Justervesenet

Sommertiden slutter søndag 28. oktober

Del

Det betyr at klokka skal stilles én time tilbake. Men snart kan det bli slutt på klokkestillingen.

Lei av å stille klokka to ganger i året?
EU-kommisjonen har lagt fram forslag om å gå vekk fra sommertidsordningen. Dersom forslaget går i gjennom blir det opp til hvert EU-land å bestemme hvilken tidssone man skal ha. Det må Norge også ta stilling til. Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen som har ansvar for Justervesenet og dermed Norges bidrag til verdens tid (UTC) har uttalt:

«Det blir spennende å se hva EU til slutt lander på når de nå skal behandle forslaget. Nå skal vi også vurdere det. Uansett vil dette påvirke oss. Norge er avhengig av handel med andre EU-land og det er generelt en fordel for næringslivet at vi har samme tid som nabolandene.»

Inntil videre forholder vi oss til forskrift om sommertid, og det betyr at du får en ekstra time søndag 28. oktober. Hvis du vil være helt nøyaktig kan du stille klokka tilbake én time, fra klokka 0300 (UTC+2) til klokka 0200 (UTC+1) natt til søndag.

Sekundet fortsatt det samme
Sommertid eller ikke, sekundet har fortsatt den samme definisjonen fra 1967:

Ett sekund er varigheten av 9 192 631 770 perioder av strålingen som tilsvarer overgangen mellom de to hyperfin-nivåene i grunntilstanden til cesium 133.

Det er noe å imponere med i heisen, eller når noen påstår at tiden går for fort!*

*Tiden går faktisk fortere i høyden. Tidsskalaen UTC tar utgangspunkt i sekundet målt med en klokke i ro på den roterende geoiden (dvs ved havnivå). En ideell klokke i ro på 1000 meter over havet vil tikke raskere med omtrent ti nanosekunder per døgn sammenlignet med en klokke i ro ved havoverflaten. Dette ble forutsagt av Albert Einstein allerede på begynnelsen av 1900-tallet, men det skulle gå 50 år før man hadde utviklet tilstrekkelig stabile klokker til å kunne måle en slik effekt. Satellittnavigasjonssystemer som GPS og Galileo må ta hensyn til at atomklokkene i satellittene – målt mot klokker i ro på jorden – påvirkes både av høyden på satellittbanen og av hastigheten til satellittene.  

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Om Justervesenet

Justervesenet
Justervesenet
Fetveien 99
2007 KJELLER

64 84 84 84http://www.justervesenet.no

Justervesenet er et direktorat for måleteknikk underlagt Nærings- og Fiskeridepartementet. Justervesenet har ansvaret for at Norge har en måleteknisk infrastruktur som både har nasjonal og internasjonal tillit.

Følg saker fra Justervesenet

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Justervesenet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Justervesenet

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom