VirkeVirke

Sommerhandelen viktig for Sogn og Fjordane

Del

En høy andel av årsomsetningen til butikkene i Sogn og Fjordane kommer fra sommerhandelen – særlig i områder som preges av turisme og hyttefolk.

Sommeren er viktig for norsk handel, men det er store forskjeller mellom fylkene. I Sogn og Fjordane fikk butikkene 18,9 prosent av omsetningen sin i juli og august i 2017, viser tall fra Hovedorganisasjonen Virke. Sogn og Fjordane er nummer to blant landets fylker, der juli og august betyr mest for butikkene.

Sommerhandelen viktigst i Aurland

– Likevel er det store lokale forskjeller innad i fylket, sier Bror William Stende, direktør for Faghandel i Virke og forteller at sommeromsetningen utgjør mer enn 30 prosent av årsomsetningen i enkelte kommuner.

Aurland kommune er det fremste eksempelet i Sogn og Fjordane. Her kom hele 31,2 prosent av omsetningen i juli og august i fjor. Kommunene Solund og Balestrand skiller seg også ut med med henholdsvis 23,6 og 22,4 prosent av omsetningen i juli og august.

Distriktsbutikkene er viktig for lokalsamfunnet

– Virkes undersøkelse Reisepuls viser at stadig flere oppgir at hytta i Norge blir en del av sommerferien. Dette har blant annet stor betydning for omsetningen i dagligvarebutikkene på typiske feriesteder, forteller direktør for Virke Dagligvare, Ingvill Størksen.

Turister og hyttefolk er særlig viktig for de minste lokale butikkene i utkant-Norge, og en vellykket sommeromsetning kan være avgjørende for å skape lønnsom drift.

– I typiske hytte- og turistkommuner er sommeren enormt viktig for årsomsetningen, fordi det kommer tilreisende som vil handle inn både mat og andre varer, sier Størksen.

– I små lokalsamfunn, kan dagligvarebutikken være helt avhengig av sommeromsetningen for å klare å holde åpent resten av året, og dermed være med å sikre lokalsamfunnet, avslutter Størksen.

Tallene er utarbeidet av Kvarud analyse, på vegne av Hovedorganisasjonen Virke. Befolkningsundersøkelsen om nordmenns ferievaner og ferieplaner (Reisepuls) gjennomføres av Opinion, på oppdrag for Virke.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Om Virke

Virke
Virke
Henrik Ibsensgate 90
0230 Oslo

22 54 17 00http://www.virke.no

Virke er den ledende hovedorganisasjonen for handels- tjenestenæringen i Norge, og representerer over 21 000 virksomheter. Vi jobber for bedre rammevilkår for våre medlemmer, og et Norge som verdsetter og satser på de som driver virksomhet. 

Følg saker fra Virke

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Virke på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Virke

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom