Medietilsynet

Stabilt forhold mellom eierskap og opplag i norske aviser

Del

De tre største konsernene kontrollerer nesten 65 prosent av det totale avisopplaget i Norge. Schibsted, Amedia og Polaris eier 101 av landets 225 aviser, viser oppdaterte tall fra Medietilsynet.

Foto: Kine Jensen/Medietilsynet
Foto: Kine Jensen/Medietilsynet

I dag la Mediebedriftenes landsforbund (MBL) og Landslaget for lokalaviser (LLA) frem opplagstall og lesertall for norske aviser for 2017. De forteller at 105 aviser økte opplaget i fjor. MBL sier det er et historisk år, med samlet vekst, etter 19 år med fall.

Digital vekst

– Det er gledelig å se at mange avishus nå har snudd opplagsnedgangen. Vi ser at avisene lykkes med å ta betalt for journalistikken digitalt. Det styrker avisenes økonomi, noe som igjen vil være til fordel for mediemangfoldet i Norge, sier direktør Mari Velsand i Medietilsynet. 
– De største får naturlig nok størst uttelling, men også de mindre avisene får stadig flere nye digitale abonnenter. Den nye innovasjonsordningen som nå er på høring vil kunne bidra til at også små aviser utenfor konsernene kan øke sine digitale inntekter, sier Velsand.

Plikt til åpenhet om eierskap

Etter lov om åpenhet om eierskap i medier, plikter alle norske medier å gi opplysninger om eiere til Medietilsynet.

Til sammen eide Schibsted, Amedia og Polaris i 2017 101 av landets 225 aviser, det samme antallet som året før. De tre konsernene kontrollerte 64,6 prosent av det totale avisopplaget på vel 2 millioner i fjor. Det er en økning på 0,6 prosentpoeng fra 2016. – Dette viser at forholdet mellom eierskap og opplag er stabilt, sier Velsand.

Avisopplag i 2017 fordelt på eiere

Avisopplag i 2017 fordelt på eiere. Inkludert VG+

Kontakter

Bilder

Foto: Kine Jensen/Medietilsynet
Foto: Kine Jensen/Medietilsynet
Last ned bilde

Om Medietilsynet

Medietilsynet
Medietilsynet
Nygata 4
1607 Fredrikstad

69 30 12 00http://www.medietilsynet.no

Medietilsynet skal bidra til å realisere statens mediepolitiske mål. Våre hovedoppgaver er å fremme demokrati og ytringsfrihet gjennom mediemangfold og kritisk medieforståelse. Vi veileder om barn og unges bruk av digitale medier, setter aldersgrenser for kinofilm, forvalter støtteordninger, behandler søknader om og fordeler pressestøtte og fører tilsyn med kringkasting. Tilsynet er underlagt Kulturdepartementet.

Følg saker fra Medietilsynet

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Medietilsynet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Medietilsynet

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom