Den Norske Opera & Ballett

Spillegalskap i Operaen

Del

Spar dame er en historie om når noe går så til hodet på deg at du mister det: pengene, kjærligheten og forstanden. Lørdag 8. september har Tsjajkovskijs opera premiere på Hovedscenen.

Hege Høisæter som Grevinnen. Foto: Erik Berg.
Hege Høisæter som Grevinnen. Foto: Erik Berg.

Spar dame er et av de fineste stykker russisk opera som finnes, og jeg håper publikum vil fascineres av denne tragiske og merkelige historien, sier operasjef Annilese Miskimmon.

Vi er i St. Petersburg på slutten av 1700-tallet. Herman har forelsket seg i en ung kvinne han har sett. Selv om hun ikke er i hans liga, øyner Herman håp da han hører historien om Lisas bestemor, som i sine unge dager var kjent for å være rå i kortspill. Grevinnen visste at med tre spesifikke kort – tre, sju og ess – ville hun vinne. Denne hemmeligheten lærte hun videre til to menn, men fortalte hun det til noen en tredje gang, var det spådd at det ville gå skikkelig ille. Fra å være opptatt av å få Lisa, blir Herman isteden besatt av disse tre kortene.

Spar dame hadde sin premiere i 1890 og ble Tsjajkovskijs nest siste opera, men også den han selv likte best. Operaen er basert på den russiske forfatteren Aleksandr Pusjkins novelle fra 1833, men komponisten gjorde selv noen endringer i teksten, som skiller seg fra fortellingen. Operaen er – om mulig – enda mer uhyggelig. Disse endringene har regissør Arnaud Bernard latt seg inspirere av. Tsjajkovskijs opera i sju scener spilles ut i et rom som stadig endrer seg, fra ballsal i det ene øyeblikket til mental-hospital i det neste.

Herman, Peter Wedd, er fra Storbritannia og debuterer i Bjørvika sammen med Konstantin Shushakov som Jeletskij. Svetlana Askenova er tilbake som Lisa, etter sin triumf som Tosca. Tone Kummervold og Hege Høisæter er henholdsvis Polina og Grevinnen. Resten av sangerlaget inkluderer noen av de beste unge, norske talentene for øyeblikket, ved siden av medlemmer av ensemblet og koret.

På scenen står også Operakoret og Barnekoret. Operaorkestret dirigeres av Lothar Koenigs og Jørn Fossheim.

Spar dame er basert på en produksjon fra Théâtre du Capitole, Toulouse.

Nøkkelord

Kontakter

For intervju og mer informasjon, vennligst kontakt kommunikasjonsrådgiver, Camilla Yndestad.
E-post: cy@operaen.no
Tlf: 95751006

Bilder

Hege Høisæter som Grevinnen. Foto: Erik Berg.
Hege Høisæter som Grevinnen. Foto: Erik Berg.
Last ned bilde

Lenker

Om Den Norske Opera & Ballett

Den Norske Opera & Ballett
Den Norske Opera & Ballett
Kirsten Flagstads pl. 1
0150 Oslo

21 42 21 21http://www.operaen.no

Den Norske Opera & Ballett er landets største musikk- og scenekunstinstitusjon, og skal presentere opera, ballett og konserter av høyeste kunstnerisk kvalitet. DNO&B består av kompaniene Nasjonalballetten og Nasjonaloperaen, foruten Operaorkestret, Operakoret, Barnekoret og Ballettskolen.

Følg saker fra Den Norske Opera & Ballett

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Den Norske Opera & Ballett på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Den Norske Opera & Ballett

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom