Stadig større samarbeid om ØKOUKA
ØKOUKA starter 21. september. Det blir en uke med feiring av norsk økologisk og biodynamisk mat 18 steder i hele landet. Vestfold og Tromsø er nye for året. Ny prosjektleder for ØKOUKA, Kathrine Kinn i Økologisk Norge, ser fram til å feire heltene som har produsert og videreformidlet norsk økologisk mat etter en lang og tørr sommer.
Økt produksjon og salg
Både produksjon og salg av økologisk mat øker jevnt, viser landbruksdirektoratets rapport Produksjon og omsetning av økologiske landbruksvarer. I første kvartal 2018 ble det solgt økologiske matvarer gjennom dagligvarehandelen for 1,4 mrd. kroner. Dette er ni prosent mer enn i samme periode i 2017.
- For at vi skal ha økologiske produsenter må det være en etterspørsel. Derfor er det bra og viktig at økosalget øker jevnt, sier prosjektleder Kathrine Kinn.
- Det er spesielt gøy å se at salget av norske økologiske oster økte med 59 prosent første halvår i år. Norge er et land med rike ostetradisjoner fra en tid der konvensjonelt jordbruk ikke var funnet opp enda. Bestemor ville ikke sagt økologisk, hun ville bare sagt mat. At forbrukerne fått øynene opp for dette, lover godt for Norge som ostenasjon.
Innovasjon på naturens premisser
Matjorda er en knapp ressurs. Økologisk jordbruk har i mange år fungert som en spydspiss for innovasjon i jordbruket basert på naturens egne metoder. Utgangspunktet er økt fokus på samspill mellom livet i jorda og mangfoldet av planter, dyr og insekter.
- Sommerens mangel på regn og høye temperaturer har gitt oss en påminnelse om hvor sårbare vi er. Det som blir spennende nå er å se om det er noe vi kan lære fra økologisk jordbruk med praksiser som vekstskifte, variasjon i plantemateriale og fokuset på jordkjemi og – biologi, fortsetter Kinn.
Direkte kunnskapsbygging mellom bonde og forbruker
-Under ØKOUKA kan både bønder og forbrukere være foredragsholdere og publikum. Det er et bredt samarbeid som hele 13 organisasjoner står bak. Her kan bonde og forbruker stå hand i hand på et ystekurs, ta en nyttig prat på Bondens Marked eller få økt forståelse for hverandres verdigrunnlag på et foredrag om fruktbar matjord.
I år vil vi inspirere de som står med handlekurven i hånda på butikken, sitter med innkjøpsansvar i en restaurant eller i en butikk, til å kjøpe norskprodusert økologisk eller biodynamisk mat. Vi ønsker å løfte fram det vi kaller #økohelter – folk som har innrettet sin egen produksjon etter økologiske prinsipper, butikksjefer som satser på økologiske produkter og kokker eller bakere som velger økologiske råvarer. Vi vil vise fram de gode eksemplene, sier Kinn.
ØKOUKA arrangeres i Agder, Ålesund, Bergen, Buskerud, Molde, Møre og Romsdal, Nesset, Nord-Østerdal og Røros, Nordland, Oslo, Østfold, Rogaland, Sogn og Fjordane, Telemark, Tingvoll, Tromsø, Trøndelag og Vestfold.
Samarbeidspartnere:
Økologisk Norge
Norsk Bonde- og Småbrukarlag
Framtiden i våre hender
Bygdø Kongsgård
Spire
Natur og ungdom
Bondens marked
Norges Bondelag
Geitmyra matkultursenter for barn
ØQ
Food Studio
Biologisk dynamisk-forening
Matmerk
Nøkkelord
Kontakter
Kathrine KinnProsjektleder ØKOUKA
Kathrine Kinn jobber i Økologisk Norge og er prosjektleder for det tverrfaglige samarbeidsprosjektet ØKOUKA. Hun har én fot i jordbruket, én fot i miljøbevegelsen og en hånd i akademia. Hun er masterstudent på Universitetet i Oslo og har erfaring fra miljø- og utviklingsorganisasjonen Spire, Alliansen ny Landbrukspolitikk og Norsk Bonde- og Småbrukarlag.
Bilder
Om Stiftelsen Norsk Mat
Stiftelsen Norsk Mat er en uavhengig stiftelse og vårt formål er å styrke konkurranseevnen til norsk matproduksjon. Dette gjør vi gjennom å arbeide med kvalitetsstyring og kompetanseutvikling i norsk matproduksjon og synliggjøre opprinnelse og kvalitet på norske matprodukter.
Våre kjerneområder er merkeordningene Nyt Norge, Spesialitet og Beskyttet Betegenelse og Kvalitetssystemet i landbruket.
Følg pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Stiftelsen Norsk Mat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
20 år som ridder av norsk mat- og drikkekultur19.3.2024 14:32:35 CET | Pressemelding
Landbruks- og matminister Geir Pollestad hyllet merkeordningen Beskyttede betegnelser på 20-årsdagen. - Det er en ære å gratulere de som har vært en del av denne utrolige reisen. En spesiell takk går til Rørosmeieriet og «Økologisk Tjukkmjølk fra Røros», pioneren fra 2004, sa Pollestad på Kokke-EMs åpningsdag i Trondheim.
Hardanger, Telemark, Gloppen og Sunnmøre med lokal drikke i særklasse15.3.2024 15:15:04 CET | Pressemelding
- At 9 produkter har kommet gjennom nåløyet til det drikkefaglig sterke dommerpanelet vitner om det svært høye nivået innenfor norsk drikke, sier adm. dir. i Stiftelsen Norsk Mat Nina Sundqvist under utdelingen av Spesialitetsmerket under Norges Beste Drikke på Rampen i Oslo.
Margit Dale fra Valle i Setesdal vinner Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris15.2.2024 16:16:32 CET | Pressemelding
- Skal vi bevare norske mattradisjoner er vi helt avhengige av brobyggere mellom generasjoner. Årets vinner er nettopp en slik brobygger, sa landbruks- og matminister Geir Pollestad da han delte ut Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris på Sentralen i Oslo.
Unik havrekjeks fra Trøndelag hedret med Spesialitetsmerket i Berlin19.1.2024 13:00:00 CET | Pressemelding
– Å bruke eget korn i eget bakeri gir en helt spesiell kvalitet og dette er virkelig et produkt å være stolt av, sa landbruks- og matminister Geir Pollestad da han delte ut Spesialitetsmerket for lokalmat i særklasse til «Havrekjeks» fra Røra bakeri, under åpningen av Internationale Grüne Woche i Berlin.
Dette er finalistene til Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris21.12.2023 10:30:32 CET | Pressemelding
Blir det en kandidat fra Valle i Setesdal, Jølster, Sandefjord eller Oslo som vinner Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris i år? Nå kan publikum stemme på sin favoritt.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom