuron Factory har Nasjonalt senter for stamcelleforskning tatt i bruk teknologi for å bygge komplekse 2D- og 3D-cellekultursystemer. Til sammen gir dette nye muligheter til å studere samspillet mellom nevroner og gliaceller, helt ned på nivå med nevrale kretser og nervevev. Dette gir for eksempel helt nye muligheter innen narkotikascreening og toksikologi.

I utviklingen av den nye plattformen har Stamcellesenteret tatt i bruk flere teknologiplattformer innen genmodifisering (CRISPR/Cas9), high throughput optical recording og optogenetikk. Senteret har også utviklet nye samarbeidsformer med fag som matematikk og bioinformatikk for å klare å bygge de nødvendige metodene for analyse og simulering.

Ved hjelp av The Neuron Factory og de tilhørende teknologiene kan Stamcellesenteret nå genere sykdomsmodeller utenfor menneskekroppen. Dette gir helt nye muligheter til å studere sykdom hos mennesker.

Samarbeid

The Neuron Factory er plassert ved Norsk senter for stamcelleforskning (Oslo universitetssykehus og Institutt for medisinske basalfag, Universitetet i Oslo) og drives av forskningsgruppene til Joel Glover, Gareth Sullivan, Morten Moe og Goran Petrovski, i tillegg til Lawrence Bindoff (Haukeland Sykehus, Universitetet i Bergen) og Srdjan Đurović og Ole Andreassen (NORMENT, Universitetet i Oslo).

Det er for tiden 6 postdoktorer og 3 doktorgradsstudenter knyttet til forskningsprosjekter på The Neuron Factory, men stamcellesenteret og forskergruppene rekrutterer fortsatt ulike stillinger til prosjektene.

Nøkkelord

Kontakter

Professor Joel Glover
joel.glover@medisin.uio.no
22851230
https://www.med.uio.no/imb/personer/vit/joel/

Lenker

Om UiO - Det medisinske fakultet

UiO - Det medisinske fakultet
UiO - Det medisinske fakultet
Klaus Torgårds vei 3
0372 Oslo

22 84 53 00http://www.med.uio.no/

Det medisinske fakultet ble grunnlagt i 1814. Vi er landets eldste medisinske fakultet. Fakultetets undervisning og forskning spenner fra basale biomedisinske fag via kliniske fag til helsefag med en tydelig internasjonal profil. Fakultetet har høy aktivitet innen formidlingsvirksomhet og innovasjon.

Les mer om fakultetet

Følg saker fra UiO - Det medisinske fakultet

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra UiO - Det medisinske fakultet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra UiO - Det medisinske fakultet

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom